Ishrana

Fleksitarijanska dijeta preporučuje se ženama starijim od 50 godina

Priredio/la: I. V. Izvor: https://www.fitness.com.hr/

Fleksitarijanska dijeta omogućava regulaciju telesne težine, održava ravnotežu hormona i doprinosi boljem zdravstvenom stanju žena

Fleksitarijanska dijeta, pored Mediteranske, jedna je od onih koje se proporučuju ženama koje su prešle 50. godinu života. Ova dijeta omogućava regulaciju telesne težine, doprinosi boljem zdravstvenom stanju žena i održava ravnotežu hormona. Dijete koje se savetuju ženama starijim od 50 godina zadovoljavaju i sledeće kriterijume – jednostavne su za pridržavanje, prilagodljive su ličnim i nutritivnim potrebama svakog pojedinca, nisu preterano restriktivne,  nutritivno su uravnotežene i naučno su potkrepljene.

Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta

Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta koja se dominantno sastoji od namirnica biljnoga porekla, uz povremenu konzumaciju mesa, jaja, mlečnih proizvoda i ribe. Upravo je ova ishrana trenutno izrazito popularna kod onih koji smanjuju unos mesa, bez obzira da li se radi o zdravstvenim, etičkim ili ekološkim razlozima. Za razliku od Vegetarijanske dijete, koja u nekim slučajevima može dovesti do manjka gvožđa i omega-3 masnih kiselina u organizmu, Fleksitarijanska dijeta sadrži dovoljne količine ovih nutrijenata, baš kao i kalcijuma, koji je posebno važan ženama u periodu nakon menopauze.

Fleksitarijanska dijeta je svima prihvatljiva zato što je fleksibilna

Fleksitarijanstvo ili „poluvegetarijanstvo“ je ishrana bazirana primarno na namirnicama biljnog porekla, uz povremeno uključivanje mesa i ribe u jelovnik. Vegetarijanci kao prednosti svojeg  načina ishrane ističu snižen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, niži krvni pritisak, manju opasnost od srčanog udara, metaboličkog sindroma, dijabetesa, pa čak i nekih oblika karcinoma.

Istovremeno, meso je izvrstan izvor proteina, a proteini dokazano doprinose izgradnji i očuvanju mišićnog tkiva,učestvuju u mnogim životnim procesima te imaju aminokiselinski sastav i biodostupnost kojima biljni izvori proteina ne mogu da pariraju. Upravo zbog toga, osmišljena je Fleksitarijanska dijeta. Prema načelima ove ishrane, u jelovnik se uključuje hrana koja ima veće količine celih zrna žitarica, mahunarki, voća i povrća, a ono što je posebnost ove ishrane je ono po čemu je dobila i ime – fleksibilna je! Ideja oko unosa namirnica životinjskog porekla, prema načelima ove dijete, sastoji se u preporuci da se one jedu samo nakon 18 sati, ako se žele unositi svakodnevno.

Zdravstvene prednosti fleksitarijanstva

Postoji niz studija koje se bave prednostima fleksitarijanstva, a među potvrđenim prednostima ove vrste ishrane je smanjen indeks telesne mase, naspram osoba koje redovno jedu meso, ali i snižen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i snižena stopa mortaliteta. 

Iako mnogi to misle, fleksitarijanstvo nije samo izbacivanje mesa ili namirnica životinjskog porekla iz većine obroka u danu. Kako pobornici ove ishrane kažu, radi se o donošenju dobrih, zdravih i ekološki osvešćenih nutritivnih odluka – preferira se unos minimalno prerađenog, nutritivno bogatog voća, povrća, žitarica i mlečnih proizvoda.

Fleksitarijanska dijeta smanjuje unos mesa

Smanjivanje unosa mesa može se planirati uvođenjem sledećih promena u dosadašnjoj prehrani:

  • Povećajte unos povrća. Salata može da bude obrok koji može da zasiti: pomešajte kupus, kelj ili rukolu s puno drugog povrća poput šargarepe, cvekle, kukuruza, brokulija, luka i nekim  biljnim izvorom proteina.
  • Meso zamenite pasuljem ili sočivom, isto će vas zasititi, a i jeftinije su
  • Jedite orašaste plodove i maslace napravljene od njih
  • Meso zamenite tofu sirom ili sojom
  • Fokusirajte se na namirnice koje su nutritivno bogate, a s niskom količinom kalorija poput onih bogatih vlaknima
  • Ne zaboravite namirnice poput kinoa semena i žitarica bogatih proteinima.
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.