Naslovna / Zdravlje

Dr Zoran Jović: Evo zbog čega je važna kontrola krvnog pritiska u trudnoći

Piše: eKlinika|17:00 - 24. 12. 2020.

Visok krvni pritisak je češći kod prvorotki, trudnica starijih od 35 godina ili ako je buduća majka, imala prekomernu težinu i povišen krvni pritisak i pre trudnoće

merenje pritiska u trudnoći

Buduće mame u riziku od komplikacija treba da mere krvni pritisak barem jednom mesečno Foto: Shutterstock

Hipertenzija kod trudnica predstavlja ozbiljan rizik za plod i majku i definisana je kao visok krvni pritisak pre ili tokom prvih 20 sedmica trudnoće. Visok krvni pritisak povećava mogućnost srčanog zastoja, preeklampsije, moždanog udara, prekida rada bubrega. Smatra se da ima između sedam i deset odsto trudnoća rizičnih zbog povišenog krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak je češći kod prvorotki, trudnica starijih od 35 godina ili ako je buduća majka, imala prekomernu težinu i povišen krvni pritisak i pre trudnoće. Može da se javi i kod žena koje tokom trudnoće žive u lošim socijalnim uslovima i teško rade. Stručnjaci preporučuju budućim mamama da se što više smeju, a što manje stresiraju.

Kako se meri krvni pritisak u trudnoći

Lekari naglašavaju da je krvni pritisak povišen u trudnoći, ako se sistolni (gornji) poveća za 30 mmHg, a dijastolni (donji) za 15 mmHg u odnosu na normalne vrednosti. U slučaju da se gornji pritisak poveća za više od 60 mmHg, a donji za više od 30 mmHg, dijagnostifikuje se težak oblik ovog oboljenja. Krvni pritisak se meri posle odmora, sedeći i ukoliko je povišen, ponavlja se merenje nakon šest sati. Ako se i tada dobiju visoke vrednosti, smatra se da je pritisak povišen.

Simptomi na koje trudnica mora da obrati pažnju su oticanje nogu, ruku, lica, naglo gojenje, glavobolja, nemiran san, poremećaj vida. Ovo je smao deo simptoma koji prate preeklampsiju, komplikaciju u trudnoći koja je posebno opasna kada se javi pre 32. nedelje trudnoće. Ako se ne leči, može da ugrozi život i majke i bebe. Na sreću, većina trudnica kod kojih se javi preeklampsija, rađaju zdravu decu.

N. N. je u prvoj trudnoći u 36. godini imala visok krvni pritisak, porodila se hitnim carskim rezom u 38. nedelji trudnoće zbog preeklampsije.

– Neredovno sam pila lekove. I pre trudnoće sam oticala i imala ponekad povišen krvni pritisak. Sad u drugoj trudnoći, po savetu kardiologa, preventivno uzimam terapiju tri puta dnevno i krvni pritisak je normalan. Ne otičem i odlično se osećam – prepričava iskustvo pacijentkinja iz Beograda.

Rizici

Prevenciju kao najbolji oblik lečenja ističe i naš sagovornik docent dr Zoran Jović specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije.

– Najbolje je početi sa prevencijom pre trudnoće u slučaju da buduća mama ima već visok krvni pritisak ili nekog u porodici sa sličnim problemom. U riziku su i oboleli od određenog tipa dijabetesa, pušači, pregojazne osobe. Iako je trudnoća period kada se je potrebno izbegavati lekove, nauka je napredovala tako da danas imamo medikamente koje uz medicinski nadzor mogu da koriste i trudnice – podvlači dr Jović.

Ima osoba koje dobiju visok krvni pritisak u trudnoći, a da ranije nisu imale simptome.

 -Bitno je da mame u riziku mere krvni pritisak barem jednom mesečno, ali važno je i da osobe koje su pre trudnoće imale normalan krvni pritisak, proveravaju vrednosti na svaka tri meseca – objašnjava dr Jović.

Sindrom „belog mantila“

Pojedini lekari ističu da neke trudnice imaju tzv. sindrom „belog mantila“ i da im je pritisak obično viši ako ga meri stručno lice. Dr Jović zato ističe da je dobro da se trudnice sa izrazito visokim krvnim pritiskom podvrgnu ambulantom monitoringu.

Ambulatorni monitoring krvnog pritiska je neinvazivna metoda zasnovana na mobilnom uređaju koji automatski registruje krvni pritisak. Ispituje se pritisak u intervalu od 24 časa u pravilnim vremenskim razmacima koji u toku dana iznose 15 – 20 minuta, a noću 30 – 60 minuta.

– Jednokratno merenje krvnog pritiska često nije dovoljno za postavljanje dijagnoze, pa kako bi se otklonila svaka sumnja pribegava se ovom metodu – objašnjava dr Jović.

Izbegavanje stresa

Savremenu bolest – stres doktor ističe kao faktor koji ume da poremeti krvni pritisak naročito budućim mamama.

– Bitno je izbegavati ukoliko je moguće stresne i konfliktne situacije. Fizička nekativnost i posebno kod nas pušenje trudnica je važan faktor za nastanak bolesti. Žene koje su u rizku od ranije morale bi da budu pod nadzorom endokrinologa i karadiologa kako bi izbegle pojavu vrlo ozbiljnog stanja preeklampsije – upozorava doktor.

Preeklampsija prethodi eklampsiji, veoma ozbiljnoj komplikaciji koja dovodi trudnicu i bebu u životnu ugroženost. Kada se kod žene sa preeklampsijom pojave napadi (nevoljni trzaji praćeni gubitkom svesti), postavlja se dijagnoza eklampsije.

Sve više trudnica sa visokim pritiskom

Neka istraživanja beleže, nagli porast broja trudnica sa visokim krvnim pritiskom. U jednoj studiji, međunarodni tim istraživača analizirao je podatke 151 miliona hospitalizacija širom sveta između 1970. i 2010. godine s ciljem da se utvrdi nivo hroničnog visokog krvnog pritiska kod trudnica starosti od 15 do 49 godina, objavljeno je časopisu „Hypertension“.

Utvrđeno je da je oko 0,63 odsto žena imalo hroničan visok krvni pritisak tokom trudnoće, a stopa se vremenom naglo povećala, sa 0,11 odsto u 1970. godini na 1,52 odsto u 2010. godini, više od 13 puta. Od 1979. stopa se povećavala u proseku za šest odsto svake godine, pokazali su nalazi studije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo