Uvođenje namirnica za kontrolu holesterola ima savršenog smisla. Deo holesterola koji završava u arterijama počinje u hrani. Promena ishrane da bi se kontrolisala hipertenzija i uvođenje namirnica koje snižavaju krvni pritisak nije baš tako jednostavna. Ipak, hrana može imati direktan i ponekad dramatičan uticaj na krvni pritisak.
So svakako igra ulogu. Ali ishrana koja utiče na krvni pritisak mnogo je više od smanjenja unosa soli. Voće, povrće, mlečna hrana sa niskim sadržajem masti, pasulj, orašasti plodovi, integralni ugljeni hidrati i nezasićene masti takođe imaju zdrave efekte na krvni pritisak.
Nema nijedne „magične” hrane, već sveobuhvatna strategija zdrave ishrane koja je dobra za krvni pritisak i još mnogo toga. Ispitivanja pokazuju da strategije ishrane kao što su dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije (DASH), DASH varijante kao što je OmniHeart dijeta i dijeta mediteranskog tipa snižavaju krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom i onih koji idu u tom pravcu. Takođe pomažu u sprečavanju nekih od posledica visokog krvnog pritiska.
Zašto je zdrava ishrana vredna truda
Hipertenzija je krajnje neprimetno stanje. Nikada ne bismo znali da je imamo bez merenja krvnog pritiska, ili dok visok krvni pritisak ne počne da oštećuje vitalne organe. Visok krvni pritisak ima podmukle posledice. On je vodeći uzrok moždanog udara, doprinosi hiljadama srčanih udara. Preopterećuje srčani mišić, što dovodi do srčane insuficijencije. Oštećuje bubrege, erodira vid, ometa pamćenje, smanjuje seksualnu aktivnost i krade godine života.
Kategorije krvnog pritiska:
- normalan (optimalno) <120 i <80
- povišen 120-129 i <80
- hipertenzija 1. faza 130-139 ili 80-89
- hipertenzija 2. faza ≥140 ili ≥90
Saveti za lečenje visokog krvnog pritiska
Lekovi koji snižavaju krvni pritisak obično dobro deluju, ali ne leče nužno uzrok problema. I bez obzira na to koliko su bezbedni, svi lekovi mogu imati neke neželjene ili neželjene nuspojave.
Zdrava ishrana je efikasna prva linija odbrane protiv visokog krvnog pritiska. Ona je odličan je početni tretman kada krvni pritisak počne da se penje u nezdravu zonu i savršen partner za lekove.
Saveti zasnovani na dokazima o ishrani i krvnom pritisku su sledeći:
- jedite više ribe, orašastih plodova i mahunarki (pasulja)
- pokušajte da sagorevate najmanje onoliko kalorija dnevno koliko unosite
- okrenite se povrću i voću umesto zašećerenim ili slanim grickalicama i desertima
- birajte hleb, testeninu i drugu hranu bogatu ugljenim hidratima koja se pravi od celih zrna umesto visoko rafinisanog belog brašna
- jedite voće umesto da pijete voćni sok
- koristite nezasićene masti poput maslinovog, uljane repice, soje, kikirikija, kukuruza ili ulja šafranike umesto putera, kokosovog ulja ili palminog ulja
- oslonite se na sveže ili smrznute namirnice umesto na konzerviranu i prerađenu hranu
- birajte namirnice sa malo natrijuma kad god je to moguće; koristite biljke, začine, sirće i druge arome sa malo natrijuma umesto soli
- smanjite unos kalorija ako želite da smršate
- ako vam je potrebna pomoć, zabeležite sve što jedete dan za danom tokom nedelju dana i posavetujte se sa dijetetičarom