Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Još jedan lek protiv covid 19: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osećali se bolje

Priredio/la: J. M.
10:15 - 13. 02. 2021.

Mehanizam delovanja ovog leka je imunomodulacijski, a razvio ga je izraelski naučnik. Nijedan lečeni pacijent nije umro, a i u prvoj fazi ispitivanja lek je bio uspešan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19

pune bolnice korona virus Novi lek protiv covid 19 delo je izraelskih naučnika Foto: Shutterstock

Izraelski lek Allocetra za koji se naučnici nadaju da će biti delotvoran kod različitih sojeva korona virusa, trenutno je trećoj fazi kliničkih ispitivanja, ali za sada se pokazao kao vrlo uspešan.
Čak 90 posto teških pacijenata oporavilo se nakon lečenja ovim lekom, kažu u kompaniji Biomed Enlivex Therapeutics. Iz ove kompanije su rekli da su rezultati ispitivanja leka u fazi 2 u lečenju teških bolesnika s koronavirusom, ohrabrujući.

Od 16 lečenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom. Većina je bila u dobi od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim grupama, odnosno bili su gojazni, imali su povišeni krvni pritisak i većina su bili muškarci, kod kojih je stopa smrtnosti od korone veća.

Njih 14 lečenih Allocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru. Takođe, iz kompanije naglašavaju da nijedan lečeni pacijent nije umro. I u prvoj fazi ispitivanja lek je bio uspešan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

Deluje na imuni sistem

Mehanizam delovanja ovog leka je imunomodulacijski, a razvijen je na temelju istraživanja profesora Drora Mevoracha s odseka za korona virus Medicinskog centra u Hadasahu.

− Allocetra je namenjena lečenju različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomerna aktivnost imuno sistema, što dovodi do povećanog lučenja proteina ćelija imunog sistema – nazvanih citokini – istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju. Deluje tako što se ćelije uzete od zdravog donora u laboratoriji tretiraju na takav način da nakon unošenja u telo pacijenta mogu zaustaviti upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboleli od korona virusa – objasnio je prof. Mevorach.

Ravnoteža organizma

Drugim rečima, Allocetra potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone činjenica da je njihov imuni sistem „izvan kontrole“.

− Verujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji s konvencionalnim lečenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata s koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno − rekao je Mevorach.

Neki pacijenti govorili su o svom iskustvu s ovim lekom i istakli da su već dva sata nakon prve doze osetili značajne promjene u organizmu. Naglasili su da im se polako vraćala snaga iako su kašalj i problemi s disanjem i dalje bili prisutni, ali je sveukupno stanje bilo značajno bolje, prenosi timesofisrael.com.

TEME:
Живка
19:24, 15. 02. 2021. Odgovori

верујем да је тако срећа је што лек помаже медицина је напредује изузетном брзином и има изузетно много стручњка са огромним знањем

Ruža Feher
21:06, 15. 02. 2021. Odgovori

Jako mi je drago,pošto sam i ja obolela od covida 19,2,5 meseca se mučim,imam posledice

Ljubomi
12:29, 18. 02. 2021. Odgovori

daj Bože da pomaže

Drca Mirjana
12:29, 18. 02. 2021. Odgovori

To je divna vest
To je divna vest

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend