Naslovna / Korona

Antitela u mleku dojilja pronađena već nakon druge nedelje posle prve doze covid 19 vakcine

Priredio/la: I. V.|12:23 - 21. 05. 2021.

Dokazano je da sekrecija IgA antitela u majčinom mleku pruža zaštitu bebama od infekcije i kod drugih respiratornih bolesti, poput gripa i velikog kašlja

dojilje-majčino mleko-covid 19-antitela Majčino mleko štitu bebu od svih infekcija Foto: Shutterstock

Dugotrajno lučenje antitela IgA i IgG, specifičnih za SARS-CoV-2 virus, pronađeno je u mleku dojilja tokom 6 nedelja nakon prve od dve doze vakcine protiv covid 19, saopštili su istraživači JAMA Network Open mreže. Nijedna majka niti beba, kako je saopšteno, nisu doživeli nijedan ozbiljan neželjeni efekat tokom perioda ispitivanja kako covid 19 vakcine deluju na dojilje.

Prvo istraživanje obavljeno u Izraelu

Kada je krajem decembra 2020. Izrael pokrenuo nacionalni program vakcinacije protiv covid 19, jedna od prioritetnih grupa bili su zdravstveni radnici, od kojih su mnoge bile majke koje doje decu. Uprkos činjenici da ispitivanje covid 19 vakcine nije obuhvatilo ovu populaciju i da nisu bili objavljeni drugi podaci o bezbednosti u vezi sa vakcinom, dojilje, koje se svrstavaju u rizičnu grupu, podsticane su da prime vakcinu. Ovo je bio povod naučnicima da istraže da li imunizacija majki rezultira izlučivanjem antitela na SARS-CoV-2 virus u majčino mleko i procene potencijalne štetne posledice među ženama i njihovom novorođenčadi. 

Antitela pronađena u mleku majki

Studija je pokazala da su u visokom udelu uzoraka majčinog mleka, uzetog do 6 nedelja nakon vakcinacije u grupi majki koja je posmatrana u Izraelu, pronađena antitela specifična za SARS-CoV-2 indukovana vakcinom (n = 84.504 ukupna uzorka). Pozitivnost IgA antitela dostigla je maksimum na 86 odsto uzoraka u 4. nedelji (1 nedelja nakon druge doze) i zadržala se na 66 procenata do 6. nedelje. Nivo IgG antitela je ostao nizak tokom prve 3 nedelje nakon primljene vakcine, ali se povećavao posle 4. nedelje, od 97 procenata ispitanih uzoraka pozitivnih do 5. i 6. nedelje. Nijedna majka ili novorođenče nisu doživeli nijedan ozbiljan neželjeni efekat tokom perioda ispitivanja. U skladu sa drugim studijama, više žena je prijavilo neželjene reakcije povezane sa vakcinom nakon druge doze, u poređenju sa efektima posle prve doze (62 odsto prema 56 procenata).

Istraživanje zbog sigurnosti dojilja i beba

Studija iz Izraela takođe je zaključila da je izlučivanje IgA bilo evidentno već 2 nedelje nakon vakcinacije, praćeno skokom IgG nakon 4 nedelje, ili ekvivalentno sedmici nakon druge vakcine.

– Izrael je bio među prvim zemljama koje su sprovele nacionalni program vakcinacije protiv covid 19. U početku su ciljane visoko rizične grupe, uključujući zdravstveno osoblje, od kojih su mnoge bile žene sa tek rođenim bebama koje su bile kod kuće – podsetio je glavni istraživač dr Ilan Youngster. Kao rezultat toga, dr Youngster i njegove kolege odmah su dobili niz pitanja o sigurnosti vakcinacije tokom dojenja i potencijalnoj koristi za bebu.

– Na nacionalnom nivou odlučeno je da, uprkos nedostatku informacija, dojilje treba vakcinisati. Stoga smo odlučili da sprovedemo studiju i da ispitamo da li se antitela na SARS-CoV-2 virus luče u majčino mleko i da li se javljaju  bilo kakvi neželjeni efekti kod dojenčadi – objasnio je dr Ilan Youngster.

Srednji nivoi antitela povećani za 200 odsto

Studija je sprovedena u medicinskom centru Shamir, međutim, 84 žene iz celog Izraela, između 23. decembra 2020. i 15. januara 2021. godine. Žene su bile prosečne starosti od 34 godine, a njihova novorođenčad imala su oko 10 meseci. Sve učesnice studije dobile su dve doze Pfizer-BioNTech vakcine, u razmaku od 21 dan. Uzorci majčinog mleka sakupljani su pre primene prve doze, a zatim jednom nedeljno tokom 6 nedelja, počev od 2. nedelje nakon prve doze. Analizirano je ukupno 504 uzorka majčinog mleka.

Srednji nivoi antitela na SARS-CoV-2 specifična za IgA u majčinom mleku brzo su se povećavali i povišeni su za 200 odsto u 2. nedelji nakon prve vakcine. Sveukupno, 61,8 procenata uzoraka bilo je pozitivno tokom 2. nedelje, povećavajući se na 86,1 odsto u 4. ili 1. nedelji nakon druge vakcine.

Suprotno tome, anti-SARS-CoV-2-specifična IgG antitela ostala su niska tokom prve 3 nedelje, sa značajnim porastom u 4. nedelji, kada je 91,7 odsto uzoraka imalo pozitivan test, a zatim se povećala na 97 procenata u 5. i 6. nedelji. Nijedna majka ili novorođenče nisu doživeli nijedan ozbiljan neželjeni proces tokom perioda ispitivanja.

Majčino mleko štiti bebu od infekcije

– Rezultati nas nisu iznenadili jer smo očekivali da se i IgA i IgG nađu u visokim titrima u majčinom mleku. Iskreno, takođe nismo očekivali da ćemo videti bilo kakve neželjene efekte kod beba – priznao je dr Youngster, podsetivši da je i za druge respiratorne bolesti poput gripa i pertusisa, dokazano da sekrecija IgA u majčinom mleku pruža zaštitu bebama od infekcije. Nada se, kako je izjavio, da će rezultati njihove studije pomoći u povećanju prihvatanja vakcina u ovoj grupi stanovništva. 

– Pored zaštitnog efekta koji vakcina nudi majci, potencijalni zaštitni efekat vakcine protiv infekcije kod novorođenčadi razlog je da se ispitivana populacija vakciniše – naglasio je dr Youngster i dodao da „ipak, s obzirom na to da je studija pratila žene samo 6 nedelja, ne može se komentarisati trajanje sekrecije antitela“. Ali, kako je najavio, i dalje se prati stanje ovih majki i periodično uzimaju uzorci i nadamo se da ćemo uskoro moći da pružimo više informacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo