Naslovna / Korona

Vitamin D treba da pijete svakog dana dok traje pandemija, preporučuju svetski stručnjaci

Priredio/la: V. Marić Brajković|8:00 - 20. 12. 2020.

Kada se uzima u razumnim dozama potpuno je bezbedan…

vitamin D

Vitamin D danas se smatra najmoćnijim vitaminom Foto. Unsplash

Svaka osoba u vreme pandemije virusa korona obavezno treba da pije dnevne preporučene doze vitamina D, stav je svetskih stručnjaka.

Šest medicinskih udruženja iz čitavog sveta ističu važnost redovnog konzumiranja vitamina D, pogotovo imajući u vidu uticaj pandemije covid 19 na vreme koje provodimo napolju, prenosi medscape.com.

Glavna preporuka uputstva je da se koža svakodnevno direktno izlaže sunčevoj svetlosti 15-30 minuta, ali uz zaštitu od opekotina.

U saopštenju koje su ovim povodom izdali,  ističe se da je „vitamin D veoma bezbedan kada se uzima u razumnim dozama i da je važan za zdravlje mišića i kostiju. Pretpostavlja se da će nivo vitamina u krvi padati proporcionalno smanjenju vremena koje provodimo napolju na suncu tokom pandemije.“

400 do 1.000 IU vitamina D dnevno

Dodaje se da je „za većinu starijih i mlađih odraslih osoba bezbedno da uzimaju 400-1.000 IU dnevno kako bi održali nivo vitamina u okviru normalnih vrednosti (savet Američkog instituta za medicinske preporuke).“

U saopštenju koje su ovim povodom izdali, dodaje se da naučni dokazi jasno potvrđuju da vitamin D, u kombinaciji sa kalcijumom, ima važnu ulogu u građenju jakog skeleta i sprečavanju gubitka koštane mase.

Druga udruženja koja podržavaju ovo saopštenja su Evropsko društvo za kalcifikovana tkiva (European Calcified Tissue Society – ECTS), Nacionalna fondacija za osteoporozu (National Osteoporosis Foundation – NOF) i Međunarodna fondacija za osteoporozu (International Osteoporosis Foundation – IOF).

Uloga vitamina D u covid 19

Dosadašnja istraživanja sugerišu da bi vitamin D mogao da ima ulogu u pojačanoj reakciji imunskog sistema na virus korona. S obzirom na to da je dokazano da aktiviran oblik vitamina D [1,25(OH)2D] ima ulogu u imunskim reakcijama, „opravdana su dalja istraživanja u vezi sa uzimanjem vitamina D kao suplementa tokom COVID-19 bolesti.

Deficit izaziva komplikacije

Kliničke studije zasnovane na posmatranju ukazuju na povezanost između niskih koncentracija vitamina D i veće učestalosti infekcije covid 19 iako još uvek nema čvrstih naučnih dokaza o uticaju vitamina D na ovu bolest.

Saopštenje „Zajedničko uputstvo o vitaminu D u eri COVID-19“, među ostalima, podržavaju Američko društvo za istraživanje kostiju i minerala (American Society for Bone and Mineral Research – ASBMR) i Društvo endokrinologa i Američko udruženje kliničkih endokrinologa (American Association of Clinical Endocrinologists – AACE).

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo