Naslovna / Ishrana

Najbolja i najgora dijeta 2020. godine

Priredio/la: I. V. |16:00 - 27. 12. 2020.

Naučna procena uticaja najpopularnijih dijeta na zdravlje rešiće sve vaše dileme pri izboru načina mršavljenja

Najbolja i najgora dijeta Keto dijeta više nije u vrhu najboljih, naprotiv Foto: Shutterstock

S početkom svake nove godine milioni ljudi se zarekne da će početi zdravije da živi, a ono što ih najviše zanima je koja je najbolja i najgora dijeta. U.S. News and World Report već tradicionalno pravi godišnju rang listu najpopularnijih dijeta kao ozbiljno i korisno sredstvo za sve one koji su zbunjeni oko toga koji je režim ishrane pravi za njih. Na listi „Najbolje i najgore dijete 2020. godine“ nije bilo previše iznenađenja. Mediteranska dijeta je treću godinu zaredom krunisana za pobednika, a jedna od najpopularnijih dijeta u poslednjoj deceniji – keto dijeta, bila je jedan od najvećih gubitnika godine.

Najbolja: mediteranska dijeta

To što je mediterska dijeta najbolja dijeta 2020. godine ne treba da čudi jer ona obiluje voćem i povrćem, zdravim mastima i integralnim žitaricama. Ova dijeta ima mnoštvo zdravstvenih dobrobiti potkrepljenih naukom, a bila je veliki pobednik godine zbog činjenice da je „izuzetno razumna“.
– Da bi neka dijeta ponela titulu „najbolja“ u obzir se uzimaju razne karakteristike kao što su ravnoteža, održivost, ukusnost, porodična prihvatljivost, održivost, usklađenost sa zdravljem. Istraživanje je jedan od glavnih kriterijuma koji se koristi za rangiranje dijeta – a mediteranska dijeta se istorijski pokazala korisnom i odavno je „zlatni standard“ u smislu dokazanih rezultata i za kontrolisanje težine i za zdravstvene rezultate. S obzirom na to da je Mediteranska dijeta toliko dugo bila način života u tom regionu sveta, istraživači imaju mnogo podataka o njenom uticaju na kontrolu telesne težine i rizik od hroničnih bolesti – objašnjava dr David Katz, direktor istraživačkog Centra za prevenciju Univerziteta Yale i jedan od 25 sudija panela za ocenjivanje dijeta.

Najbolja i u ove 4 kategorije

Mediternaska dijeta proglašena je najboljom u 2020. godini jer je zauzela prvo mesto i u četiri druge kategorije:
– Najbolja dijeta za zdravu ishranu
– Najjednostavnija dijeta
– Najbolja dijeta za dijabetes
– Najbolja biljna dijeta
Međutim, ako vam je cilj da brzo postanete vitki, Mediteranska dijeta vam verovatno neće previše pomoći, jer je dobila najniži rezultat u kategoriji „Najbolje dijete za brzo mršavljenje“.

Najgora: keto dijeta

Jednom od najgorih dijeta ove godine, na opšte iznenađenje, proglašena je čuvena keto dijeta, koja garantuje mršavljenje. Dijeta sa visokim udelom masti i niskim sadržajem ugljenih hidrata postala je kultna zbog brzih efekata. Međutim, prilikom ocenjivanja, stručnjaci nisu krili da su veoma zabrinuti zato što keto dijeta naglasak stavlja na hranu bogatu mastima. Kako su naveli, ova dijeta dugoročno nije dobra za zdravlje. Nema bitan uticaj u prevenciji dijabetesa i bolesti srca, a pritom nema dovoljno dokaza da obezbeđuje dugoročni gubitak kilograma. Nije dovoljno hranljiva i teško ju je pratiti.

Pridržavanje plana ishrane je najteži aspekt keto dijete. Stručnjaci naglašavaju da ljudima postaje jako dosadno da jedu samo masnu hranu i meso. Pored toga što je teško pridržavati se režima ishrane, istraživači navode da keto dijeta može da dovede do nedostatka hranljivih materija, izmeni mikrobiom creva i poveća rizik od upala. Takođe, slabi imunitet i loše utiče na mentalno zdravlje. Jedina kategorija u kojoj je keto dijeta prošla dobro bila je „Najbolja dijeta za brzo mršavljenje“, gde se plasirala na treće mesto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo