Fleksitarijanska dijeta, pored Mediteranske, jedna je od onih koje se proporučuju ženama koje su prešle 50. godinu života. Ova dijeta omogućava regulaciju telesne težine, doprinosi boljem zdravstvenom stanju žena i održava ravnotežu hormona. Dijete koje se savetuju ženama starijim od 50 godina zadovoljavaju i sledeće kriterijume – jednostavne su za pridržavanje, prilagodljive su ličnim i nutritivnim potrebama svakog pojedinca, nisu preterano restriktivne, nutritivno su uravnotežene i naučno su potkrepljene.
Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta
Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta koja se dominantno sastoji od namirnica biljnoga porekla, uz povremenu konzumaciju mesa, jaja, mlečnih proizvoda i ribe. Upravo je ova ishrana trenutno izrazito popularna kod onih koji smanjuju unos mesa, bez obzira da li se radi o zdravstvenim, etičkim ili ekološkim razlozima. Za razliku od Vegetarijanske dijete, koja u nekim slučajevima može dovesti do manjka gvožđa i omega-3 masnih kiselina u organizmu, Fleksitarijanska dijeta sadrži dovoljne količine ovih nutrijenata, baš kao i kalcijuma, koji je posebno važan ženama u periodu nakon menopauze.
Fleksitarijanska dijeta je svima prihvatljiva zato što je fleksibilna
Fleksitarijanstvo ili „poluvegetarijanstvo“ je ishrana bazirana primarno na namirnicama biljnog porekla, uz povremeno uključivanje mesa i ribe u jelovnik. Vegetarijanci kao prednosti svojeg načina ishrane ističu snižen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, niži krvni pritisak, manju opasnost od srčanog udara, metaboličkog sindroma, dijabetesa, pa čak i nekih oblika karcinoma.
Istovremeno, meso je izvrstan izvor proteina, a proteini dokazano doprinose izgradnji i očuvanju mišićnog tkiva,učestvuju u mnogim životnim procesima te imaju aminokiselinski sastav i biodostupnost kojima biljni izvori proteina ne mogu da pariraju. Upravo zbog toga, osmišljena je Fleksitarijanska dijeta. Prema načelima ove ishrane, u jelovnik se uključuje hrana koja ima veće količine celih zrna žitarica, mahunarki, voća i povrća, a ono što je posebnost ove ishrane je ono po čemu je dobila i ime – fleksibilna je! Ideja oko unosa namirnica životinjskog porekla, prema načelima ove dijete, sastoji se u preporuci da se one jedu samo nakon 18 sati, ako se žele unositi svakodnevno.
Zdravstvene prednosti fleksitarijanstva
Postoji niz studija koje se bave prednostima fleksitarijanstva, a među potvrđenim prednostima ove vrste ishrane je smanjen indeks telesne mase, naspram osoba koje redovno jedu meso, ali i snižen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i snižena stopa mortaliteta.
Iako mnogi to misle, fleksitarijanstvo nije samo izbacivanje mesa ili namirnica životinjskog porekla iz većine obroka u danu. Kako pobornici ove ishrane kažu, radi se o donošenju dobrih, zdravih i ekološki osvešćenih nutritivnih odluka – preferira se unos minimalno prerađenog, nutritivno bogatog voća, povrća, žitarica i mlečnih proizvoda.
Fleksitarijanska dijeta smanjuje unos mesa
Smanjivanje unosa mesa može se planirati uvođenjem sledećih promena u dosadašnjoj prehrani:
- Povećajte unos povrća. Salata može da bude obrok koji može da zasiti: pomešajte kupus, kelj ili rukolu s puno drugog povrća poput šargarepe, cvekle, kukuruza, brokulija, luka i nekim biljnim izvorom proteina.
- Meso zamenite pasuljem ili sočivom, isto će vas zasititi, a i jeftinije su
- Jedite orašaste plodove i maslace napravljene od njih
- Meso zamenite tofu sirom ili sojom
- Fokusirajte se na namirnice koje su nutritivno bogate, a s niskom količinom kalorija poput onih bogatih vlaknima
- Ne zaboravite namirnice poput kinoa semena i žitarica bogatih proteinima.
Ništa novo osim naziva
hranim se ovako par decenija a nisam znala da je to “fleksitarikanska dijeta”. Šta sve nećete izmisliti