Naslovna / Korona

Dr Jovičić: Vakcinisani protiv covid 19 mogu da doniraju krv, ali kada, zavisi od primljene vakcine

Piše: B. Lazić|9:00 - 02. 02. 2021.

U zavisnosti od toga koju vakcinu ste primili, krv se može donirati odmah, posle dve ili posle četiri nedelje 

Davaoci krvi Velike količine krvi svih krvnih grupa uvek su potrebne za normalno funkcionisanje zdravstvenih ustanova Foto: Shutterstock

Pandemija covid 19 uticala je na dobrovoljno davanje krvi svuda u svetu, pa i u Srbiji, zbog čega su količine krvi svih krvnih grupa svedene na minimum. Krv svakako ne mogu da doniraju zaraženi korona virusom ili su u izolaciji zbog njega, osobe koje imaju respiratorne i druge infekcije, ali je olakšavajuća okolnost da mogu da je daju oni koji su se vakcinisali, ako su dobrog opšteg zdravlja, samo je pitanje momenta kada to mogu da učine. Naime, u zavisnosti od toga koju vakcinu ste primili, krv se može donirati odmah, posle dve ili posle četiri nedelje.

Može odmah ali i za četiri nedelje

U Srbiji su, da podsetimo, prisutne tri vakcine – američko – nemačka Pfizer – BioNTech, ruska Sputnik V i kineska Sinofarm, a kada se posle njih može donirati krv za portal eKlinika objašnjava dr med. Milica Jovičić, načelnik Službe davalaca krvi, Službe za ispitivanje krvi i proizvoda od krvi u Instituta za transfuziju krvi Srbije.

– U skladu sa trenutno dostupnim i aktuelnim preporukama, dobrovoljni davaoci krvi moraju, pre svega, zadovoljavati opšte kriterijume za davanje krvi, a u zavisno od vrste vakcine koju su primili zavisi da li mogu krv dati odmah – što je u slučaju Pfizer, Sinofarm i Modernine vakcine. Nakon 2 nedelje od imunizacije krv mogu da doniraju oni koji su se vakcinisali vakcinom Sputnik V, zatim AstraZeneca i  Johnson & Johnson, a nakon četiri nedelje ako nema podataka o vrsti primeljene vakcine – kaže Jovičić za portal eKlinika.

– Preporuke su sačinjene u skladu sa preporukama Uprave za hranu i lekove (FDA)  i Američke asocijacije banaka krvi (AABB). Radi se o standardu priznatom širom sveta u bolnicama koje se bave transplantacijom matičnih ćelija i primenjuje se do dobijanja preporuka od strane Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Republičke stručne komisije za transfuzijsku medicinu.

Potrebna krv svih grupa

Odziv davalaca krvi drastično je smanjen zbog respiratornih infekcija, korona virusa ili boravka u izolaciji. Nedostaje krv svih grupa.

Zbog pandemije covid-19, smanjen je broj zdrave populacije koja može dati krv, a smanjen je i odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Usled toga, nedostaje krv svih krvnih grupa, a transfuzijsko lečenje, sa druge strane, mora biti kontinuirano i sigurno.

Zbog toga iz Instituta za transfuziju krvi svakodnevno upućuju apal punoletnim i zdravim građanima da pomognu bolesnim sugrađanima.

Potrebna je krv svih krvnih grupa, s obzirom na to da su brojne zdravstvene ustanove izašle iz covid sistema i da su potrebe za komponentama krvi sve veće. Sa druge strane, zbog epidemiološke situacije, i dalje nije moguće organizovati akcije davanja krvi u školama, na fakultetima i u brojnim kompanijama – kažu za naš portal u Institutu za transfuziju krvi Srbije i dodaju da se prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama odvija prema planiranom rasporedu.

– Svi koji su zdravi, i mogu i žele da daju krv, ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom – poručuju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo