Naslovna / Korona

Naučnici otkrili da neki prirodni ekstrakti mogu da smanje umnožavanje SARS-CoV-2 virusa

Priredio/la: I. V.|17:00 - 08. 10. 2021.

Otkriven potencijal biljnih ekstrakata i prirodnih jedinjenja koja bi mogla da budu barijera umnožavanja korona virusa

kurkuma- korona virus Ekstrakt dobijen iz rizoma kurkume dao je prvi pozitivan in vitro rezultat ove vrste barijerne aktivnosti Foto: Shutterstock

Tim naučnika sa Universitat Politècnica de València upravo je objavio studiju u kojoj se analizira potencijal biljnih ekstrakata i/ili prirodnih jedinjenja koja bi mogla da budu barijera proteazne aktivnosti, odnosno umnožavanja  korona virusa SARS-CoV-2.

Ključ za umnožavanje virusa

Prema Carli Guijarro, istraživaču sa UPV, SARS-CoV-2 u svom genetskom materijalu kodira proteazu poznatu kao 3CLPro, koja je ključna za stvaranje novih virusnih jedinica.

– S obzirom na njen značaj, ova proteaza je u nekoliko studija izabrana kao cilj za traženje potencijalnih inhibitora, bilo prirodnih ili sintetičkih, koji mogu smanjiti njegovu aktivnost, a time i reproduktivni kapacitet virusa – kaže Guijarro.

Kurkuma, slačica i divlje vrste krstašica

Tako je u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Foods, naučni tim sa Universitat Politècnica de València identifikovao 17 biljnih proizvoda koji se koriste u trenutnoj i tradicionalnoj kuhinji kao „obećavajuće inhibitore 3CLPro aktivnosti SARS-CoV-2. Njihovi rezultati su zasnovani na prethodnim istraživanjima, koja su objavile druge istraživačke grupe, kao i na studijama kompjuterskog modeliranja u kojima su testirali potencijalni kapacitet različitih molekula da spreče proteazu.

– Pomoću ovih informacija odabrali smo biljnu hranu bogatu onim molekulima za koje je ranije identifikovano da imaju značajno inhibitorno delovanje, i procenili ekstrakte koje smo od njih dobili – dodala je Carla Guijarro. Rezultat je pokazao da su ekstrakti izvedeni iz kurkume, slačice (od koje se pravi senf) i divljih vrsta krstašica proizveli najveću barijeru proteaze u ispitivanoj koncentraciji. Među njima, ekstrakt dobijen od kurkume pokazao je najpozitivnije rezultate.

Najefikasnije jedinjnje iz rizoma kurkume

– Do sada su druge studije, koje su koristile računarsko modelovanje predviđale afinitet koji nekoliko jedinjenja sadržanih u kurkumi (poznatih kao kurkuminoidi) imaju prema 3CLPro. Svojstvo tih jedinjenja pretvara se u potencijal za upotrebu kao inhibitora 3CLPro. U našem slučaju, procenili smo ekstrakt dobijen iz rizoma kurkume i dobili prvi pozitivan in vitro rezultat ove vrste barijerne aktivnosti. Osim toga, takođe smo dobili pozitivan odgovor kada smo testirali prečišćeni komercijalni proizvod na bazi kurkuminoida – objašnjava Guijarro, po kojoj ova studija otvara put za buduća istraživanja kako bi se utvrdilo koje je jedinjenje ili kombinacija jedinjenja prisutnih u ovim ekstraktima odgovorna za sprečavanje razmnožavanja virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo