Naslovna / Korona

Zaraza (Contagion) je film koji morate da gledate ovog vikenda, biće vam jasno zbog čega

Piše: I.R.|14:05 - 18. 12. 2020.

Radnja filma je proročanska…

Film snimljen pre devet godina svojom radnjom potpuno odgovara današnjim događajima Foto: Printskrin

Da li ste gledali film „Zaraza“ (Contagion) iz 2011. godine? Ako jeste, sigurno ste primetili sablasne sličnosti između filma i trenutne situacije u kojoj se nalazi ceo svet – pandemije korona virusa. Kako je film izašao pre devet godina, neki čak idu toliko daleko da tvrde da je film i predvideo covid 19.

Tokom ove godine, popularnost ovog filma je enormno porasla – dospeo je sa 270og na drugo mesto najgledanijih filmova Vorner brosa (Warner Bros). Svakako ne bez razloga…

U filmu i na javi ista situacija

Film „Zaraza“, u kome glume Met Dejmon, Marion Kotijar, Lorens Fišbern, Džud Lo, Gvinet Paltrou, i mnoga druga poznata imena, je američki triler čija se radnja zasniva na pandemiji virusa koji se širi respiratornim putem. Na početku filma vidimo Bet (Gvinet Paltrou) koja razvija dramatične simptome i umire. Potom umire i njen sin. Vidimo da se bolest širi po celom svetu ogromnom brzinom. Uključuju se Svetska zdravstvena organizacija (WHO), CDC, Instituti za javno zdravlje, biohemičari…

Teorije zavere, panika, pustošenje prodavnica…

U nekom trenutku vidimo i teoretičara zavere, koji na društvenim mrežama širi priče o leku koji leči virus, a koji nije odobren za korišćenje, i o tome da građani ne smeju da veruju medijima, vlasti i medicinskim zvaničnicima. Svi veliki gradovi u Americi su u karantinu, rafovi u prodavnicama prazni, svi nose maske – panika. Vakcina se razvija, priča se o tome kako je vakcinu nemoguće napraviti za tako kratko vreme. Brojevi rastu iz dana u dan. Pred kraj filma, vakcinu su napravili, ali kako vakcina ne može da se napravi u dovoljnim količinama, stanovništo je dobija prema datumu rođenja koji se izvlači kao Loto. Na samom kraju filma vidimo scenu koja nam objašnjava kako je uopšte došlo do širenja zaraze – od slepog miša u Kini.

Zvuči poznato?

Scena iz filma Zaraza (Contagion)

Scena iz filma Zaraza (Contagion)/printskrin

Razlika samo u dramatičnosti simptoma

Razlika je skoro jedino u tome da se kod ove pandemije, klinička slika ne razvija toliko brzo i dramatično. I simptomi se razlikuju – u filmu oboleli pokazuju simptome izraženog znojenja, povišene temperature, jakih glavobolja, epilptičnih napada, i penu na ustima kada umiru. Simptomi su slični, ali kod korona virusa još uvek nisu zabeleženi napadi niti pena na ustima. Ali način prenosa virusa je apsolutno isti – putem kapljica koje se izbacuju iz usne duplje.

Slepi miš!

U filmu je takođe prikazano kako su sve kategorije stanovništva u istom riziku da obole i umru, što nije baš slučaj kod korone. Ali sve ostalo je preslikana slika ove pandemije. Ako izuzmemo radnju vezanu za rad naučnika, vakcine, koja se podrazumeva da bi bila ista, možda najsablasnija sličnost je slepi miš iz Kine.

Saradnja sa virusologom da bi film bio što realniji

Režiser filma, Stiven Soderberg, je u pisanju scenarija sarađivao sa glavnim konsultantom, virusologom Janom Lipkinom. I Stiven i Jan su izjavili da je sličnost sa trenutnom situacijom isključivo posledica toga da su obojica želeli da rade isključivo na projektu koji bi na najrealniji mogući način prikazao situaciju u kojoj bi se svet našao kada bi nastala pandemija jednog takvog virusa.

Jan Lipkin, koji je direktor Centra za Infektivne bolesti i imunologiju Kolumbijskog Univerziteta, je krajem prošle godine imao priliku i da proživi scene iz filma na kome je radio. U aprilu ove godine je čak i preležao koronu.

Kako su predvideli baš slepog miša, to nikada nećemo znati. Ali ako niste odgledali ovaj film, eto predloga za vikend zanimaciju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo