Naslovna / Korona

Prof. dr Ljiljana Medenica: Šta se sve dešava sa kožom obolelih od korone?

Priredio/la: J. M.|10:00 - 21. 11. 2020.

Prof. dr Ljiljana Medenica, dermatolog

Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži mogu biti jedini, a kod njih 17%, prvi simptom COVID-19 infekcije, kaže za E kliniku, prof. dr Ljiljana Medenica, dermatolog

Foto: Covid Symptom Study

Otkako se pojavio korona virus, o njemu se iz dana u dan saznaje sve više, kako o tome koji su simptomi bolesti tako i koje su sve posledice koje ovaj virus može da ostavi na ljudski organizam. Tako se govori i o poromenam na koži koje su uslovljene zarazom korona virusom, a ovih promena ima više vrsta.
Promene na koži nastaju i nestaju u različitim fazama bolesti ili oporavka i na sreću nisu česte. Ali i na njih treba ukazati. Za portal E klinika, o proemnama na koži kod obolelih od covid 19 govori profesorka doktroka Ljiljana Medenica, dermatolog.

Šta se zapravo događa sa kožom nekih obolelih od covid 19?

– Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19. Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži mogu biti jedini, a kod njih 17%, prvi simptom COVID-19 infekcije.

Koje su sve to promene?

– Kožne promene udružene sa COVID-19 spadaju u jednu od sledećih kategorija: Kovid prsti, morbiliformni osip, vezikulozni osip, urtikarija ili koprivnjača, livedo retikularis, I uglavnom kod dece – multisistemski inflamatorni sistem

Šta su zapravo kovid prsti, kako to izgleda?

– To su promene slične promrzlinama, bolni, crveni i ljubičasti (cijanotični) nodusi i ploče na prstima šaka i/ili stopala ili peta. Ove promene se smatraju najspecifičnijim za covid 19. Javljaju se kod mlađih osoba sa lakšim formama covid 19, kasnije tokom infekcije, ili nedeljma posle infekcije.

Foto: Covid Symptom Study

Kada se javlja osip sličan boginjama?

– Kod morbiliformnog osipa na koži se javlja crvenilo, crvene makule i papule između kojih se vide ostrvca zdrave kože koja je na dodir “baršunasta”. Javlja se kod srednje teških covid -19 infekcija, na početku bolesti ili tokom oporavka. Vezikulozni opsip, onaj koji je sličan ovčijim boginjama je crvenilo sa vezikulama (mehurići ispunjeni tečni sadržajem) koji mogu da se jave bilo gde na koži ali najčešće zahvataju laktove, kolena ili dorzume šaka (nadlanice) i/ili stopala. Ove promene mogu trajati danima ili nedeljama. Ovaj symptom se javlja obično pre drugih simptoma, kod sredovečnih osoba sa srednje teskom covid 19 infekcijom.

Kod nekih obolelih se javljao i osip slična koprivnjači…

– Da, to je urtikarija do koje dolazi naglo i brzo ali i brzo nestaju sa kože. Ova pojava je praćena jakim svrabom. Iako je osip primarno lokalizovan na trupu, može da zahvati bilo koji deo kože. Najčešće počinju pojavom jakog svraba na dlanovima i tabanima. Može doći do udružene pojave otoka usana, kapaka i/ili jezika. Urtikarija se javlja rano tokom infekcije, traje dugo po prestanku zaraženosti sa SARS-Cov-2 virusom.

Foto: Covid Symptom Study

Šta je livedo retikularis?

– To su crveno-plave, ljubičaste, cijnotične promene mrežolikog izgleda koje okružuju okca normalne boje, lokalizuju se na trupu i/ili ekstremitetima. Promene ukazuju na ozbiljno oštećenje krvnih sudova (vazospazam, tromboza…). Njihova pojava je udružena sa najtežim formama COVID-19, vide se kod kritično bolesnih pacijenata.

A kod najmlađih, kao što ste naveli, javlja se i multisistemski inflamatorni sindrom. Šta je to?

– To je crvenilo, polimorfni osip, čvrst otok (edem) šaka i stopala, konjuktivitis, promene u ustima. Sistemski i laboratorijski nalazi su slični atipičnoj formi Kawasakijeve bolesti.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo