Naslovna / Korona

Prvi rezultati studije pokazali kako mRNK covid 19 vakcine deluju na trudnice i dojilje

Priredio/la: I. V.|9:30 - 30. 03. 2021.

Zbog rizika trudnica od posledica infekcije i apela zvaničnika da se ispita dejstvo covid 19 vakcine na buduće mame, stigli su prvi, optimistični rezultati naučne studije

Covid 19 ugrožava zdravlje majke i perinatalno Foto: Shutterstock

Prilikom kreiranja covid 19 vakcina biotehnološke kompanije isključile su trudnice i dojilje iz početnih kliničkih ispitivanja, s razlogom, tako da nedostaju podaci kojima bi se stručnjaci vodili prilikom donošenja odluka o vakcinama. S obzirom na to da su prethodna istraživanja pokazala kako bi covid 19 ugrozio trudnice i bebe, na naučnu javnost se apelovalo da krenu sa istraživanjima kako covid 19 vakcine deluju na tu grupu populacije. I, završena je prva studija čije rezultate objavljuje The National Institutes of Health NIH u kojoj su istraživači nastojali da procene imunogenost i reaktogenost vakcinacije protiv covid 19 mRNK vakcinama (Pfizer i Moderna) kod trudnica i dojilja. Rezultati pokazuju – imunski odgovori izazvani vakcinom bili su jednaki kod trudnica i dojilja, u odnosu na žene koje nisu trudne.

131. žena učestvovala u studiji

U dva akademska medicinska centra izvedena je kohortna studija u kojoj učestvovala 131. žena, primalac vakcine u reproduktivnoj dobi (84 trudnice, 31 dojilja i 16 netrudnica) bio je upisan u prospektivnu kohortnu studiju u dva akademska medicinska centra. Korišćena je metoda kojom su titri SARS-CoV-2 spike proteina i IgG, IgA i IgM poklapani u serumu učesnika (N = 131), serumu pupčane vrpce (N = 10) i majčinom mleku (N = 31) odmah nakon vakcinacije, nakon druge doze vakcine i 2  do 6 nedelja nakon druge covid 19 vakcine. Procenjivani su simptomi nakon vakcinacije, a Kruskal-Wallis testovima i modelom mešovitih efekata korišćeni su za procenu razlika između ispitivanih grupa.

Rezultat – imunski odgovor jednak kod trudnica i drugih žena

Rezltati istraživanja pokazali su da su imunski odgovori izazvani vakcinom bili jednaki kod trudnica i dojilja, u odnosu na žene koje nisu trudne. Svi titri su bili veći od onih koji su izazvani virusom  SARS-CoV-2 tokom trudnoće. Antitela generisana vakcinom bila su prisutna u svim uzorcima krvi iz pupčane vrpce i majčinog mleka. Otkriveno je da su IgG, ali ne i IgA, inače specifični za SARS-CoV-2 IgG, povećani u majčinoj krvi i majčinom mleku nakon vakcinacije, a razlike u reaktogenosti među grupama nisu zabeležene.

mRNK vakcine stvorile su snažan humoralni imunitet kod trudnica i dojilja

Zaključak istraživačkog tima glasi da su covid 19 mRNK vakcine stvorile su snažan humoralni imunitet kod trudnica i dojilja, sa imunogenošću i reaktogenošću sličnom onoj koja je primećena kod žena koje nisu trudne. Učesnici studije navode da su  imunski odgovori izazvani vakcinom bili znatno veći od odgovora na prirodnu infekciju, a imunski prenos na novorođenčad dogodio se putem placente i majčinog mleka.

Zabrinutost trudnica jeste opravdana

Klinička ispitivanja vakcina protiv covid 19 isključila su trudnice s razlogom, što nije bilo ništa iznenađujuće, jer se one često izostavljaju iz istraživanja zbog složenosti trudnoće i brige zbog potencijalnih posledica i štete koju bi vakcina mogla da ima na fetus. Otkako je započela masovna vakcinacija protiv korona virusa, zabrinutost trudnica jeste opravdana jer raspolažu sa vrlo malo podataka koji će im pomoći da odluče o vakcinaciji.

Covid 19 ugrožava zdravlje majke i perinatalno

Poslednje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni 25. januara u medicinskom časopisu The Lancet, pokazuje da postoje dokazi da covid 19 ugrožava zdravlje majke i perinatalno (period trudnoće od 28. nedelje, rođenje i prvih 7 dana života deteta). Trudnice, posebno u drugoj polovini trudnoće, imaju povećan rizik od komplikacija kao što su teška upale pluća, hospitalizacija, prijem na odeljenje intenzivne nege, invazivne mehaničke ventilacije – i smrt od covid 19. Postojeći dokazi, takođe, ukazuju da su trudnice zaražene infekcijom covid 19 u većem riziku od prevremenog porođaja i da je tri puta veća šansa da će njihova novorođenčad ostati u bolnici, u odnosu na majke koje nisu zaražene korona virusom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo