Naslovna / Korona

Pfizer ili Moderna: Koja vakcina protiv covid 19 je bolja

Priredio/la: I. V. |10:30 - 03. 12. 2021.

Pfizer i Moderna su dve mRNK vakcine moderne tehnologije za zaštitu od covid 19 infekcije, i iako su vrlo slične, istraživanja prednost ipak daju jednoj, a preporučuju se obe

pfizer ili moderna Koja je bolja od dve mRNK vakcine? Foto: Pixabay

Pfizer ili Moderna vakcina? Ovo je vrlo česta nedoumica među ljudima koji biraju jednu od dve mRNK vakcine nove tehnologije protiv covid 19 infekcije. Novo istraživanje predaje tu čast Moderna vakcini. Ovo priznanje pripalo je Moderna vakcini nakon analize zdravstvenih kartona skoro pola miliona američkih veterana i prvog direktnog poređenja dve vakcine, od početka januara 2021. do sredine maja 2021. Svi vakcinisani praćeni su 24 nedelje. Nalazi studije objavljeni su pre dva dana u New England Journal of Medicine.

Pfizer ili Moderna – obe vakcine su neverovatno efikasne

Dok su obe vakcine bile veoma efikasne u prevenciji infekcije, hospitalizacije i smrti, Moderna vakcina je imala 21 odsto manji rizik od infekcije i 41 procenat manji rizik od hospitalizacije.

– Obe vakcine su neverovatno efikasne, sa retkim prodornim slučajevima. Ali, bez obzira na preovlađujući soj – Alfa ranije, a zatim Delta kasnije, Moderna se pokazala malo efikasnijom – rekao je član istraživačkog tima dr J.P. Casas, epidemiolog i profesor u Brigham and Women’s HospitalHarvard Medical School. Takođe je izvršni direktor Milionskog programa za veterane američkog Ministarstva za pitanja veterana (VA) za genetiku i zdravstvena istraživanja.

Rizik od infekcije veći među onima koji su primili Pfizer vakcinu

Stopa infekcije tokom perioda praćenja bila je 4,52 na 1.000 u grupi koja je primala vakcinu Moderna i 5.75 na 1.000 u grupi koja vakcinisana Pfizer injekcijom. Oni u Pfizer grupi su takođe imali veće stope simptomatskog covid 19 (0,44 više na 1.000), hospitalizacije (0,55 više na 1.000), prijema na intenzivnu negu (0.10 više na 1.000) i smrti (0.02 više na 1.000) od onih u Moderna grupi. Dodatna faza studije koja je pokrivala period kada je Delta bila glavni soj u SAD pokazala je da je rizik od infekcije i dalje veći među onima u Pfizer grupi (6,54 više na 1.000) nego u Moderna grupi 

S obzirom na visoku efikasnost vakcina Moderna i Pfizer, potvrđenu našom studijom, bilo koja od njih se preporučuje svakom pojedincu koji bira između ove dve – izjavila je autorka studije Barbra Dickerman, instruktorka epidemiologije na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ko ima dilemu Pfizer ili Moderna, koju god da odabere, neće pogrešiti

Potrebna je dalja procena efikasnosti i bezbednosti dve vakcine, ali s obzirom na „visoku efikasnost i bezbednosni profil obe mRNA vakcine, bilo koja od njih se iskreno preporučuje“, zaključili su istraživači i podsetili da su prethodna nasumična ispitivanja pokazala da je vakcina Pfizer bila 95 odsto efikasna, a Moderna vakcina 94 procenata efikasna protiv simptomatske infekcije covid 19.

*Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo