Naslovna / Korona

Dr Šekler za eKliniku: Osobama koje su preležale covid 19, dovoljna jedna doza vakcine

Piše: Danijela Tadić |9:15 - 12. 02. 2021.

Možda, ipak, i nije potrebno da svi prime dve doze vakcine protiv covid 19

Dr Sekler Foto: printscreen RTS / eKlinika

Građanima koji su preležali covid 19, mogla bi biti dovoljna samo jedna doza vakcine protiv korona virusa. Sve više stručnjaka tvrdi da nema potrebe da se oni dva puta vakcinišu. Naglašava se da je pri određivanju doze, ipak, veoma bitno znati koliki je nivo antitela, jer postoje pacijenti, koji imaju nizak nivo antitela i posle najtežeg oblika bolesti i primene respiratora.

– Pre više meseci sam tvrdio, da je jedna doza vakcine, dovoljna ljudima koju su preboleli kovid 19. Bitan je nivo antitela, nekog ko je preležao virus. Ukoliko antitela ima dovoljno,  sasvim je u redu da se neko vakciniše jednom dozom, koja će obezbediti u tom slučaju optimalnu zaštitu – kaže za eKliniku virusolog i mikrobiolog  Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu dr sci. vet. med. Milanko Šekler.

Nacionalna studija koju je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP), pokazala je da je pre trećeg talasa epidemije, imunitet na virus korona steklo 20,7 odsto stanovništva (nakon prvog kruga, u prvoj studiji ova brojka iznosila je 6,4 odsto).

Šta kada nema dovoljno antitela ni posle respiratora?

Naš sagovornik kaže da se serološkim analizama može potvrditi nivo antitela i ustanoviti da li je jedna doza dovoljna da digne zaštitu.

– Moguće je da neko preboli koronu i završi na respiratoru u jako teškom stanju. Mesec dana se bori za život, kako bi se na kraju ustanovilo da skoro i nema antitela. To je izuzetno iscrpljen organizam, gde imunitet nije mogao da odreaguje na pravi način, jer se borio samo za sopstveni život. Čovek je preboleo najteži oblik, a nije stvorio zaštitu, ostao je osetljiv. Ovde pričamo o antitelima, što ne znači da on nema celularni (ćelijski imunitet). Takve osobe moraju opet da se vakcinišu. U nauci nije uvek dva i dva jednako četiri, svako drugačije reaguje na isti impuls – objašnjava dr Šekler.

Nauka kaže da su za celularni imunitet odgovorni T limfociti koji imaju specifične receptore na svojoj površini. Ti receptori omogućavaju prepoznavanje, vezivanje i razaranje antigena. Ćelijski imuni odgovor značajan je kod virusnih i gljivičnih infekcija.

Zdrav čovek najbolje reaguje na vakcinu

Šekler objašnjava da su organizmu u proseku potrebne četiri nedelje, kako bi se oporavio od covida 19.

– Ima ljudi koji su preboleli bolest, pa posle nedeljama osećaju slabost, malaksalost, iscrpljeni su. U toj fazi ne bi trebalo da prime vakcinu. Organizam mora da se oporavi i da bude zdrav pri vakcinaciji, jer ćemo samo tako imati odgovarajući imunološki odgovor. Svaki čovek je različit, možda će nekom biti potrebno više od četiri nedelje za oporavak. Generalno ako uočavate da vam je loše da niste u stanju, ni četiri stepenika da prođete, sačekajte s vakcinacijom – naglašava Šekler.

On navodi da isto pravilo važi, ako se lečite od neke druge bolesti i pijete, na primer, antibiotike.

– Organizam u stanju upale stvara antitela kako bi se izborio sa tom postojećom infekcijom. Ukoliko se neko vakciniše u toj fazi, dok pije antibiotike zbog neke druge bolesti, biće slabiji imunološki odgovor. Organizam već stvara antitela na neke tamo bakterije, zato je poželjno da nemaš aktivnu infekciju, da ne piješ antibiotike i da si zdrav, kako bi imuni sistem bio u stanju da reaguje na vakcinu onako kako treba – objašnjava Šekler.

Nedavno i dr Goran Blagojević, imunolog Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“  rekao za portal Telegraf.rs da je jedna doza sasvim dovoljna kada su u pitanju osobe koje su preležale kovid 19. Prema njegovim rečima, oni koji su preležali koronu, trebalo bi da se vakcinišu nakon dva meseca od preležane bolesti.

– Oni koji su se kompletno oporavili, da im je krvna slika normalna, i da se stvarno dobro osećaju, mogu da se vakcinišu. Ako govorimo o trenutku, to je okvirno dva meseca nakon bolesti za većinu populacije. Naravno, u ovim uslovima mi želimo da vakcinišemo one koji nisu imali kontakt sa koronom. Jeste da oni koji su je preležali ne moraju da žure, ali bi svakako oni koji su imali covid 19prošlog leta, trebalo da se vakcinišu predstojećeg.

– Ako bi morao nekom nešto da preporučujem, mislim da ove vektorske vakcine u koje spadaju ruska i AstraZeneka, imaju neku vrstu prednosti za ljude koji su imali covid 19, pa možda im je sasvim dovoljna i jedna doza – objasnio je dr Blagojević za Telegraf.rs.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo