Naslovna / Ishrana

Neka ulja za kuvanje mogu da povećaju rizik od pojave krvnih ugrušaka

Priredio/la: I. V. |11:00 - 26. 01. 2023.

Neka jestiva ulja smatraju se skrivenim uzrocima kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a kao posebno opasna izdvajaju se ulja za kuvanje sa visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina

ulja za kuvanje Neka jestiva ulja smatraju se skrivenim uzrocima kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa Foto: Shutterstock

Određena ulja za kuvanje mogu da izazovu upalna stanja i povećaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, pokazala je studija naučnika sa Nagoya City University u Japanu. Kao i pojedini lekovi, i neka jestiva ulja smatraju se skrivenim uzrocima kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a kao posebno opasna izdvajaju se ulja za kuvanje sa visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina, zbog rizika od zgrušavanja.

Neka ulja za kuvanje mogu da pokrenu proces ateroskleroze

Naučnici navode da je zgrušavanja krvi u određenoj meri od vitalnog značaja jer sprečava prekomerno krvarenje. Međutim, krvni ugrušci, koji se ne rastvaraju prirodno su zabrinjavajući jer mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Na primer, ugrušci koji blokiraju protok krvi u mozak mogu da izazovu moždani udar, a ugrušci u plućima dovode do plućne embolije. Postoji niz faktora koji mogu da povećaju rizik od takvog krvnog ugruška, a ishrana je jedan od njih.

Opšte je poznato da određena masna i slana hrana može da izazove zgrušavanje krvi. Međutim, stručnjaci naglašavaju da i vrsta ulja u kojoj se sprema hrana takođe može da dovede do neželjenih ugrušaka te ih zbog toga treba izbegavati. Nutricionisti, na primer, navode da hrana pržena u biljnom ulju može vremenom da pokrene proces ateroskleroze (otvrdnjavanje i opstrukcija arterija) što dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka.

Jedinjenja, koja su deo ulja za kuvanje, zagrevanjem menjaju hemijsku strukturu

Neka ulja za kuvanje mogu da podignu „loš“ LDL holesterol, ali takođe dovode do toga da lipoprotein niske gustine oksidira u arterijama, što je loša stvar jer je to stvarno „loš“ holesterol, koji dovodi do oštećenja zidova arterija i njihove naknadne blokade. Većina biljnih ulja sadrži mnogo omega-6 masnih kiselina, a previše tih kiselina može da bude proinflamatorno – da podstiču sistemsku upalu.

Povrh toga, zagrevanje omega-6 masnih kiselina i drugih masti u ulju može da promeni njihovu hemijsku strukturu pa je upalni proces još izvesniji. A zna se da je upala jedan od ključnih pokretača ateroskleroze, igra značajnu ulogu u svim fazama upalnog procesa – od razvoja, od kada se plakovi u početku formiraju, do trenutka kada se nagomilaju i počnu da ometaju funkciju arterija i oštećuju ih.

Efekti biljnog ulja na tromboembolijske bolesti

Ulja za kuvanje koja sadrže omega-6 masne kiseline su:

  • Ulje repice
  • Ulje soje
  • Suncokretovo ulje
  • Kukuruzno ulje.

Studije su istraživale efekte biljnog ulja poput kukuruznog, sojinog, suncokretovog i palminog ulja na životinje. Rezultati su pokazali povećanu stopu hipertenzije, disregulaciju lipida u krvi, povećanu stopu ateroskleroze i disfunkcije endotela (krvnih sudova) – svih elemenata koji dovode do kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka. Prethodna studija, objavljena u časopisu Nutrition, zaključuje da konzumacija palminog ulja povećava rizik od tromboembolijskih bolesti. Kako se navodi u studiji, produžena zamena hidrogenizovane masti u ishrani palminim uljem narušila je agregaciju trombocita i vensku trombozu, što ukazuje na povećan rizik od tromboembolijskih bolesti.

Stručnjaci ističu da što se ulje više zagreva, to postaje gore i nije tako loše kada se kod kuće neko ulje za kuvanje jednom upotrebi, ali ako se koristi u fritezama za pripremu više obroka, odnosno prženja, to svakako nije dobro. Tim povodom istraživači podsećaju na studiju objavljenu u   Vascular Pharmacology u kojoj se navodi  da „produžena konzumacija više puta zagrejanog ulja povećava krvni pritisak i ukupni holesterol, izaziva vaskularnu upalu, kao i vaskularne promene koje predisponiraju aterosklerozu.“

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo