Naslovna / Korona

Pojačivač Moderna covid 19 vakcine pokazao se dva puta efikasnijim protiv mutacija korona virusa

Priredio/la: I. V.|17:00 - 06. 05. 2021.

Na pitanje kako će nas covid 19 vakcine štiti od sve opasnijih mutacija korona virusa, iz kompanije Moderna stiže odgovor – treća injekcija originalne vakcine Moderna, takozvani „pojačivač“ specijalno formulisan za sojeve virusa, znatno je poboljšao nivo antitela u organizmu

covid 19-korona virus-antitela Neutrališuća antitela su proteini koje proizvodi imuni sistem Foto: Shutterstock

Američka biotehnološka kompanija Moderna saopštila je prve rezultate malog kliničkog ispitivanja koje je pokazalo da su njeni pojačivači, „busteri“ covid 19 Moderna vakcine poboljšali imunološki odgovor ljudi na mutacije korona virusa koje se smatraju zabrinjavajućim, odnosno najopasnijim – na brazilski i južnoafrički soj SARS-CoV-2.

– Ohrabruju nas ovi novi podaci koji nas uveravaju da bi naša obnovljiva strategija trebalo da bude zaštitna od ovih novootkrivenih varijanti – rekao je izvršni direktor kompanije Stephane Bancel.

Pojačivač poboljšao nivo antitela

Istraživanje je sprovedeno tako što je 40 učesnika testirano na nivo neutrališućih antitela, 6 do 8 meseci nakon primljene obe doze Moderna covid 19 vakcine. Treća injekcija originalne vakcine Moderna, odnosno pojačivač, specijalno formulisan za mutacije korona virusa, poboljšao je nivo antitela u odnosu na dva glavna soja, koji su prvi put otkriveni u Južnoj Africi i Brazilu.

Pojačivač Moderna covid 19 vakcine, specifičan za mutacije virusa, pokazao se boljim od originalne vakcine, jer je registrovano da proizvodi skoro dvostruko više neutrališućih antitela. Kompanija takođe testira treću vrstu pojačivača, koja je kombinacija druge dve vrste, i planira da uskoro objavi rezultate i za ovu vakcinu.

Neutrališuća antitela – prva linija odbrane

Neutrališuća antitela su proteini koje proizvodi imuni sistem, a napravljeni su da se vežu za određenu strukturu mikroba. U slučaju korona virusa, to su njegovi spike ili S proteini, šiljci koji tačkaju površinu dajući mu karakterističan izgled poput krune. Vezivanje za ove šiljke sprečava da se virus prikači i napadne ljudske ćelije. Neutrališuća antitela su zbog toga važne prve linije odbrane koje sprečavaju covid 19 infekciju.

Imuni sistem, međutim, sadrži mnoge druge ključne igrače, koji posebno među ljudima koji su vakcinisani protiv izvornog virusa ili prethodno zaraženi, mogu da pokrenu i spreče težak oblik bolesti, čak i ako se neka varijanta probije i zarazi domaćina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo