Naslovna / Korona

Komplikacije koje covid 19 može da izazove kod budućih mama

Priredio/la: V. M. B.|10:25 - 21. 01. 2021.

Rezultati studije su ohrabrujući za buduće mame

trudnica

Komplikacije kod trudnica sa covid 19 su retke, ali buduća maa  mama mora da bude pod stalnim nadzorom lekara Foto: Shuttrstock

Žene koje imaju covid 19 tokom porođaja verovatnije će se suočiti sa komplikacijama ove bolesti nego buduće mame koje nisu zaražene, pokazuje najnovije američko istraživanje. Srećom, apsolutni rizik od komplikacija kod bilo koje žene u trudnoći  je veoma nizak (manji od 1%). Ali rizici za pojavu komplikacija, kao što su zgrušavanje krvi i prevremeni porođaj – su značajni, pokazalo je istraživanje.

Rezultati nisu za paniku

– Studija pokazuje da su među ženama sa covid 19 koje su hospitalizovane zbog porođaja, neželjeni ishodi zaista veoma retki. To bi trebalo da smiri žene koje se nadaju da će zatrudneti u ovom periodu, ili one koje su već sada trudne – rekla je koautorka studije dr Karola Jering iz odeljenja za kardiovaskularnu medicinu u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu.

Mogući rizici

Tokom osam meseci 2020. godine, ona i njene kolege prikupile su podatke o više od 400.000 budućih majki, od kojih je skoro 6.400 zaraženo covid 19. Među pacijentima sa covid 19, istraživači su otkrili da je relativni rizik od nastanka bilo koje vrste krvnog ugruška gotovo pet puta veći nego kod onih koji nisu zaraženi, a gotovo četiri puta veći kod venske tromboembolije, odnosno ugrušaka u venama.

Istraživači su otkrili da je za ove žene bilo mnogo verovatnije da im je potrebna intenzivna nega ili pomoć u disanju (mehanička ventilacija) .

Buduće mama sa SARS-CoV-2 imale su:

  • 7% veću verovatnoću da je potreban C-rez.
  • 19% veći rizik od prevremenog porođaja.
  • 21% veći rizik da imaju preeklampsiju.

– Problem je u tome što trenutno uglavnom imamo prtokol u lečenju svih pacijenata sa covid 19. Ali od lekova koje su testirani za lečenje ovih pacijenata, većina njih nije testirana na trudnicama  – rekao je koautor dr Scott Solomon.

Ali dr Jering je navela da se trudnicama daju i drugi lekovi koji se često daju pacijentima sa covid 19, uključujući one za razređivanje krvi kako bi se sprečilo stvaranje ugrušaka.

– Ukratko, nalazi studije su bili pozitivni. Među trudnicama sa covid 9 koje su se porodile, 99% je otpušteno kući, 3% je trebalo intenzivnu negu, a 1% mehaničku ventilaciju. Manje od 1% je umrlo u bolnici –  naglasila je Jering.

Ona je rekla da bi ovi rezultati studije trebalo da uvere žene koje imaju covid 19 da će, iako može doći do komplikacija, većina žena imati normalnu trudnoću i porođaj. Izveštaj je objavljen  15. januara u JAMA Internal Medicine.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo