Naslovna / Ishrana

Visok holesterol oštećuje i oči, kod makularne degeneracije izbegavajte ove namirnice

Priredio/la: D. T.|11:00 - 25. 01. 2023.

Osobe sa makularnom degeneracijom koja je pratilac i starosti imaju problema sa prepoznavanjem lica, nisu u mogućnosti da čitanju, voze automobil…

holesterol Visok holesterol svojevrsni je atak na sve organe pa i oči Foto: Shutterstock

Visok holesterol svojevrsni je atak na sve organe, pa i oči. Pacijenti koji boluju od makularne degeneracije morali bi pored redovne terapije da vode računa i o načinu ishrane. Potrebno je da izbegavaju namirnice bogate jednostavnim ugljenim hidratima i holesterolom, glase novije preporuke. Degeneracija žute mrlje, to jest, makule je oboljenje koje zahvata žutu mrlju (makulu).

Oštećenje zahvata centralno vidno polje?

U pitanju je progresivno oboljenje koje zahvata centralni vid. Vezuje se za degenerativne procese u organizmu, oslabljenu cirkulaciju u celom telu, pa i u oku.

Osobe sa makularnom degeneracijom koja je pratilac i starosti imaju problema sa prepoznavanjem lica, nisu u mogućnosti da čitanju, voze. Bolest se uglavnom ispoljava posle 60 godine života zamagljenim vidom i iznenadnom pojavom tački u vidnom polju. Zdravstveni stručnjaci ustanovili su da postoji veza između konzumiranja određenih namirnica i progresije makularne degeneracije.

Kako rafinisani ugljeni hidrati utiču na holesterol i oči?

Rafinisani ugljeni hidrati su prerađeni oblici prirodnih ugljenih hidrata. Ova vrsta ugljenih hidrata puna je paznih kalorija, onih od kojih organizam nema zdravstvenih koristi. Industrijskom obradom gube se nutritivne komponente ugljenih hidrata kao što su vlakna, vitamini, minerali. Krajni proizvod su ugljeni hidrati koji samo goje i dovode do zdravstvenih problema.

Prazne kalorije imaju visok glikemijski indeks, lako se vare i izazivaju brze skokove šećera u krvi. Izvor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (The National Institute of Health) napominje da dijeta sa visokim glikemijskim indeksom može dovesti do ranog početka i progresivne makularne degeneracije.

Kako određeni način ishrane utiče na oči?

Članak iz 2020. godine ispitivao je efekte različitih obrazaca ishrane i ugljenih hidrata na degeneraciju makule povezane sa starenjem. Zaključeno je da ishrana zasnovana na prerađenim namirnicama, zaslađenim pićima, zasićenim masnoćama, upotrebi crvenog mesa može izazvati makularnu degeneraciju.

Potrebno je izbegavati namirnice bogate masnoćama

Visoke vrednosti holesterola mogu da uslove slabiju ishranjenost tkiva kiseonikom i hranljivim materijama. Holesterol može u najtežim slučajevima da blokira dotok krvi u oko i ošteti centrali vid. Lekari ističu da je žuta mrlja veoma osetljiva na poremećaje cirkulacije.

Savet je da se zato izbegavaju namirnice bogate holesterolom kao što u mesa sa zasićenim masnoćama, crveno meso, kobasice, slanine. Valja izbegavati i ulja, punomasne mlečne proizvode, sve oblike pržene hrane. Nikako se ne savetuju pekarski proizvodi – krofne, peciva, industrijski pripremljeni kolači i torte, grickalice poput krekera, čipsa.

Kako visok holesterol može oštetiti oči?

Neka istraživanja tvrde da ishrana sa visokim sadržajem holesterola uzrokuje degeneraciju mrežnjače (retine) usled čega vremenom dolazi do razvoja makularne degeneracije. Studija iz 2020. godine ispitivala je pojačan unos trans masnoća koje povećavaju vrednosti holesterola i uticaj ovakvog načina ishrane na makularnu degeneraciju. Otkriveni su i potencijalni zaštitni efekti kod osoba koje su koristile u ishrani više polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina.

Holesterol može oštetiti oči i na druge načine. Pojava belog, sivog ili plavkastog prstena na rožnjači oka stručno se naziva arcus senilis i može biti posledica viška holesterola. Visok nivo holesterola može se nekada uočiti i na medijalnom kantusu – uglovima gde se spajaju gornji i donji kapci. Povišen holesterol može dovesti i do okluzije retinalne vene, kada se na očnom dnu uočavaju karakteristične promene koje su posledica prekida protoka krvi kroz venu.

Najbolja prevencija zdrava ishrana

Preporuka je da osobe koje imaju visoke vrednosti holesterola redovno idu na oftalmološke preglede i da  se pridržavaju zdravog načina ishrane. Za doručak se savetuje jogurt sa niskim sadržajem masnoća, tost od celog zrna. Preporuka je da za ručak na meniju bude riba, zelena salata, povrće, hleb od celog zrna, pečena piletina bez kožice. Savet je da se koriste i grickalice kao što su orah, voće, masline, čips od kelja, humus.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Srdjan
21:19, 25. 01. 2023.
Odgovori

I na kraju sta ostade od hrane da jedemo NISTA

Zlats
20:07, 27. 01. 2023.
Odgovori

I sta? Umrijecemo zdravi i sa dobrim vidom. Super.

MM
22:34, 28. 01. 2023.
Odgovori

Samo povrće i voće …a za voće čitala da oštećuje pankreas…oce li neko izmisliti vise napajanje suncem da se ne smaramo više sa proizvodnjom distribucijom i dijetama… Ukljucis se ko mobilni napunis i teraj…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo