Naslovna / Ishrana

Kukuruz šećerac ne bi trebalo jesti u velikim količinama, dijetetičar objašnjava zašto

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 03. 04. 2024.

Pored ostalih korisnih sastojaka kukuruz šećerac sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse koji smanjuju rizik od makularne degeneracije, oboljenja očiju povezanog sa starenjem

Kukuruz šećerac Kukuruz šećerac sadrži veću količinu skroba, zato pažljivo sa količinama Foto: Shutterstock

Kukuruz šećerac je dobra ideja za zdravu užinu, jer spada u hranu koja nam duže drži osećaj sitosti, a sadrži i pregršt zdravih hranljivih materija. No, važno je obratiti pažnju na količine koje konzumiramo, što se posebno odnosi na neke kategorije ljudi.

Zašto stručnjaci za ishranu preporučuju kukuruz šećerac

– Ova vrsta kukuruza je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Istraživanja su potvrdila značaj i njegove kvalitete u ishrani ljudi, uz doprinos opštem zdravlju i blagostanju. Bogat je vlaknima, ugljenim hidratima i proteinima. Takođe, sadrži vitamine A, B i C, uz esencijalne minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Stoga preporuke za konzumaciju kukuruza nisu ništa novo, a njegove zdravstvene prednosti su brojne – kaže Ekta Singhwal, klinički dijetetičar nutricionista u velikom bolničkom sistemu Ujala Cygnus Hospitals (Delhi, Indija).

Kukuruz šećerac: Koristi za creva, oči, srce…

Prema njenim rečima, kukuruz može da poboljša zdravlje probave, jer vlakna u kukuruzu šećercu pomažu u varenju i podstiču peristaltiku creva. To će umnogome pomoći u sprečavanju zatvora. Međutim, kukuruz podstiče i zdravlje srca jer sadrži antioksidante, koji su potrebni za proces snižavanja nivoa holesterola. Sve to znači da može da smanjiti i rizik od srčanih bolesti.

Konzumiranje kukuruza će nam dati energiju jer ugljeni hidrati koje sadrži kukuruz šećerac obezbeđuju brzo povećanje energije. Singhwal naglašava da ga to posebno čini pogodnim izborom za aktivne ljude. Kukuruz šećerac sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse potrebne za održavanje zdravlja očiju. Oni, naglašava dijetetičar, smanjuju rizik od makularne degeneracije, oboljenja očiju povezanog sa starenjem.

Imunitet, anemija i manje bora: Neke koristi koje daje kukuruz šećeras nisu toliko poznate

Visok sadržaj vlakana u kukuruzu šećercu daće nam duži osećaj sitosti, što ga čini zdravom užinom i dobrim izborom za one koji žele da izgube kilograme. Budući da je dobar izvor antioksidanata i vitamina, čini dosta i za zdravu kožu, potencijalno sprečavajući bore. Vitamini poput vitamina C u kukuruzu igraju ulogu u podršci imunološkom sistemu, kaže Singhwal, što pomaže telu da se odbrani od bolesti. I to nije sve:

– Kukuruz šećerac sadrži gvožđe, koje je neophodno za sprečavanje anemije, što je značajno za žene u reproduktivnom periodu koje zbog ciklusa gube dosta krvi, ali i druge ljude koji imaju probleme sa nivoom hemoglobina. Naravno, samo kukuruz šećerac vam ne može pomoći da nadoknadite gvožđe u potpunosti. Uzroke treba ispitati, ali koristi svakako ima – kaže Ekta Singhwal.

Koje su moguće zamke konzumiranja: Alergije, skok šećera u krvi…

Bilo da se radi o pečenom ili kuvanom kukuruzu, određene prednosti ćemo iskoristiti. Međutim, nutricionista nam daje još neke važne napomene:

– Dobro je izbegavati ga u konzerviranom obliku, jer onda spada u prerađenu hranu. Možete ga kuvati na pari, peći na roštilju ili kuvati i biće ukusan. U nekim svetskim kuhinjama on se prži. To je najgori izbor za pripremu koji će uništiti određene hranljive materije i dodati više kalorija. Začinite ga biljem i začinima. Najvažnije je uživati u kukuruzu u umerenim količinama. Sadrži veću količinu skroba, pa može povećati nivo šećera u krvi. Dakle, ljudi sa dijabetesom treba da budu oprezniji i da jedu manje kukuruza. Vlakna su dobra za zdravlje creva, ali prevelike količine mogu izazvati nadimanje ili gasove. Takođe, previše kukuruza može doprineti višku unosa kalorija. Postoje retki slučajevi alergije na kukuruz sa neželjenim reakcijama kakve su crvenilo i svrab kože, povraćanje, dijareja ili čak curenje iz nosa – upozorava Ekta Singhwal, klinički dijetetičar nutricionista.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo