Naslovna / Ishrana

Najbolji režimi ishrane koji će vam pomoći da se rešite kilograma nagomilanih tokom praznika

Priredio/la: I. Nenezić|10:00 - 10. 01. 2021.

Lista najboljih režima ishrane u novim okolnostima, a jedan se posebno izdvaja

plan dijete

Među najzdravijim režimima ishrane nalaze se Mediteranska dijeta, DASH i Fleksitarijanska dijeta Foto: Shutterstock

Iako je dijeta uvek aktuelna tema oko novogodinjih praznika, ove godine je dodatno dobila na značaju usled gojenja za koje je kriv i kućni karantin. Ako se borite sa viškom kilograma nagomilanih tokom praznika ili samo želite da se hranite zdravije, plan ishrane možete naći u najnovijem izdanju magazina „U.S News &World Report“ . U jedanaestoj po redu publikaciji, objavljena je godišnja rang lista sa 39 predloga dijetalnih planova ishrane.

Mediteranska ishrana broj jedan

Četvrtu godinu zaredom popularna mediteranska dijeta zauzima prvo mesto u ukupom rangiranju (opšta kategorija), a takođe je postigla dobar rezultat u mnogim užim kategorijama. Slede je DASH dijeta (Dijetetski pristupi za zaustavljanje hipertenzije – Dietary Approaches to Stop Hypertension) i fleksitarijanska dijeta (spoj dva načina ishrane: fleksibilne i vegetarijanske), koje u ukupnom rangiranju dele drugo mesto.

– Pandemija, sa svojom izolacijom i promenama životnih navika, nametnula je nove potrebe kad je u pitanju režim ishrane. Mislim da nam je sada više nego ikad potrebna podrška. Ove godine će ljudi više nego ikad biti zainteresovani za one programe koje nude i podršku u sprovođenju dijete – kaže Angela Haupt, urednica rubrike za zdravlje „U.S News“.

Dva dobra primera su, kaže ona, Noom, plan zasnovan na aplikacijama, koji uključuje trenere, kao i WW, poznat kao „Vejt vočers“, „Posmatrači težine“ (Weight Watchers), koji naglašava podršku kolega članova i nudi koučing. Dijeta se zasniva na sistemu bodovanja, odnosno bodovi se dodeljuju određenoj hrani i zatim sabiraju na kraju dana kako bi se došlo do dozvoljenog zbira.

Devet kategorija

Ukupno 39 dijeta, posebnih režima ishrane različitih autora, podeljeno je u devet kategorija. Pored opšte, kategorije su i:

  • Najbolja komercijalna dijeta
  • Najbolja dijeta za gubitak težine
  • Najbolja dijeta za brzi gubitak težine
  • Najbolja zdrava dijeta
  • Najlakše sprovodiva
  • Najbolji režim ishrane za dijabetečare
  • Najbolji režim ishrane za osobe sa srčanim smetnjama
  • Najbolje dijetena bazi bilja (ka)

Da bi procenili različite režime ishrane, „U.S.News“ su sastavile stručnu komisiju sačinjenu od vrhunskih nutricionista i specijalista za dijabetes, zdravlje srca i gubitak kilograma, pa su 24 člana panela ocenila 39 različitih planova ishrane u sedam oblasti: lakoća ispunjavanja ciljeva, verovatnoća kratkoročnog i dugoročnog gubitka težine, efikasnost protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, zadovoljenje nutritivnih potreba i bezbednost po zdravlje.

Pobednici za 2021. godinu

Opšta kategorija

Mediteransku dijetu, koja se bazira na voću, povrću, integralnim žitaricama i maslinovom ulju, a koja se našla na vrhu liste, slede fleksitarijanska i DASH dijeta, koje dele drugu poziciju, dok se WW ponovo našla na četvrtom mestu.

Najbolja komercijalna dijeta

WW je odnela prvo mesto, a slede je dijeta Klinike Mayo, koja se bazira na voću, povrću i kretanju, Jenni Craig i Noom, koje dele treće mesto. Jenni Craig nudi prethodno pripremljena i upakovana niskokalorična jela, kao i podršku i konsultacije.

Najbolje dijete za mršavljenje

Fleksitarijanska i i WW odnele su prve dve pozicije, dok treću dele veganska dijeta i Volumetriks, koja se bazira na niskokaloričnoj, ali sveobuhvatnoj ishrani. Osobe koje prate ovu dijetu treba da paze na energetsku vrednost hrane, znači na broj kalorija u namirnicama.

Najbolje dijete za brzo mršavljenje

HMR dijeta našla se na prvom mestu u ovoj kategoriji. Zasnovana je na šejkovima koji zamenjuju obroke, kao i na voću i povrću. Drugo mesto podelile su Atkins, koja redukuje ugljene hidrate i WW.

Najbolje dijete za zdravu ishranu

DASH i mediteranska dijeta dele prvo mesto, a slede ih fleksitarijanska i TLC dijeta, koja insistira na promenama životnog stila u cilju smanjenja holesterola (dijeta koja povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova).

Najlakše sprovodiva dijeta

Mediteranska je zauzela prvo mesto, a slede WW, Fleksitarijanska i MIND dijeta, koja kombinuje DASH i mediteransku, sa ciljem poboljšanja i očuvanja funkcija mozga.

Najbolji režim ishrane za dijabetečare

Fleksitarijanska i mediteranska našle su se na prve dve pozicije, dok treću dele DASH, Mayo Clinic i veganska dijeta.

Najbolji režim ishrane za osobe sa srčanim smetnjama

U ovoj kategoriji prvo mesto bilo podelile su DASH, mediteranska i Orniš (ishrana koja povoljno deluje na krvne sudove) dijete. Četvrto mesto dele fleksitarijanska, TLC i veganska dijeta.

Najbolje dijete na bazi bilja

Prvo je zauzela mediteranska, a za njom ide fleksitarijanska, dok treće mesto dele nordijska dijeta, koja uključuje ribu, povrće, cele žitarice, zatim Orniš i vegetarijanska.

– Svake godine iste dijete dospevaju na vrh naše liste. To je zato što su smislene i uvek daju dobre rezultate – kaže Haupt.

Najniže rangirani

Dukanova dijeta dospela je na dno ukupne liste, na mesto broj 39. Dukan, koja se prošle godine našla na 35. mestu, ograničava ugljene hidrate i insistira na proteinima. Neposredno ispred Dukana, na 37. mestu, nalaze se ketogena dijeta, koja se bazira na puno masti, belančevinama i malo ugljenih hidrata, i dijeta GAPS (gut and psychology syndrome), nova na listi ove godine, čiji je cilj da poboljša zdravlje creva i probavu.

Pobeda Mediteranske dijete nije iznenađenje

Na ovogodišnji izveštaj osvrnuo se Koni Dikman, dijetetičarka, savetnica za hranu i ishranu u Sent Luisu i bivša predsednica Akademije za ishranu i dijetetiku.

– Nije iznenađenje da je mediteranska dijeta ponovo na prvom mestu. Mediteranska dijeta je zaista stil života, a ne samo dijeta. To je plan koji se fokusira na više biljne i manje životinjske hrane. Oni koji je slede, primećuje da uživaju dok im ovakav režim donosi zdravstvene beneficije i raznolikost. To su sve važni delovi celoživotnog plana ishrane – kaže Dikman, među čijim publikacijama je i knjiga „Dijeta Sve mediteransko“ (The Everything Mediterranean Diet Book).

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo