Korona

Antidepresivi povezani sa boljim šansama za oporavak od covid 19

Priredio/la: D. T.

Antidepresivi, posebno dve vrste medikamenata, mogli bi da budu rešenje koje će smanjiti stopu smrtnosti izazvanu covid 19 infekcijom

Antidepresivi, kao što su fluoksetin i fluvoksamin, mogu se dovesti u vezu sa boljim šansama za oporavak od covid 19 infekcije. Nije do kraja poznato kako bi ovi lekovi mogli da spreče smrtni ishod usled covid 19, ali autori studije tvrde da antidepresivi  imaju potencijala i da je zato potrebno nastaviti dalja istraživanja. Rezultati studije objavljeni su na JAMA Network Open.

Za najsiromašnije zemlje antidepresivi bi mogli da budu rešenje

Antidepresivi, posebno fluoksetin i fluvoksamin, mogli bi da budu rešenje koje će smanjiti stopu smrtnosti u najsiromašnijim zemljama sveta, nadaju se autori ove studije. U istraživanju je učestvovala velika grupa od 490.373 identifikovanih pacijenata sa covid 19, na osnovu baze podataka Real-World Data. Praćeno je stanje 83.584 pacijenata koji su ispunili kriterijume studije.

Od ove grupe 3.401 pacijent je tokom trajanja studije, od januara do septembra 2020, uzimao selektivne inhibitore preuzimanja serotonina (antidepresive). Njihovo stanje, je poređeno sa kontrolnom grupom pacijenata, koji nisu u tom periodu uzimali antidepresive.

Niža stopa smrtnosti u grupi koja je uzimala antidepresive

Pacijenti oboleli od covid 19, koji su uzimali antidepresive, imali su za 14, 6 odsto nižu stopu smrtnosti, u odnosu na one koji nisu uzimali ovu vrstu medikamenata. Kod grupe koja nije uzimala antidepresive zabeležena je smrtnost od 16,3 odsto.

Najniža stopa mortaliteta zabeležena je kod pacijenata koji su uzimali antidepresiv fluoksetin (9,8 odsto) u poređenju sa kontrolnom grupom od 13,3 odsto. Dobar učinak je primećen i posle upotrebe fluvoksamina. Ostali lekovi iz grupe antidepresiva pokazali su malu zaštitnu korist, koja nije bila statistički značajna za istraživanje.

Potrebno nastaviti dalja istraživanja

I pored toga što se ne zna sa sigurnošću kako antidepresivi, kao što su fluoksetin ili fluvoksamin, mogu da dovedu do boljeg ishoda, istraživači navode da je potrebno nastaviti slična istraživanja, s ciljem potpunog ozdravljenja svih bolesnih od covid 19.

– Budući da je većina svetske populacije trenutno nevakcinisana i da je pandemija covid 19 i dalje aktivna, hitno su potrebni, efikasni, široko dostupni i laki za upotrebu lekovi. Bitno je da to budu dobro podnošljivi medikamenti za smanjenje mortaliteta i morbiditeta od covid 19, koji se mogu primenjivati oralno i po niskim cenama – kaže jedan od prvih autora studije profesor Nicolas Hoertel sa Université de Paris, Hôpital Corentin-Celton u Francuskoj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.