Naslovna / Korona

Misija SZO otkrila da je u decembru 2019. u Vuhanu bilo 13 različitih mutacija korona virusa

Priredio/la: I. V.|18:00 - 18. 02. 2021.

Sve više podataka do kojih je došao istraživački tim SZO ukazuje da se infekcija covid 19 u Kini pojavila mnogo pre nego što je svet saznao da bolest postoji

Naučnici smatraju da se covid 19 pojavio u Kini mnogo pre decembra 2019. Foto: Shutterstock

Naučnici Svetske zdravstvene organizacije, koji istražuju poreklo korona virusa u Kini, otkrili su znake koji ukazuju da je epidemija u Vuhanu, u decembru 2019. godine, bila mnogo šira i počela ranije nego što se mislilo. Tim povodom hitno su tražili pristup stotinama hiljada uzoraka krvi iz tog grada, što im Kina do sada nije dozvolila da ispitaju. I, prvi put su mogli da prikupe 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-CoV-2, od decembra 2019.

Prvozaraženi vodio dosadan život

Peter Ben Embarek, glavni istražitelj misije SZO, u intervjuu za CNN izjavio je da je misija pronašla nekoliko znakova šireg širenja 2019. godine, tvrdeći da je još u decembru 2019. bilo više od deset vrsta virus u Vuhanu. Tim SZO takođe je razgovarao sa prvim pacijentom, koga su kineski zvaničnici proglasili prvim zaraženim. Čovek je kancelarijski službenik jedne privatne firme, od oko 40. godina, nigde nije putovao, vodio je neki „dosadan, normalan život“, a prijavio je da je zaražen 8. decembra.

Virus još u decembru 2019. bio široko rasprostranjen u Wuhanu

Polako pojavljivanje detaljnijih podataka, prikupljenih na dugo očekivanom putovanju „covid detektiva“ SZO u Kinu, moglo bi da donese još brige koju su izrazili i drugi naučnici, koji proučavaju poreklo bolesti, za koju se sad smatra da se možda širila u Kini mnogo pre svog prvog zvaničnog pojavljivanja sredinom decembra i pre nego što je o tome obavešten ostatak sveta.
Peter Ben Embarek, koji se iz Kine vratio u Švajcarsku, rekao je za CNN da je „virus još u decembru široko cirkulisao u Vuhanu, što je novo otkriće“. Specijalista SZO za bezbednost hrane dodao je da su kineski naučnici SZO timu predstavili 174 slučaja korona virusa u i oko Wuhana u decembru 2019. godine. Od tog broja, 100 infekcija je bilo potvrđeno laboratorijskim testovima, a 74 na osnovu simptoma, odnosno kliničke dijagnoze bolesti pacijenta.

Od svih obolelih, 15 odsto su uvek teški slučajevi

Vođa SZO tima izjavio je da je ovaj veći broj, verovatno teških slučajeva obolelih od korona virusa koji su kineski lekari rano primetili, značio da je bolest mogla da pogodi oko 1.000 i više ljudi u Vuhanu tog decembra. Peter Ben Embarek objasnio je da, kad je u pitanju veći broj obolelih, oko 15 odsto su teški slučajevi, a velika većina su blagi. Tim od 17 naučnika SZO i 17 iz Kine, takođe je proširio uvid u tip genetskog materijala virusa, koji su ispitivali iz ranih slučajeva korona virusa tokom decembra. To im je omogućilo da pogledaju delimične genetske uzorke, a ne samo kompletne. Kao rezultat toga, kako ističe Embarek, prvi put su mogli da prikupe 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-CoV-2, od decembra 2019. Sekvence, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tokom 2019. godine, mogle bi da pruže dragocene tragove o geografskim podacima i vremenu izbijanja zaraze pre decembra.

Šta je 13 sojeva moglo da znači za istoriju bolesti, pre decembra?

Promene u genetskom sastavu virusa su uobičajene i obično bezopasne, javljaju se tokom vremena, dok se bolest kreće i reprodukuje među ljudima ili životinjama. Ben Embarek je odbio da izvuče zaključke o tome šta je 13 sojeva moglo da znači za istoriju bolesti pre decembra. Ali, otkriće toliko različitih mogućih varijanti virusa moglo bi da nagovesti da je cirkulirao duže nego samo u decembru 2019, kao što su neki virusolozi i ranije govorili. Ovaj genetski materijal je verovatno prvi fizički dokaz koji se pojavio na međunarodnom nivou, a koji pojačava takvu teoriju.
Profesor Edvard Holmes, virusolog sa Univerziteta u Sidneju, koji je dugo proučavao pojavu virusa, rekao je da ovih 13 sekvenci može ukazivati na širenje virusa neko vreme, dok se nije ni znalo da virus postoji, pre izbijanja infekcije tokom decembra u Wuhanu.
Ovi podaci se uklapaju u druge analize da se virus pojavio u ljudskoj populaciji pre decembra 2019. godine i da je postojao period kriptičnog prenosa pre nego što je prvi put otkriven na pijaci Huanan – smatra profesor Holmes.

Sumnjivi slučajevi iz oktobra i novembra 2019.

Peter Ben Embarek rekao je da je SZO tim od kineskih naučnika dobio i analizu 92 slučaja iz oktobra i novembra 2019. za koje se sumnja da su takođe oboleli od covid 19. Ti pacijenti su imali simptome slične covid 19 i bili su teško bolesni. Naučnici SZO tražili su da ova 92 pacijenta ispitaju na antitela, u januaru ove godine. Njih 67 pristalo je da se testira i svi su se pokazali negativnim,  rekao je Ben Embarek i dodao da su potrebni dalji testovi, jer ostaje nejasno da li antitela ostaju kod bivših pacijenata sa covid 19 i godinu dana nakon bolesti.

Nije bilo grupisanja zaraze na određenim mestima, bila je „pokupljena“

Ipak, način na koji su ova 92 slučaja geografski bila raširena, tokom ta dva meseca, po provincije Hubei, takođe je zaintrigirao Bena Embareka. Kako kaže, 92 slučaja predstavljena timu SZO, nisu su se pojavila u klasterima, kao što je uobičajeno za izbijanje bolesti. Umesto toga, raspoređeni su u malom broju, tokom oba meseca,  širom provincije Hubei, gde se nalazi Vuhan.

– Nije bilo grupisanja zaraze na određenim mestima. Bila je „pokupljena“. Ostaje nejasno da li su ova 92 slučaja bila povezana sa korona virusom i na šta bi ovaj nedostatak grupisanja mogao da ukazuje –  naglašava voda SZO tima i nada se da će vratiti u Wuhan kako bi nastavili istragu, iako nije mogao da navede konkretne datume za povratak u Kinu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo