Naslovna / Korona

Lambda varijanta korona virusa otkrivena u Velikoj Britaniji

Priredio/la: I. V.|13:00 - 30. 06. 2021.

Nova lambda varijanta korona virusa, otkrivena prvobitno u Peruu, sve češća je na međunarodnom nivou, a jedan od razloga su inostrana putovanja

lamda korona virus. soj-mutacija-peru Sve veći broj zaraženih lambda sojem na međunarodnom nivou Foto Shuttesrtock

Nova varijanta lambda korona virusa, koja je zarazila hiljade ljudi u Južnoj Americi, sada je otkrivena u Velikoj Britaniji. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je kao „varijantu koja se istražuje“ 17. juna, a lambda mutacija do sada je otkrivena u 29 država, od toga su 7 u Latinskoj Americi. U Peruu, gde je prvi put identifikovana, lambda varijanta sada čini 82 odsto novih infekcija, a sada je u Velikoj Britaniji pronađeno 6 slučajeva ove mutacije korona virusa i svi su povezani sa inostranim putovanjima.

Porast broja zaraženih lambda sojem

Iz javnog zdravstva Velike Britanije kažu da je varijanta lambda označena kao „varijanta pod istragom“ (VUI) zbog porasta međunarodnih slučajeva i nekoliko zapaženih mutacija. Virusolog dr Pablo Tsukayama i njegov tim sa Lima’s Cayetano Heredia University pratili su evoluciju lambda varijante u Peruu mesecima nakon što su je identifikovali testiranjem genoma.

– Sa 187.000 mrtvih i najvišim stopama smrtnosti na svetu, mi smo država koja se najviše bori kada je u pitanju korona virus. Stoga, verovatno nije ni čudo što je novi soj nastao baš ovde – izjavio je dr Tsukayama.

SZO: Nismo uočili da je lamda mutacija agresivna

Svetska zdravstvena organizacija je sojeve alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351), delta (B.1.617.2) i gama (P.1) kategorisala kao „zabrinjavajuće varijante“ a ta klasifikacija ukazuje na to da su prenosljiviji i teži za lečenje.

Do sada nismo videli nikakve naznake da je varijanta lambda agresivnija. Moguće je da može pokazivati veće stope zaraze, ali još uvek nemamo dovoljno pouzdanih podataka da bismo ga uporedili sa gama ili delta – naglasio je virusolog dr Jairo Mendez-Rico iz SZO.

Britanske zdravstvene vlasti saopštile su da su testovi u toku i trenutno nema dokaza da ova varijanta izaziva ozbiljniju bolest ili čini vakcine manje efikasnim.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo