Naslovna / Korona

Covid 19 vakcine trebalo bi da štite od Omikron soja, saopštila SZO

Priredio/la: I. V. |13:00 - 08. 12. 2021.

Omikron soj se lakše prenosi, ali izaziva manje ozbiljnu kliničku sliku, poput prehlade, i za sada sve vakcine i dalje će pružati zaštitu od infekcije, iako je prva analiza za Pfizer pokazala slabije dejstvo vakcine

covid 19 vakcine Sve covid 19 vakcine trebalo bi i dalje da štite od Omikron soja Foto: Shutterstock

Ccovid 19 vakcine, sve do sada odobrene, i dalje treba da zaštite ljude koji se zaraze varijantom Omikron od teških oblika bolesti, saopštili su danas zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Za sada je poznato da se Omikron soj lakše prenosi od drugih varijanti, ali izaziva manje ozbiljnu kliničku sliku, poput prehlade, ali uz osećaj velikog umora.  Takođe, prve analite ukazuju da je Pfizer covid 19 manje efikasna na Omikron varijantu, a za ostale vakcine se čekaju rezultati istraživanja.

Covid 19 vakcine trebalo bi i dalje dobro da štite

Ova informacija došla je u trenutku kada prvi laboratorijski testovi nove varijante, otkrivene u Južnoj Africi, pokazuju da Omikron soj može delimično da izbegne zaštitu od Pfizer vakcine. Istraživači kažu da je došlo do „veoma velikog pada“ u tome koliko su antitela vakcine neutralisala novi soj. Ali, dr Mike Ryan iz SZO rekao je da nema znakova da bi Omikron soj bio sposobniji od drugih varijanti. da izbegne zaštitu vakcina.

– Imamo visoko efikasne vakcine koje su se do sada pokazale efikasnim protiv svih varijanti, u smislu teških bolesti i hospitalizacije, i nema razloga da očekujemo da to neće biti tako i za Omikron soj – izjavio je dr Ryan, direktor SZO za hitne slučajeve i dodao da početni podaci ukazuju da Omikron soj ne čini ljude bolesnijima od Delta ili drugih varijanti. Ako ništa drugo, kaže dr Ryan, novi soj ide u smeru manje ozbiljnosti.

Pfizer covid 19 vakcina pokazala 40 odsto manje zaštite od Omikron soja

Nova južnoafrička studija – koja još nije recenzirana – otkrila je da vakcina Pfizer/BioNTech može dati do 40 puta manje neutralizirajućih antitela protiv Omikron soja, nego protiv originalnog soja korona virusa. Ali, sposobnost Omikron soja da izbegne antitela vakcine je „nepotpuna“, rekao je profesor Alex Sigal, virusolog sa Instituta za zdravstvena istraživanja Afrike, koji je vodio istraživanje. On je naveo da su rezultati, zasnovani na testovima krvi 12 ljudi, „bolji nego što se očekivalo za Omikron varijantu“.

Profesor Sigal je ponovio da vakcinacija, u kombinaciji sa prethodnom infekcijom, još uvek može da neutrališe Omikron varijantu. To ukazuje da pojačivači mogu da donesu značajnu korist. Naučnici veruju da će prethodna infekcija, praćena vakcinacijom ili pojačanjem, verovatno povećati nivo neutralizacije i verovatno će zaštititi ljude od teških bolesti.

Dr Anthony Fauci,  glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da rani dokazi pokazuju  da bi Omikron soj mogao da bude lakše prenosiv, ali manje ozbiljan.

Pfizer covid 19 vakcina ipak najdelotvornija posle 3. doze

Pfizer i BioNTech SE danas su objavili rezultate inicijalne laboratorijske studije koja pokazuje da serumska antitela izazvana vakcinom Pfizer-BioNTech mogu da neutrališu SARS-CoV-2 Omikron varijantu nakon tri doze. Serumi dobijeni od vakcinisanih, mesec dana nakon što su primili dopunsku vakcinu, treću dozu, neutralisali su Omikron varijantu na nivo koji je uporediv sa onima koji su primećeni za izvorni tip SARS-CoV-2 S proteina nakon dve doze.

Serumi pojedinaca koji su primili dve doze aktuelne vakcine za zaštitu od covid 19 su u proseku pokazali više od 25 puta smanjenje titra neutralizacije u odnosu na Omikron varijantu u poređenju sa prvobitnim korona virusom, što ukazuje da dve doze Pfizer vakcine možda neće biti dovoljne za zaštitu od infekcije varijantom Omikron. Međutim, budući da velika većina epitopa na meti T ćelija izazvanih vakcinom nije pogođena mutacijama u Omikron soju, kompanije veruju da vakcinisane osobe i dalje mogu da budu zaštićene od teških oblika bolesti.

 

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo