Naslovna / Korona

Ovo NIKAKO NE SMETE da radite pred PCR TESTIRANJE

Priredio/la: eKlinika|13:13 - 25. 11. 2020.

Da bi rezulati PCR testa bili što pouzdaniji, važno je da se pravilno pripremite za testiranje

test PCR test je najprecizniji način za dijagnostiku Covid-a 19 Foto: Shutterstock

Šef odeljenja za infektivne bolesti ruskog Univerziteta RUDN Galina Koževnikova izjavila je za ruski portal RBC da  tri sata pre PCR testiranja ne bi trebalo piti tečnost, prati zube ili pušiti.

Doktorka Tatjana Romanenko naglašava da ne treba ništa jesti pre testiranja. Takođe, pre testiranja nemojte da ispirate usta tečnostima za oralnu higijenu. Pored toga, ona tvrdi da test neće biti tačan i ukoliko osoba duva nos pre nego što joj izvade bris iz nosa.

Doktor bioloških nauka, profesor Moskovskog državnog univerziteta Aleksej Agranovski veruje da na konačnan ishod testa može da utiče i način na koji se laboratorija odnosi prema samim uzorcima.

PCR test, koji se naziva i molekularni test, otkriva genetski materijal virusa pomoću laboratorijske tehnike nazvane lančana reakcija polimeraze (PCR). Prilikom uzimanja uzorka moguće je da se “promaši” deo sluznice na kome se virus nalazi i da rezultat bude lažno negativan, što se dešava u oko 19% slučajeva. Zbog toga je kod pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom neophodna i druga dijagnostika, kao što je npr. radiološko ispitivanje pluća.

Sa druge strane, s obzirom na to da ovaj test detektuje genetski material virusa, moguće je i da detektuje tragove neaktivih virusa koji su prisutni u organizmu i nakon ozdravljenja, što potencijalno rezultira u lažno pozitivnim rezultatima.

Pročitajte i Koji se sve TESTOVI NA KORONA VIRUS rade u Srbiji i koliko su tačni.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo