Naslovna / Korona

Objavljen najveći izveštaj koji potvrđuje da su covid 19 vakcine bezbedne za trudnice

Priredio/la: I. V.|11:00 - 22. 04. 2021.

Svi, uključujući trudnice i žene koje žele da zatrudne, treba da prime vakcinu protiv covid 19. Vakcine su sigurne i efikasne, rezultati su najnovijeg i najopširnijeg istraživanja

trudnice-covid 19-vakcine Najčešća reakcija na vakcinu je bol na mestu uboda Foto: Pexel

Jedan od najvećih izveštaja o vakcinaciji trudnica Pfizer ili Moderna covid 19 vakcinom, objavljen 21. aprila u časopisu New England Journal of Medicine, pojačava dokaze da je ovakva vrsta zaštite budućih majki bezbedna, iako su potrebna i dalja, rigoroznija istraživanja. Johnson & Johnson vakcina, čije je korišćenje trenutno zaustavljeno, nije uključena u ispitivanje.

Sve buduće mame treba da prime covid 19 vakcinu

Preliminarni rezultati istraživača iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zasnovani su na izveštajima više od 35.000 žena koje su tokom trudnoće primile vakcine Moderna ili Pfizer. Stope pobačaja, prevremenih porođaja i drugih komplikacija bile su uporedive sa onim zabeleženim u objavljenim izveštajima o trudnicama pre pandemije. Nevezano za ovu studiju, Američko društvo za reproduktivnu medicinu odobrilo je u utorak vakcinaciju u trudnoći, na osnovu dokaza koje analiziraju već više od godinu dana.

Svi, uključujući trudnice i žene koje žele da zatrudne, treba da prime vakcinu protiv covid 19. Vakcine su sigurne i efikasne – navodi se u saopštenju društva, koje se takođe ograđuje od Johnson & Johnson vakcine, koja nije ušla u analizu. Predstavnik Američkog koledža akušera i ginekologa rekao je da CDC izveštaj obećava, ali da je potrebno dugoročno praćenje. Ta grupa istraživača je ranije rekla da bi vakcinacija protiv covid 19 trebalo da bude dostupna trudnicama i dojiljama, jer mnoge od njih u SAD su odlučile da se vakcinišu.

Bol na mestu uboda – najčešća reakcija

Studija CDC obuhvatila je informacije o 35.691 trudnici koje su učestvovala u dobrovoljnom sistemu nadzora nad vakcinacijom, zasnovanom na pametnim telefonima, a koja se primile Moderna ili Pfizer vakcinu, u period od sredine decembra 2020. i kraja februara 2021.  Takođe je obuhvatio izveštaje o komplikacijama trudnoće od skoro 4.000 žena upisanih u američki registar bezbednosti vakcina. Od toga je 86 odsto ili 712 rezultiralo rođenjem živih beba, uglavnom među ženama vakcinisanim u trećem tromesečju.

Većina žena iz nadzorne grupe prijavila je bol na mestu uboda, ali ozbiljnije reakcije su bile retke. U registru vakcina, oko 13 odsto trudnica prijavilo je pobačaje, manje od 1 procenta mrtvorođenih, 9 odsto prevremenih porođaja i 2 procenta urođenih oštećenja. Sve te stope su u istom opsegu koji se primećuje u izveštajima trudnica i pre pandemije.

Zaražene trudnice suočene sa ozbiljnim komplikacijama

Iako trudnice nisu bile uključene u studije koje su dovele do hitnog odobrenja covid 19 vakcine, dokazi nisu pokazali štetu kod žena koje su se vakcinisale, a nisu znale da su bile trudne.

– Sjajno je što imamo podatke koje možemo da podelimo sa našim pacijentima koji još uvek „vagaju“ rizike i koristi od vakcinacije. Oni znaju potencijalne komplikacije covid 19 infekcije u trudnoći, a sada postoje ohrabrujući podaci o bezbednosti vakcinacije tokom trudnoće – dr Laura Riley, akušer iz Weill Cornell Medicine u Njujorku, podsećajući da se trudnice koje se zaraze korona virusom suočavaju se sa povišenim rizikom od komplikacija, uključujući hospitalizaciju u intenzivnoj nezi, prevremene porođaje i smrt.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo