Naslovna / Zdravlje

Naši kardiolozi upozoravaju: Evo koliko korona oštećuje srce. Zato su važna onlajn savetovališta

Priredio/la: V. M. B.
13:10 - 14. 12. 2020.

Do sada su stručnjaci zapazili da je kod gotovo 80 odsto pacijenata koji su preležali covid 19, virus mao uticaj na srčani mišić, dok je njih oko 60 odsto imalo dokazana zapaljenja srčanog mišića

srce i korona

Korona virus može da ostavi ozbiljne posledice na srce, posebno kod srčanih bolesnika Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti u Srbiji ima oko dva miliona ljudi, a svake godine više od 50.000 građana izgubi život od posledica srčanih oboljenja. Ova sumorna statistika stavlja bolesti srca i krvnih sudova na vodeće mesto po oboljevanju i umiranju, kako u našoj zemlji, tako i u svetu. Situacija je dodatno pogoršana zbog aktuelne covid 19 pandemije zato što kardiovaskularni pacijenti spadaju u najugroženiju kategoriju stanovništva, ali i zbog otežanog pristupa redovnim kontrolnim pregledima i dijagnostičkim procedurama.

Onlajn savetovališta za srčane bolesnike

Kako bi se pružile pravovremene informacije i saveti pacijentima koji do svojih lekara ne mogu da dođu regularnim putem, Udruženje pacijenata za borbu protiv srčanog udara “Moja Druga Šansa” u saradnji sa Udruženjem koronarnih jedinica Srbije, od juna 2020. godine organizuje onlajn savetovališta za pacijente koji su preživeli srčani udar, kao i za osobe sa kardiovaskularnim tegobama. Cilj savetovališta je da se omogući pacijentima da dobiju odgovore na sva pitanja koja se tiču njihovih tegoba i pomogne u daljem praćenju i kontrolisanju bolesti.

Do sada je organizovano 25 savetovališta koja se prenose svakog četvrtka od 10 do 11 časova i mogu se pratiti putem Jutjub kanala “Pokucaj mi smo tu”. Jedan od učesnika savetovlišta, bio je i kardiolog dr Višeslav Popadić iz KBC Bežanijske kose koji kaže da su kardiološke manifestacije i komplikacije covid 19 infekcije u fokusu u poslednjih nekoliko meseci.

– Ove komplikacije nastaju kao posledica direktnog uticaja virusa na ćelije kojima je obložena unutrašnjost svih krvnih sudova u organizmu ili  kao posledica preteranog imunog odgovora organizma na infekciju. Kardiološki problemi mogu biti i prvi znak covid 19 infekcije, bez prethodno izraženih uobičajenih simptoma u smislu povišene temperature, gubitka čula mirisa i ukusa, dijareje, glavobolje, malaksalosti, kratkog daha, suvog kašlja – objašnjava dr Popadić.

Ozbiljne primarne tegobe

On dodaje i da primarne kardiološke tegobe u sklopu covid 19 infekcije mogu biti ozbiljne, u smislu trombotskih događaja, najčešće plućne tromboembolije, akutnog infarkta miokarda ili moždanog udara, što značajno otežava dalje lečenje ovih pacijenata, ukoliko postoji i upala pluća.

– Zato je od izuzetnog značaja da ne zanemarujete svoje simptome, kako one uobičajene u sklopu kovid  infekcije, tako i bol u grudima, gušenje, kratkog daha, slabosti nekog dela tela – kaže dr Popadić.

Zapaljenje srčanog mišića u 60 odsto slučajeva

Do sada su stručnjaci zapazili da je kod gotovo 80 odsto pacijenata koji su preležali covid 19,virus mao uticaj na srčani mišić, dok je njih oko 60 odsto imalo dokazana zapaljenja srčanog mišića, nešto slabijeg intenziteta i bez tipičnih posledica koje inače ostavljaju klasični miokarditisi.

Aritmije su, takođe moguće komplikacije covid 19 infekcije i češće se javljaju kod hospitalizovanih pacijenata koji imaju težu kliničku formu bolesti.

-Kardiovaskularni bolesnici su u uslovima covid 19 pandemije ugroženi dvostruko. Sa jedne strane, sama kardiovaskularna bolest predstavlja nelagodu kojanegativno utiče na težinu kliničke slike, tok bolesti i njenu prognozu. Sa druge strane, reorganizacija i usmerenost većeg dela zdravstvenog sistema ka lečenju covid  bolesnika, kao i razumljiv strah pacijenata od mogućeg zaražavanja, poremetili su sistem redovnih kontrola i praćenja kardioloških bolesnika, neophodan da bi se sprečile ili na vreme otkrile moguće komplikacije postojećih bolesti. Ova nova realnost je nametnula razvoj alternativnih vidova komunikacije između lekara i pacijenata, pre svega virtuelnih, odnosno digitalnih, putem različitih platformi ili društvenih mreža. Među njima, svakako se izdvaja online besplatno savetovalište koje je pokrenulo Udruženje “Moja druga šansa” koje se pokazalo kao odlična spona između pacijenata i lekara – istakla je dr Tanja Jozić, kardiolog, KC Srbije.

Šta je zanimalo pacijente

Savetovalište “Pokucaj, mi smo tu”, do sada je pratilo više od 15.000 ljudi koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje i odgovoreno je na višeod 1.000pitanja.

Ivan Tojagić, predsednik udruženja “Moja druga šansa”kaže da iz ugla struke i stručnjaka koji su i sami učestvovali, savetovališta u potpunosti  ulogu uspostavljanja i unapređenja novog načina komunikacije između lekara i pacijenata kako, u uslovima aktuelne pandemije, tako i u budućnosti.

Pacijente je zanimalo da li treba nešto menjati u terapiji ili nastaviti sa istom do kontrole, koji je najbolji način ishrane nakon preživljenog srčanog udara, koje su namirnice preporučljive, da li smeju da se bave fizičkim aktivnostima, da li da iduu teretanu, koliko u proseku traje oporavak nakon operacije, da li smeju da puše cigareteitd. Na savetovalištu su do sada učestvovali pored lekara (kardiologa) i predstavnici Udruženja “Moja Druga Šansa”, kao i lekari sportske medicine i nutricionisti.

– Sva pitanja pacijenti mogu i dalje da postavljaju preko Fejsbuk stranice Udruženja, kao i putem mejla mojadrugasansa@yahoo.com. Takođe, napravljena je i aplikacija “Otkucaji” koja je zamišljena kao svojevrstan dnevnik za kardiovaskularne pacijente gde oni mogu da upisuju terapiju koju primenjuju, davode evidenciju svog krvnog pritiska, pulsa, telesne težine.. Pored toga, mogu pratiti i upisivati subjektivne tegobe na dnevnom nivou. Sve to mogu prezentovati lekarima prilikom kontrole i time omogućiti uvid lekarima u njihovo stanje i olakšati im primenu terapije u daljem lečenju. Do sada je ovu besplatnu aplikaciju preuzelo više od 3.000 korisnika – zaključio je Tojagić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Trkulja Branko
15:23, 16. 12. 2020.
Odgovori

Imao sam sve tegobe sto se tice kovida 19 . I svaki put kada sam se testirao bik negativan. Osetio samjuce bol ispod levog pazuha koji je pod prstima kada pipnem malo jace bio dosta bolan i vrednovanje. Dali to znaci da sam imao upalu psrcanog misica nisam imao visoku temperaturu najviša 37 i nisam imao gubitak čula mirisa i ukusa. I osetim na celu hladan znoj sa vremena na vreme. Hvala puno

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo