Naslovna / Korona

Gde i kako je najbolje da čuvamo platnene maske za lice dok traje pandemija?

Priredio/la: J. T.|9:00 - 04. 11. 2020.

Kako i koliko često da peremo maske i kako da sa njima rukujemo

Držite maske dalje od ostalih predmeta koje često dodirujete Foto: Pexels

Maske su postale normalan deo naših života zbog pandemije i danas se iz kuće izlazi s maskom, kao daje to mobilni telefon ili novčanik. Ali, kako i gde je najbolje čuvati platnene maske za lice i koliko često ih prati?

Odredite čisto i suvo mesto na kojem ćete čuvati maske

To može biti u posebnoj fioci, prozračnoj posudi ili vrećici. Držite ih dalje od ostalih predmeta koje često dodirujete i potencijalno neopranih ruku, rekao je za HuffPost dr Peter Čin-Hong, infektolog i profesor medicine sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku.

– Na primer, neću ih držati u fioci s donjim rubljem ili kuhinjskim krpama. Nije potrebno da osigurate apsolutnu sterilnost, jedino je bitno da ne dodirujete često rukama mesto koje ste odredili za maske – kaže on. Bez obzira na to gde odlučite da ih stavite, pazite da svoje čiste maske ne mešate s prljavim.

Pazite i da ne mešate tuđe maske

– Sada smo se svi fokusirali na kovid-19, ali postoji 300 drugih virusa koji uzrokuju prehladu i slične probleme. Ako svaki član porodice rukuje svojm čistim maskama, to smanjuje rizik od prenosa virusa – kaže Čin-Hong i dodaje:
– Alternativno ih možete držati sve na jednom mjestu, ali tada bi samo jedan član domaćinstva trebalo da bude zadužen za distribuciju, uz obavezno pranje ruku pre rukovanja maskama.
Amanda Castel, profesorkaa epidemiologije na univerzitetu „Džordž Vašington“ slaže se da je čuvanje svih čistih maski na jednom mestu u redu. Međutim, ona ne preporučuje deljenje maski s drugim članovima domaćinstva.

Masku nosite u kesici kada negde idete

Nemojte masku samo da bacite u torbu ili ubacite u džep, jer može da se navlaži ili da dođe u dodir sa kontaminiranim predmetima. Umesto toga, čistim rukama prvo stavite masku u čistu papirnatu ili plastičnu kesicu.

Kad izvučete masku kako biste je stavili, uvek je držite za tračice. Izbegavajte dodirivanje unutrašnjeg dela maske koji dodiruje vaše lice – kaže Čin-Hong.

Maske često perite

Neki stručnjaci kažu da istu masku od platna možete ponovo nositi više puta u jednom danu, sve dok nije vlažna, zaprljana ili pocepana. Drugi kažu da bi trebalo igrati na sigurno i jednom upotrebljenu masku od platna odmah oprati.

Jednostavno stavljanje u mašinu s ostatkom veša i pranje u toploj vodi sasvim je u redu. Sušite ih na sunčevoj svetlosti ili kasnije na zimu, na nekom izvoru toplote. Ako platnenu masku perete ručno, prvo je malo potopite u varikinu, a zatim je isperite vodom – savetuje profesor Čin-Hong.

Jednokratne maske za lice, poput hirurških maski, ne smeju da se peru i ponovo nose. Bacite ih posle svake upotrebe.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Božidar Živančević
14:49, 04. 11. 2020.
Odgovori

Pa onda nrks nam država obezbedi bar po 365 maski po osobi godišnje ako misle da je narod u mogućnosti da kupuje po jednu za jefno nošenje.

Boža
14:51, 04. 11. 2020.
Odgovori

Dajte maske besplatno ako mislite da se pravilno štitimo.

citalac
11:51, 01. 01. 2021.
Odgovori

NOSIM PLATNENU MASKU OPEREM JE SAPUNOM KAD PEREM I RUKE I OSUSIM NAPOLJU I NISTA VISE!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo