Naslovna / Korona

EU odobrila upotrebu AstraZeneca vakcine na svojoj teritoriji

Priredio/la: I. V. |16:50 - 29. 01. 2021.

EU je objavila i redigovani ugovor o vakcinama koji je 27. avgusta potpisala sa britansko-švedskom kompanijom AstraZeneca, a kako se spekuliše, Velika Britanija je vakcinu verovatno plaćala mnogo više od EU

I posle dosta sukoba, odobrena je vakcina Foto: Shutterstock

I pored najavljene tužbe i nezadovoljstva nepoštovanjem ugovora o isporuci vakcina, Evropska agencija za lekove EMA uslovno je danas odobrila upotrebu AstraZeneca vakcine protiv korona virusa na teritoriji EU, za lica strarija od 18 godina. Ovu vakcinu razvio je Univerzitet u Oksfordu i kompanija AstraZeneca.

Nije za starije od 65 godina

Nemačka je juče dala Nacrt preporuke Nemačkog savetodavnog odbora za vakcinaciju da se vakcina AstraZeneca, za sada, nudi samo osobama od 18 do 64 godine, navodeći, kako kažu, da su podaci nedovoljni kako bi se procenilo njeno dejstvo za starije ljude. AstraZeneca je na to reagovala saopštenjem u kojem navodi da zadnja ispitivanja potvrđuju efikasnost vakcina i kod osoba starijih od 65 godina.

„Ne radi se o lošim podacima, već o malo podataka“

Nemački ministar zdravlja Jens Spahn naglasio je da preporuka odbora nije konačna odluka, a to će biti odlučeno tek nakon što vakcina bude odobrena za upotrebu. Ali, rekao je da se od jeseni raspravljalo o tome da u studijama o efikasnosti vakcine AstraZeneca u starijim grupama postoji „malo podataka“, odnosno kako je istakao „ovde se ne radi o lošim podacima, već o malo podataka“.

Ugovor potpisan na 400 miliona doza nije ispoštovan

Zbog nepoštovanja ugovora i najavljene tužbe, EU je objavila i redigovani ugovor o vakcinama protiv covid19 koji je 27. avgusta potpisali sa britansko-švedskom kompanijom AstraZeneca. Detalji o ceni vakcine su posebno redigovani, a kako navodi agencija AP, smatra se da Velika Britanija vakcinu plaća mnogo više od EU. AstraZeneca i EU potpisali su ugovor o isporuci 400 miliona doza vakcina, međutim ova farmaceutska kompanija je neočekivano najavila smanjenje broja doza za isporuku prošle nedelje, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo