Naslovna / Korona

Dr Tatjana Radosavljević: Kako oporaviti pluća posle covid 19 i zašto je surutka važna

Piše: V. Marić Brajković|10:37 - 09. 12. 2020.

Ovim pacijentima potreban je duži oporavak koji podrazumeva mirovanje, kvalitetnu ishranu i vežbe disanja

uplala pluća izazvana koronavirusom

Posle infekcije korona virusom, plućima je potreban oporavak Foto: Shutterstock

Korona virus kod mnogih pacijenta izaziva upalu pluća koja nažalost kod nekih osoba ostavlja ožiljke na plućnom tkivu i znatno usporava oporavak posle infekcije. Zato je važno da osobe neposredno posle bolesti miruju i vode računa o ishrani.

– Kod pacijenata sa covid 19 pneumonijom,osim terapije važna je i hidratacija, kao i kod ostalih infekcija. Povišena temperatura, znojenje mogu dovesti do gubitka vode u organizmu. Preporučuju se čajevi, voda, slane supe, obična voda, mleko, ali ne bi trebalo da se uzimaju gazirani sokovi. Potrebno je da se uzima oko dva litra tečnosti dveno – kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog.

Da li, ako mu klinička slika dozvoljava, sme da ustaje, prošeta po kući ..

S obzirom da je covid 19 već prepoznat kao sistemska bolest, u početku se ne može znati da li osim pluća zahvaćeno i srce. Sa druge strane, kod mnogih pacijenata postoji i povećana  sklonost ka stvaranju trombova koje je povezano sa povišenim D dimerom. Sama bolest sa treće strane praćena je ogromnim umorom i povišenom temperaturom.
Zato se savetuje mirovanje, kretanje po kući, ali nikako veći fizički napori. Čak i kada prođe aktivna faza bolesti, fizičkim napor se ne preporučuje, dozirano treba započeti sa laganim šetnjama, onoliko koliko organizam dozvoljava. Ne treba da se pacijet forsira „da bi video koliko može da izdrži“, pošto to nije dobro ni za pluća, ni za srce.

Koje su to vežbe koje im se preporučuju? I kako izgledaju?

Ono što se preporučuje su lagane vežbe disanja, sa kojima se može početi dosta rano. Cilj ovih vežbi je da se širi grudni koš, potom pluća, pri čemu do pluća dolazi veća količina krvi, i proces ozdravljenja napreduje. Takođe, dubokim i polaganim disanjem se ventiliraju i najsitniji delovi pluća. Jako dobro se pokazuje primena malih ručnih aparata.

Kada pacijent sme napolje? Koliko sme da traje šetnja?

Pacijent može napolje kada se završi period izolacije, i kada se završi akutna faza bolesti. Trajanje šetnje zavisi od samog organizma, i ne treba se forsirati.

Kako treba da se hrani pacijent posle preležane upale pluća, da li surutka zaista ima efekta?

Lično se zalažem da se pacijent hrani kvalitetnom hranom, bogatom cinkom pre svega. U našem narodu je sasvim opravdano vekovima poznato da kozji proizvodi dobro utiču na pluća. Što se surutke tiče, bilo da se radi o kozjoj ili kravljoj, ona je odlična hrana koja može da oporavi jetru.

Kod mnogih pacijenata dolazi u toku Covid 19 do porasta parametara jetrene funkcije, sa jedne strane, a sa druge dosta jakih antibiotika koji se daju u toku lečenja kovida se metaboliše preko jetre. Tim pre je dobro uzimati surutku, a ima je i u prahu.

Potrebno je da ukoliko nisu dijabetičari, pacijenti uzimaju med, matični mleč, pergu. Naravno,  dosta voća i povrća se preporučuje svima.
Suplementi mogu da se uzimaju takođe u periodu rekonvalescencije, osim vitamina D kod koga je potrebno povremeno proveriti nivo u krvi, da ne bi došlo do hipervitaminoze.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dtsgan
5:32, 18. 12. 2020.
Odgovori

JA BIH DODAO I CAJEVE .KOMBINACIJA MAJCINE DUSICE I HAJDUCKE TRAVE.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo