Naslovna / Korona

Počinje testiranje AstraZeneca vakcine na deci i mladima

Priredio/la: I. V.|10:45 - 18. 02. 2021.

Zarad zaštite dece u budućnosti Univerzitet Oxford započinje studiju dejstva vakcine protiv covid 19 na deci i mladima, između 6 i 17 godina

Univerzitet Oxford započinje studiju dejstva vakcine protiv covid 19 na deci i mladima, između 6 i 17 godina. Na Oxfordu i tri partnerska mesta u Londonu, Southamptonu i Bristolu, u okviru kliničkog ispitivanja faze 2 testiraće se da li deca i tinejdžeri imaju dobar imunološki odgovor na vakcinu AstraZeneca.

Neka deca mogu da imaju koristi od vakcinacije

– Iako većina dece relativno ne utiče na širenje korona virusa i nije verovatno da će se zaraziti infekcijom, važno je uspostaviti bezbednost i imunološki odgovor na vakcinu kod dece i mladih, jer neka deca mogu da imaju koristi od vakcinacije – izjavio je dr Andrew Pollard, glavni istražitelj i profesor dečje infekcije i imuniteta na Univerzitetu Oxford. U novo ispitivanje biće uključeno 300 dobrovoljaca, od kojih će do 240 dobiti vakcinu. Kontrolna grupa će dobiti vakcinu protiv meningitisa, koja je bezbedna kod dece i proizvodi slične neželjene efekte kao i covid 19 vakcina, poput upale ruke.

Masovna vakcinacija dece 2022. godine

Ispitivanja vakcine protiv covid 19 obuhvatila su decu stariju od 12 godina, pa je ovo najmlađa grupa koja je do sada testirana. Proizvođači vakcina kao što su Pfizer, Moderna i Janssen najavili su da ovog proleća planiraju da započnu ispitivanja vakcine kod mlađe dece, a masovna vakcinacija  dece verovatno će se dogoditi tek 2022. godine, preneo je list The Washington Post. Proces je započet u petak, a prve vakcinacije očekuju se do kraja februara.

Zaštita dece u budućnosti

Ova studija igraće važnu ulogu u zaštiti dece u budućnosti. Već smo videli da je vakcina sigurna i efikasna kod odraslih, a naše saznanje kako deca utiču na korona virus i obratno, nastavlja da se razvija – rekla je dr Grace Li, pedijatar, klinički istraživač Oxford Vaccine Group. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo