Naslovna / Korona

Covid 19 vakcine najslabije deluju na južnoafrički soj korona virusa

Priredio/la: I. V.|15:00 - 06. 02. 2021.

Kompanija Novavax najavila je da će započeti rad na novoj vakcini koja će ciljano delovati na južnoafrički soj virusa

Sezonski efekti nezavisni su od genetskog sastava virusa  Foto: Shutterstock

Farmaceutske kompanije Pfizer i Novavax saopštile su da njihove covid 19 vakcine deluju bolje protiv SARS-CoV-2 varijante korona virusa koja je prvi put pronađena u Velikoj Britaniji, od one koja je prvo registrovana u Južnoj Africi. Kompanija Novavax, čija je vakcina u poslednjoj fazi razvoja, najavila je da će započeti rad na novoj vakcini koja će ciljano delovati na južnoafrički soj virusa. S druge strane, Pfizer, čija je vakcina u upotrebi od decembra 2020. godine, saopštio je da trenutno „ne misli da je potrebna nova vakcina protiv covid 19“. Obe kompanije objavile su rezultate testiranja pošto su prva dva slučaja južnoafričke mutacije SARS-CoV-2 nedavno registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je britanski soj identifikovan u oko 30 država SAD.

Vakcina je bila „malo“ manje efikasna

U saopštenju za medije kompanije Pfizer navodi se da laboratorijske studije pokazuju da njihova vakcina „izaziva antitela koja neutrališu SARS-CoV-2 sa ključnim mutacijama prisutnim u britanskom i južnoafričkom soju virusa“.
– Vakcina je bila „malo“ manje efikasna protiv južnoafričke mutacije – navodi se u saopštenju kompanije Pfizer, koja sa evropskim partnerom BioNTech „veruje da male razlike u virusnoj neutralizaciji uočene u ovim studijama verovatno neće dovesti do značajnog smanjenja efikasnosti vakcina“. Pfizer je naglasio „da ne misli da je za borbu protiv novih sojeva potrebna nova vrsta vakcine, ali ako postoje dokazi da su mutacije otporne na vakcinu – učiniće to, napraviće novu“.
– Pfizer i BioNTech veruju da je fleksibilnost zaštićene platforme mRNA vakcina pogodna za razvoj novih varijanti vakcina, ako bude bilo potrebno – navodi se u saopštenju kompanije Pfizer.

U zavisnosti od soja – efikasnost od 95,6 do 49,9 procenata

Novavax je jedna od kompanija koja razvija vakcinu protiv covid 19 u okviru vladine Operation Warp Speed. Vakcina se još uvek klinički ispituje i nije dobila odobrenje od FDA za hitnu upotrebu. U saopštenju za medije ove kompanije navodi se da je njena vakcina efikasna 95,6 odsto protiv originalnog korona virusa i 89,3 procenata efikasna protiv britanskog soja virusa. Ali, protiv južnoafričke mutacije Novavax vakcina bila je manje efikasna – pokazala je samo 60 odsto efikasnosti kod učesnika studije bez HIV, i 49,4 procenata kod HIV pozitivnih učesnika uključenih u studiju.

Ohrabruje i dejstvo od 60 odsto

Ipak, to su dobre vesti, smatraju naučnici.
– Smanjeni rizik za dobijanje covid 19 od 60 odsto, kod vakcinisanih osoba u Južnoj Africi podvlači vrednost ove vakcine za sprečavanje bolesti od vrlo zabrinjavajuće mutacije koja trenutno cirkuliše Južnom Afrikom i koja se globalno širi. Ovo je prva covid 19 vakcina za koju sada imamo objektivne dokaze da štiti od varijante koja dominira u Južnoj Africi – izjavio je Shabir Maddi, glavni istraživač uključen u ispitivanje vakcine Novavax u Južnoj Africi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo