Naslovna / Korona

Covid 19 vakcina dobijena iz biljke duvana mogla bi da ubrza vakcinisanje

Priredio/la: I. V. |17:00 - 21. 12. 2020.

Deo kompanije British American Tobacco klonirao je deo genetske sekvence korona virusa i razvio potencijalni antigen, koji se zatim ubacuje u biljke duvana. Tako je nastala vakcina protiv covid 19 čije testiranje počinje na ljudima

duvan lišće Počinje testiranje vakcine protiv korona virusa pomoću biljke duvana Foto: Shutterstock

Kompanija British American Tobacco dobila je odobrenje za testiranje covid 19 vakcine na ljudima. Vakcinu protiv korona virusa razvilo je BAT odeljenje za biotehnologiju, koje je prethodno radilo na lečenju ebole. Stručnjaci kompanije British American Tobacco proizvode vakcinu protiv korona virusa pomoću biljke duvana, a američka Uprava za hranu i lekove FDA odobrila je početak testiranja – kliničke studije na sa odraslim dobrovoljcima.

Testiranje na 180 dobrovoljaca

Studijom je planirano da se vakcina KBP-COVID-19 testira na 180 zdravih dobrovoljaca, koji će biti podeljeni u dve starosne grupe, od 18 do 49 godina i od 50 do 70 godina. Svaka grupa će se zatim podeliti u grupe za lečenje sa malim i visokim dozama, da bi  primila ili malu dozu ili placebo, ili visoku dozu ili placebo. Rezultati studije očekuju se tokom juna 2021. godine i, ako budu pozitivni, omogućiće nastavak II faze studije.

BAT vakcina stabilna na sobnoj temperaturi

Iako velike farmaceutske kompanije već proizvode vakcine, BAT veruje da se njihovi sopstveni proizvodi mogu proizvesti za 6 nedelja, u poređenju sa nekoliko meseci potrebnih konvencionalnim metodama. To je, kako tvrde predstavnici kompanije, zbog zaštićene tehnologije koja omogućava da se elementi vakcine brzo sakupljaju na biljkama duvana. BAT takođe kaže da je njihova vakcina stabilna na sobnoj temperaturi, za razliku od Pfizer / BioNTech koja mora da se čuva i transportuje na temperaturi od oko – 70°C.

Biljke duvana kao „fabrike za bio-proizvodnju“

Vakcinu protiv covid 19 razvilo je BAT odeljenje za biotehnologiju, Kentucky BioProcessing koje je prethodno radilo na lečenju ebole i razvijalo sezonsku vakcinu protiv gripa. Prema saopštenju kompanije British American Tobacco, KBP klonirao je deo genetske sekvence korona virusa i razvio potencijalni antigen, koji se zatim ubacuje u biljke duvana za reprodukciju. KBP, sa sedištem u Owensboro, u državi Kentucky, navodi da biljke duvana može da pretvoriti u „fabrike za bio-proizvodnju“ sposobne da proizvode proteine. Biljke se mogu uzgajati do 3 m, ubrati i preraditi u roku od šest nedelja, što znači da se relevantni proteini proizvode brže od tradicionalnih metoda koje traju mesecima. Ovo odeljenje za biotehnologiju ističe da takođe može privremeno da kodira biljke duvana genetskim uputstvima za proizvodnju specifičnih ciljnih proteina.

Pomoć globalnom procesu vakcinacije

– Naša jedinstvena tehnologija pravljenja vakcina zasnovana na biljkama, koja deluje kao brz i efikasan domaćin za proizvodnju antigena za razne bolesti, omogućila nam je da napredujemo i odgovorimo na hitne globalne potrebe za sigurnim i efikasnim tretmanima i vakcine – izjavio je dr David O’Reilly, direktor naučnog istraživanja kompanije BAT koja ne krije da njihova vakcina i dalje zaostaje za onima koje proizvode velike kompanije za proizvodnju lekova poput Pfizer/BioNTech, ali, kako naglašavaju, ako mogu da proizvedu doze brzo i u stabilnom formatu, to bi moglo da pomogne globalnom procesu vakcinacije, koji će verovatno trajati nekoliko godina.
.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo