Naslovna / Ishrana

Daikon rotkvica može da nas zaštiti od hroničnih bolesti

Priredio/la: S.St.|11:00 - 19. 05. 2023.

Daikon rotkvica je osnovna namirnica u azijskoj kuhinji. To je povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina. Takođe može biti od koristi za naše zdravlje

daikon rotkvice Daikon rotkvice imaju veoma malo kalorija i ugljenih hidrata, ali su bogate mnogim različitim hranljivim materijama Foto Shutterstock

Daikon je vrsta rotkvice koja je poreklom iz Japana i Kine. Poznata je i kao japanska rotkvica, kineska repa i mulang.

Šta je daikon

Daikon na japanskom znači „veliki koren”. To je povrće koje pripada porodici senfa. Daikon rotkvica ima dugačak koren, poput ogromne šargarepe. Beli glavni koren može da naraste od 30,5 do 51 centimetar u dužinu i od 5 do 10 centimetara u prečniku. Može da bude okruglog ili cilindričnog oblika. Većina sorti su bele, ali neke imaju zeleno meso ili mogu biti zelene na vrhu, a bele ispod.

Daikon se uzgaja kao hrana, a takođe i kao jesenji i zimski pokrovni usev. Pokrovni usevi pomažu poljoprivrednicima da kontrolišu eroziju zemljišta i poboljšavaju strukturu zemljišta. Veliki glavni koren daikona može pomoći u razbijanju zbijenog tla. Takođe brzo trune, omekšava tlo i oslobađa korisne hranljive materije i azot.

Postoji mnogo različitih sorti daikona, a to su:

  • Minowase
  • Sakurajima Mammoth
  • Tama
  • Miyashige
  • Oharu

Kakav je ukus daikona i koje su mu nutritivne vrednosti

Daikon rotkvica ima blag ukus i manje je pikantna od drugih vrsta rotkvice. Kuvani daikon ima sladak ukus i nežnu teksturu.

Daikon rotkvice imaju veoma malo kalorija i ugljenih hidrata, ali su bogate mnogim različitim hranljivim materijama, kao što su:

  • folati
  • kalijum
  • magnezijum
  • vitamin C

Daikon rotkvica duga 18 cm, teška oko 338 grama, sadrži sledeće hranljive materije:

  • kalorije: 61
  • proteini: 2 grama
  • ugljeni hidrati: 14 grama
  • dijetna vlakna: 5 grama
  • kalcijum: 91 miligram
  • magnezijum: 54 miligrama
  • kalijum: 767 miligrama
  • folna kiselina: 95 mikrograma
  • vitamin C: 75 miligrama

Prepuna svih ovih hranljivih materija, daikon rotkvica je odlično povrće koje možemo da uvrstimo u našu ishranu.

Kaže se da povrće krstaša poput daikona, brokolija i kelja ometa zdravlje štitne žlezde. Ali stručnjaci smatraju da se to dešava samo ako jedete preveliku količinu ovog povrća.

Zdravstvene prednosti daikon rotkvice

Daikon ima mnogo zdravstvenih prednosti. U tradicionalnoj medicini, ekstrakti rotkvice se koriste za lečenje:

Većina naučnih studija o daikon rotkvi su bile studije iz epruvete ili laboratorije. Još nije jasno kako se ovi rezultati odnose na ljude.

Bogata biljnim jedinjenjima

Rotkvice sadrže 609 biljnih jedinjenja. Utvrđeno je da neka od ovih bioaktivnih jedinjenja imaju zdravstvene prednosti, kao što su:

  • antioksidativna aktivnost
  • antikancerogena svojstva
  • anti-inflamatorna svojstva
  • antimikrobna svojstva
  • antibakterijska svojstva

Naučnici kažu da se najveća količina hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja nalazi u listovima i klicama rotkvice.

Studija je otkrila da stare sorte daikona imaju više biljnih enzima sa antimikrobnim i antikancerogenim svojstvima nego obični daikon. Međutim, danas teško mogu da se pronađu te stare sorte. Na primer, oko 90 procenata svih daikona proizvedenih u Japanu su hibridna sorta koja se zove aokubi daikon. Većina od 100 japanskih sorti daikona sada skoro da ne postoji. Ovi biljni enzimi često se nalaze u koži daikona, koja se obično uklanja pre kuvanja. Da biste dobili više zdravstvenih koristi od daikona, istraživači preporučuju da ne ljuštite daikon.

Neka jedinjenja u daikonu mogu pomoći u zaštiti vaših krvnih sudova. U studiji, učesnici su 10 dana jeli japansku sortu daikona pod nazivom sakurajima daikon. Imali su, kako se navodi u studiji, veće koncentracije biljnog hormona trigonelina i značajno poboljšanu dilataciju posredovanu protokom. Ovo je merenje protoka krvi u arterijama i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Može da nas zaštiti od hroničnih bolesti

Rotkvica je povrće iz porodice krstaša. Neke studije su pokazale da konzumiranje više povrća krstaša može pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, kao što je rak pluća. Studija u kojoj je učestvovalo više od 100.000 odraslih u Kini otkrila je da konzumiranje više povrća krstaša može da pomogne u zaštiti od srčanih bolesti, ali i da produži životni vek.

Može da pomogne u gubitku težine

Rotkvice imaju visok sadržaj vode i zato su veoma zasitne. To znači da rotkvice mogu zadovoljiti glad sa malo kalorija, što može da pomogne u gubitku težine.

Daikon je bogat dijetnim vlaknima. Hrana bogata vlaknima jede se duže, tako da ćemo verovatno jesti manje, ali ćemo duže ostati siti. Hrana bogata vlaknima takođe pomaže zdravlju creva i poboljšava nivo šećera u krvi.

Kako da čuvamo daikon

Kada kupujemo daikon treba da tražimo čvrste korene i svetlo zelene listove. Daikon možemo da čuvamo do dve nedelje u frižideru. Listove rotkvice treba da uklonimo i čuvamo ih odvojeno. Rotkvicu treba držati u plastičnoj kesi ili umotanu u vlažnu krpu.

Daikon može i da se zamrzne. Rotkvu treba iseći na male komade i blanširati u kipućoj vodi oko tri minuta. Kada se ohladi, treba je staviti u posudu za zamrzavanje i u zamrzivač.

Kako da kuvamo daikon

Svi delovi daikona mogu se jesti – ne samo koren, već i listovi i klice. Daikon može da se jede sirov, kiseo ili kuvan. Veoma velika rotkva može biti ukusnija kada se skuva.

Daikon rotkvice ne treba da ljuštimo. Samo ih operemo i dobro izribamo četkom za povrće.

Japanska rotkvica uobičajeni je sastojak mnogih azijskih jela. Često se tanko isecka i koristi se kao ukras za suši. U kineskoj kuhinji često se koristi u supama, gulašima i dinstanim jelima. U vijetnamskoj kuhinji ponekad se koristi sirova u salatama ili kisela.

Daikon možemo da uključimo u ishranu na nekoliko načina:

  • isecite daikon na dugačke tanke trake i koristite umesto tradicionalnih rezanaca
  • isecite daikon i šargarepu za supu; dodajte nekoliko kriški đumbira i kuvajte dok povrće ne omekša
  • napravite kiseli daikon
  • tanko narežite daikon i dodajte ga u salate
  • narendajte ga i dodajte u dip sosove
  • napravite kimči sa daikonom
  • dodajte daikon u pomfrit i čorbe

Ne bacajte listove rotkvice. Možete ih koristiti i na različite načine:

  • pržite ih uz mešanje
  • dodajte ih u supe
  • pomešajte ih u pesto.
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor