Naslovna / Korona

Druga generacija mRNK covid 19 vakcina pokazala bolju zaštitu od bolesti

Priredio/la: I. V. |10:30 - 24. 11. 2021.

Postojeće covid 19 vakcine moraće da se preformulišu, kažu virusolozi, pitanje je kada i koliko često

druga generacija mRNK vakcina Covid 19 vakcine moraju da budu preformulisane, da bi bile efikasnije, kažu naučnici Foto: Shutterstock

Druga generacija mRNK covid 19 vakcina, kao neophodnost u borbi protiv korona virusa, počela je da se pominje sa pojavom prvih novih mutacija SARS-CoV-2, kada je uočeno da su one zaraznije i smrtonosnije od originalne „vuhanske“ verzije virusa. Dve covid 19 mRNA vakcine, koje su napravili BioNTech/Pfizer i Moderna, pomažu da se promeni tok pandemije covid 19, ali ove dve kompanije najavile su da pripremaju novu, drugu generaciju mRNK vakcina, koje podrazumevaju preformulisane formule i mnogo veću efikasnost od postojećih.

Druga generacija mRNK vakcina testirana na majmunima

CureVac je treća kompanija koja je takođe razvila mRNK covid 19 vakcinu, ali koja nije bila uspešna jer je nedavno kliničko ispitivanje faze IIb/III zabeležilo oko 48 odsto efikasnosti protiv simptomatske bolesti. Ali, CureVac je sada razvio drugu generaciju mRNA vakcine, nazvanu CV2CoV. Istraživači iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess (BIDMC) sproveli su direktno istraživanje CV2CoV u poređenju sa prethodnom CVnCoV vakcine, kod neljudskih primata. Naučnici su procenili sposobnost vakcine da izazove imuni odgovor, kao i njihovu zaštitnu efikasnost protiv covid 19, na testovima sprovedenim na primatima, odnosno na makaka (macaque) majmunima.

Dokazano da poboljšanje ključnih elemenata mRNKova tehnologije daje bolji imuni odgovor

Otkrili smo da je CV2CoV izazvao znatno veći imuni odgovor i pružio značajno poboljšanu zaštitnu efikasnost protiv SARS-CoV-2, virusa koji izaziva covid 19, u poređenju sa CVnCoV kod makaka. Ovi podaci ukazuju da optimizacija ključnih elemenata mRNA tehnologije može značajno poboljšati imunogenost i zaštitnu efikasnost mRNA vakcina – izjavio je dr Dan H. Barouch, direktor Centar za virusologiju i istraživanje vakcina pri Beth Israel Deaconess i profesor medicine na Harvard Medical School, a nalazi su objavljeni u časopisu Nature.

Druga generacija mRNK vakcina izazvala desetostruko veće odgovore antitela

Istraživači su imunizirali 18 makaki majmuna sa dve doze od 12 ug lipidnih nanočestica formulisanih CVnCoV, CV2CoV ili lažnim vakcinama. Nova generacija mRNK vakcine CV2CoV, kako su zabeležili, indukovala je znatno veća vezujuća i neutralizujuća antitela, odgovore memorijskih B ćelija i odgovore T ćelija u poređenju sa prethodnom CVnCoV covid 19 vakcinom.

Podaci su otkrili da, dok je CVnCoV obezbedio samo skromno smanjenje virusnog opterećenja kod imunizovanih životinja kasnije izazvanih SARS-CoV-2, nova generacija vakcine CV2CoV izazvala je desetostruko veće odgovore antitela i dramatično smanjila virusno opterećenje. Oni takođe navode da je CV2CoV indukovao antigen-specifične memorijske B ćelijske odgovore i T ćelijske odgovore. Štaviše, CV2CoV je podigao slične titre antitela kod makaka majnuma u poređenju sa vakcinom BNT162b2, koju je razvio Pfizer.

I protiv Delta soja deluje druga generacija mRNK vakcina

Pored toga, CV2CoV je izazvao snažnije neutralizirajuće reakcije antitela protiv SARS-CoV-2 varijanti, uključujući Delta varijantu. I dok je CVnCoV pružao delimičnu zaštitu od izazova SARS-CoV-2, nova CV2CoV je pokazala snažniju zaštitu sa značajno nižim virusnim opterećenjem u gornjim i donjim respiratornim putevima.

– Poboljšane karakteristike CV2CoV, u poređenju sa CVnCoV, mogu se prevesti u povećanu efikasnost kod ljudi, a planirana su klinička ispitivanja vakcine druge generacije – najavio je dr Barouch.

Vakcine se moraju preformulisati, pitanje je koliko često i kada

Odmah nakon što je u svetu počela vakcinacija protiv covid 19, pojavili su se i novi sojevi korona virusa, pokazavši da deluju sasvim drugačije od izvornog. Neki programeri vakcina još tada su najavili planove o preformulaciji svojih vakcina kako bi mogle bolje da ciljaju na nove sojeve virusa koji, kako se danas pokazalo, mogu da prouzrokuju značajan pad efikasnosti vakcina.

–Mislim da je neizbežno da vakcine održe vrhunsku efikasnost. Moraće da se preformulišu. Pitanje je samo koliko često i kada – ocenio je svojevremeno Paul Bieniasz, virusolog sa Rockefeller University u Njujorku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
M
13:41, 24. 11. 2021.
Odgovori

I odgovor je da niste dali nikakav odgovor, osim onog da se planira vakcinisanje ljudi do smrti… Kakva gomila gluposti

Dejna
15:29, 24. 11. 2021.
Odgovori

Ma kaki da stanemo u red

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo