Naslovna / Korona

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi. Kako se oni leče tokom pandemije?

Priredio/la: J.Tomić|5:00 - 17. 09. 2020.

Šećerna bolest peti je vodeći uzrok smrti u Srbiji, ali tokom pandemije dijabetičari nisu mogli na kontrole kod lekara. Zato su neophodni telemedicinu i elektronske konsultacije, kažu stručnjaci

dijabetes Foto: Shutterstock

Dijabetes danas predstavlja veliki zdravstveni problem, jer sve češće pogađa mlađe, radno aktivno stanovništvo. Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, odnosno svaki deseti stanovnik naše zemlje. Najveći broj obolelih, oko 90 odsto, ima dijabetes tip 2, koji se javlja kao posledica savremenog načina života. Ukoliko se ovim brojkama doda činjenica da još polovina pacijenata nema postavljenu dijagnozu dijabetesa, onda ne čudi podatak da je šećerna bolest peti vodeći uzrok smrti u Srbiji.

Stanje još lošije zbog korone

Lošu statistiku obolelih od dijabetesa pogoršala je i trenutna epidemija korona virusa, koja je bacila senku na ostale hronične bolesti i pacijente koji od njih boluju, kao i na napore lekara da im, u vreme krize izazvane ovim virusom, posvete punu pažnju. 

– Ova epidemija je pokazala da moramo da nađemo druge načine kako da ostanemo u kontaktu sa našim pacijentima kako bi mogli svoju bolest da drže pod kontrolom. Pod tim mislim na veće angažovanje medicinskih sestara, telemedicinu i elektronske konsultacije, koje bi trebalo i zakonski odobriti, jer je svuda u svetu to standard u medicini. Ukoliko epidemija potraje, verovatno ni ubuduće pacijenti neće moći da dolaze na preglede kod doktora kao što su navikli. Zbog toga mi sada nemamo pravu sliku šta se dešava sa šećernom bolešću, niti znamo u kakvom su nam stanju pacijenti. Od kada je KBC Zvezdara prestala da bude kovid bolnica na zakazane kontrole je došlo svega 20 odsto pacijenata, jer se ljudi plaše da se ne zaraze, ali to znači da se ni ne kontrolišu redovno – kaže prof. dr Teodora Beljić Živković, direktorka Klinike za interne bolesti Kliničko bolničkog centra “Zvezdara”.

Telemedicina – nov način praćenja pacijenata

Dodatni problem u svemu ovome predstavlja činjenica da su pacijenti sa dijabetesom u dvostruko većem riziku od razvoja kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja, što dodatno pogoršava njihovu prognozu i očekivanu dužinu života. Podaci pokazuju i da je preko 40 odsto pacijenata na dijalizi upravo zbog dijabetesa.
Dijabetološki savez Srbije, kao krovna organizacija prepoznala je potrebu i značaj telemedicine, odnosno online savetovanja, pa je tako odmah po početku pandemije Covid-19, pokrenula projekat „Poveži i podrži“.

– Projekat je osmišljen da pomogne osobama koje žive sa dijabetesom, da dobiju odgovore na pitanja koja ih zanimaju o bolesti, a da ne moraju da izlaze iz svog doma. Putem video linka omogućena su predavanja i postavljanje pitanja endokrinolozima, a zatim i stručna i usmerena predavanja psihologa. Nakon 18 online savetovanja, očekuje nas drugi ciklus već od 22. septembra 2020. godine, u kojem će pored endokrinologa i psihologa biti uključeni i specijalisti iz drugih oblasti medicine – kaže Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo