Naslovna / Ishrana

Vađenje umnjaka zahteva posebnu ishranu kako bi se izbegle komplikacije

Priredio/la: D. T.|12:00 - 13. 12. 2021.

Vreme oporavka i zaceljenja rane posle vađenja umnjaka je individualno, i trebalo bi da znamo koju hranu ne smemo da jedemo

vađenje umnjaka Vreme oporavka i zaceljenja rane posle vađenja umnjaka je individualno Foto: Shutterstock

Vađenje umnjaka je neprijatno iskustvo i najčešće posledica nelečenog bolnog karijesa. Stanje se brzo sanira i rana može lako da zaraste, samo ako se pridržavamo određenog načina ishrane i dobrih životni navika. Pušenje, alkohol, kokice ili gazirana pića mogu odložiti zarastanje rane i usloviti dodatne bolove.

Šta i kako jesti posle vađenja umnjaka?

Umnjaci su poslednji zubi na kraju vilice i obično niču oko 18 godine. Umnjak se najčešće vadi zbog bolova i velikog kvara, koji se ne može sanirati uobičajenim stomatološkim načinima lečenja. Posle vađenja umnjaka preporučuje se upotreba pasirane hrane, bez sitnih semenki. Lekari savetuju mlake supe, mlečne šejkove i smutije, sos od jabuke, puding, pire od krompira ili banane, kajganu, meke sireve, jogurt i sladoled… Sve ove namirnice možete koristiti dok je rana još sveža.

Kako da rana brzo zaraste posle vađenja umnjaka?

Pazite na namirnice i način na koji ih pripremate, ali bitno je u isto vreme da obezbedite i dovoljne količine hranljivih materija. Vitamini i minerali mogu osnažiti organizam i uticati na brže zarastanje rane.

Namirnice koje mogu da uzrokuju dodatnu bol

Voće je korisno, ali savet je da se izbegava voće koje sadrži male semenke, jer postoji mogućnost da neke od tih semenki dospeju u svežu ranu. Izbegavajte i slatke sokove i gazirana pića, jer su prema ocenama stručnjaka, ovo namirnice koje najviše utiču na pojavu bolesti ziba i desni. Kisele supstance mogu da iritiraju ranu ili da izazovu nelagodnost. Semenke, biber u zrnu, čips, kokice, orašasti plodovi i alkohol, nikako se ne preporučuju, jer mogu dospeti u ranu i izazvati dodatnu bol.

Vreme oporavaka posle vađenja umnjaka je individualno

Savetuju se proceđeni čajevi, kao na primer, mlaki čaj od kamilice. Vreme oporavka i zaceljenja rane posle vađenja umnjaka je individualno. Posle vađenja umnjaka, lekar može prepisati antibiotike i lekove protiv mogućih bolova. Stručnjak može preporučiti antiseptičku vodicu za ispiranje usta, koja se može redovno koristi 24 sata nakon intervencije.

Ukoliko ste u mogućnosti uzmite slobodan dan na poslu posle vađenja umnjaka. U slučaju bolova može se koristiti ibuprofen. Neki stručnjaci tvrde da bi ibuprofen, mogao biti efikasniji od primene acetaminofena nakon vađenja zuba. Led može pomoći u ublažavanju bolova i otoka. Stomatolozi mogu prepisati i amoksicilin, antibiotik koji može smanjiti rizik od infekcije.

Vađenje umnjaka i moguće komplikacije

Moguće su i komplikacije posle vađenja umnjaka, u vidu infekcije, koja može biti praćena gnojem rane, visokom temperaturom, bolovima i otokom vilice. Česta posledica vađenja zuba je i loš zadah. Antiseptičke vodice za ispiranje usta, mogu pomoći u sprečavanju infekcije. Posle vađena zuba moguće je i stanje suve alveole, kada se krv ne formira u ugrušak na mestu izvađenog zuba.  Moguće je i da nova kost sporije raste, ovo stanje ne zahteva nekada lekarsku intervenciju to je samo znak da oporavak duže traje.

Kako bi se izbegle ove komplikacije lekari savetuju uzdržavanje od pušenja. Bitno je da pacijenti poštuju uputstva stomatologa. U slučaju da se ne formira ugrušak na mestu gde je bio umnjak, zatražite pomoć lekara. Smatra se da bi i ovakva rana posle pregleda lekara, trebalo da zaraste za dve nedelje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo