Naslovna / Korona

Zašto se roditelji dvoume oko davanja covid 19 vakcine svojoj deci

Priredio/la: I. V.|15:00 - 13. 08. 2021.

Tri čenjice najviše brinu roditelje koji treba da odluče da li će dozvoliti da se njihova deca vakcinišu protiv covid 19

roditelji-vakcinacija dece- covid 19 vakcine Foto: Shutterstock

Zašto roditelji, posebno majke, i dalje sumnjaju u vakcinu protiv covid 19, koju bi trebalo da prime njihova deca, iako su mladi činili 15 odsto svih novih infekcija od početka avgusta 2021. u SAD? Američko istraživanje U.S. survey baca novo svetlo na specifične brige roditelja i navodi da je njihova glavna briga  bezbednost vakcina. Studija je otkrila da je najveća zabrinutost sumnja u to da li je vakcina dovoljno testirana, na šta se poziva 51 odsto roditelja, koji neće dozvoliti vakcinaciju svoje dece. Odmah za ovom bojazni je i potencijalno dugoročni efekti na zdravlje (50 odsto) i to što je reč o novoj vakcini (46 odsto).

Odluka o vakcinaciji sve važnija pred početak škole

Anketa sprovedena na 5.000 roditelja, od juna do jula ove godine, navela je 10 mogućih bojazni i zatražila od ispitanika da svaku ocene ili kao veliku brigu, kao malu brigu ili da je reč o nečemu zbog čega nema brige. Verski prigovori na vakcine, kao i viđenje da ih moćnici koriste kako bi naneli štetu ljudima, nisu zabrinjavali.

Prethodna studija Northeastern studija otkrila je da su roditelji imali povoljniji stav o vakcinaciji protiv covid 19 za svoju decu nego 2020. godine.

Odluke roditelja o tome da li su im deca vakcinisana postaju sve važnije kako se deca vraćaju u školu. I vidimo da se sve više dece sada inficira varijantom Delta, tako da postoje jasne posledice ako se ne vakcinišu – kaže David Lazer, ugledni univerzitetski profesor političkih i računarskih nauka sa Northeasterna i jedan od istraživača koji je sproveo ovu studiju.

Do sada 4,5 miliona dece obolelo, 94.000 slučajeva samo prošle nedelje

Konkretno, podaci American Academy of Pediatrics otkrili su „kontinuirano značajno povećanje“ slučajeva covid 19 među decom. Oni sada čine 15 posto svih infekcija.

– Do 5. avgusta, skoro 4,3 miliona dece je pozitivno testirano na covid 19 od početka pandemije. Gotovo 94.000 slučajeva dodato je prošle sedmice, što je kontinuirano značajno povećanje. Nakon opadanja početkom leta, broj slučajeva zaražene dece se stalno povećavao od početka jula – saopštila je American Academy of Pediatrics.

Oštre podele prema političkoj pripadnosti, polu i starosnoj dobi

Northeastern istraživanje pokazalo je da, iako je većina roditelja generalno delila zabrinutost zbog vakcinisanja protiv covid 19, sada je došlo je do oštrih podela prema političkoj pripadnosti, polu i starosnoj dobi. Republikanci su naveli nedovoljno testiranje većom zabrinutošću nego Demokrate. Takođe su bili znatno više zabrinuti zbog dugoročnih efekata vakcine na zdravlje, činjenicu da je nova i nedovoljno ispitana, kao i sumnju da li zaista deluje.

– Jasno je da je bilo više zabrinutosti sa desne strane u vezi sa vakcinama protiv covid 19 nego sa leve strane. To se takođe odražava u odlukama koje se tiču dece – naglasio je profesor Lazer i podseća da su „Demokrate nekada bile zabrinute zbog dečjih vakcina protiv ospica, zauški i rubeole, ali tokom poslednje decenije, videli smo migraciju te brige s leva na desno“.

Majke i očevi ne brinu na isti način

Među mamama i očevima, veći procenat majki ocenio je sve bojazni kao „veliku brigu“, za razliku od očeva. Mame su češće prijavljivale pitanje „da li je vakcina dovoljno testirana“ kao glavnu brigu, nego tate (58 do 44 odsto) i češće su navodile da se brinu zato što je reč o novoj vakcini (52 do 39 odsto). Podela među majkama i očevima u skladu je sa Northeastern istraživanjem iz marta 2021. godine koje je otkrilo veliki rodni jaz između majki i očeva oko toga ko bi vakcinisao njihovu decu, da je ta opcija tada bila dostupna.

Ako postoje neki neželjeni efekti vakcina, verovatno će biti prilično retki

– Sada, kada su vakcine za decu stariju od 12 godina odobrene za hitnu upotrebu, možemo videti da su majke više zabrinute zbog ovih pitanja nego očevi – naveli su istraživači u najnovijem istraživanju.

Majčinska briga i dalje postoji uprkos uveravanjima zdravstvenih vlasti da su vakcine bezbedne za decu. Profesor Lazer napominje da, iako su vakcine protiv covid 19 nove, dobile ogromnu kontrolu.

– Realnost je da nismo završili sa istraživanjem, ali dokazi ukazuju na to da, ako postoje neki neželjeni efekti vakcina, za koje ne znamo, oni će verovatno biti prilično retki i manje posledični od stvarne bolesti koju vakcina ipak sprečava – naglasio je profesor David Lazer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Majka
17:20, 13. 08. 2021.
Odgovori

Moj sin ima još od rođenja problem sa plućima, kao mali je čak bio i na respiratoru. Svi smo se zbog njega vakcinisali kineskom vakcinom, međutim ipak smo se zarazili u aprilu mesecu britanskim sojem i dobili upale pluća. Sin je mnogo bolje prošao od nas, brže se oporavljao. Međutim, nedavno mu je urađen test difuzije pluća koji je pokazao transfer faktor od samo 64%. Njegov doktor predlaže obaveznu vakcinaciju i za njega. Stvarno ne znam da li da ga vakcinišemo? Šta će se desiti, kada se na ovako oštećena pluća od korone, dodatno ubaci virus?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo