Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Da li prenosimo korona virus dok se dovikujemo?

5:00 - 17. 09. 2020.

Istraživanja pokazuju koliko smo ugroženi dok neko priča, peva ili viče u zatvorenoj prostoriji 

Glasan razgovor povećava širenje infekcije Foto: Shutterstock

Priredio: O. Đ.

Veće kapljice koje stvaramo toko razgovora predstavljaju manji rizik jer brže padaju na zemlju, dok manje kapljice mogu da se zadrže u vazduhu. Ako bismo svi nosili masku u zatvorenom prostoru, to bi smanjilo mogućnost prenosa virusa za oko 70 procenata

Dokazano je da se koronavirus širi uglavnom kapljičnim putem – kapljicama koje nastaju kijanjem, kašljanjem ili govorom zaražene osobe. Međutim, iako je prenos kijanjem i kašljanjem logično povezan sa bolesnima koji često kašlju i kijaju, prenos govorom nije bio detaljno ispitan sve do istraživanja Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Naime, CDC se pozabavio specifičnim klasterom zaraze u saveznoj državi Vašington, koji je nastao tokom probe lokalnog hora. Tada je dvosatnoj probi prisustvovalo 61 lice, svi članovi hora, uključujući i jednog simptomatskog pacijenta. U danima koji su usledili, još 53 osobe – ili 87 odsto grupe – bile su pozitivne na COVID-19.
Izveštaj dalje kaže da je prenošenje virusa COVID-19 tokom probe hora olakšano jer su pevači bili u neposrednoj blizini, i pojačano činom pevanja. I dok dokazi jasno sugerišu se pevanjem prenosi COVID-19, ono što je manje jasno je kako se to odnosi na rizik tokom običnog razgovora.

Opasne su sitne kapljice

Emisija aerosola povezana je sa tim koliko glasno izgovaramo reči Foto: Shutterstock

Najjednostavnije rečeno – da. U članku koji je objavljen u časopisu Nev England Journal of Medicine, naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje i Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji napisali su da govorom stvaramo kapljice koje variraju u veličini. Veće kapljice predstavljaju manji rizik jer brže padaju na zemlju, dok manje kapljice mogu da dehidriraju i da se zadrže u vazduhu, u osnovi delujući poput aerosola.

Zato je potrebno imati na umu važnost socijalne distance i nošenja maski.
– Ako ste dovoljno udaljeni, udaljenost vam pruža zaštitu od kapljica –  kaže dr Purvi Parih, alergolog pedijatar iz Njujorka.

Glasan razgovor povećava širenje infekcije

– Emisija aerosola tokom govora povezana je sa tim koliko glasno izgovaramo reči – stoji u izveštaju CDC.
Ali to nije prvi ni jedini put da je glasni govor povezan sa lakšim širenjem kapljica: nekoliko istraživanja otkrila su da glasan govor, kao i međusobno dovikivanje, može da emituje hiljade kapljica u sekundi i da se „ukupna zapremina broja kapljica povećava kada glasno govorimo.
Ali istraživanja nisu otkrila samo prisustvo kapljica koje se stvore u razgovoru, već i da su te kapljice toliko male da bi mogle da ostanu u vazduhu do 14 minuta, što pokazuje kako se COVID-19 može brzo proširiti u zatvorenim prostorima.
– Ipak, ako svi nose masku, to smanjuje mogućnost prenosa za oko 70 procenata–  zaključuje dr Parih.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor