Naslovna / Korona

Korona virus napada masno tkivo koje postaje njegov rezervoar, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |16:30 - 10. 12. 2021.

Kako se ponaša i šta radi korona virus u telu osoba obolelih od gojaznosti, koje spadaju u grupu najrizičnijih

korona virus Masno tkivo pretvara se u rezervoar korona virusa Foto. Shutterstock

Korona virus inficira masne ćelije i određene imune ćelije unutar telesne masti, stvarajući imuni odgovor koji bi mogao da dovede do velikih oštećenja, navodi se u nedavnoj studiji koja još nije recenzirana, ali nudi uvid u to zašto su neki pacijenti ranjivi, čak i ako nemaju nikakve druge rizike ili stanja. Ovo otkriće moglo bi da objasni zašto se oni koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni suočavaju sa većim rizikom od teške bolesti i smrti uzrokovane covid 19 infekcijom.

I u masnom tkivu oko srca i creva preminulih pronađen korona

U studiji, istraživači sa Stanford University School of Medicine testirali su masno tkivo pacijenata sa barijatrijskom hirurgijom kako bi shvatili da li se mogu zaraziti korona virusom. Posmatrali su  različite tipove ćelija – adipocite ili masne ćelije, kao i pre-adipocite, koji postaju masne ćelije i imune ćelije zvane makrofagi masnog tkiva.  Istraživački tim je otkrio da se adipociti mogu inficirati, iako se nisu previše upalili. Takođe, određeni makrofagi imunih ćelija mogu da budu inficirani i imaju veliki inflamatorni odgovor. Osim toga, pre-adipociti nisu bili inficirani, ali su doprineli inflamatornom odgovoru.

Istraživači su takođe posmatrali masno tkivo sa tela pacijenata poreklom iz Evrope, koji su umrli od covid 19, i pronašli su korona virus u masti oko različitih organa, uključujući srce i creva. To bi moglo da bude biti povezano sa oštećenjem organa uočenim kod pacijenata sa teškim oblikom infekcije, naveli su istraživači u svom radu.

Korona virus se „useli“ u masno tkivo

– Čini se da korona virus izbegava imunološku odbranu tela i ostaje u masnom tkivu, što mu omogućava da se replicira i izazove ozbiljan imuni odgovor. Ako ste zaista gojazni, masno tkivo je onda najveći pojedinačni organ u vašem telu – istakao je dr David Kass, profesor kardiologije na Johns Hopkins Medicine i dodao:

– Korona virus može da zarazi masno tkivo i da tamo boravi, ostane u njemu. Ono tako postaje neka vrsta rezervoara za virus – objasnio je dr Kass. Takođe, zaražena telesna masnoća mogla bi da doprinese produženom covid sindromu, simptoma koji traju nedeljama ili mesecima nakon što se neko oporavio od infekcije korona virusom, naveli su autori studije.

Studija otvara put za nove tretmane covid 19 koji ciljaju telesnu masnoću

Svi ovi nalazi, kako smatraju, mogli bi da otvore puteve za nove tretmane covid 19 infekcije koji ciljaju na telesnu masnoću. Naglasili su i da lekovi koji ublažavaju upalu masnog tkiva kod gojaznih pacijenata mogli bi da pomognu pacijentima sa covid 19. Štaviše, studija može da pokaže i da zdravstveni radnici treba da uzmu u obzir težinu bolesti pacijenta i telesnu masnoću kada daju vakcine i tretmane protiv covid 19.

– Ovaj rad je još jedan poziv za oprez medicinskoj profesiji i javnom zdravstvu da dublje razmotre pitanja gojaznosti i gojaznih pojedinaca, kao i tretmane i vakcine koje im se daju – istakao je dr Barry Popkin, istraživač gojaznosti na University of North Carolina at Chapel Hill, koji je proučavao rizike od covid 19 za gojazne osobe i koji smatra da se „nastavlja dokumentacija rizika koji oni imaju, ali se još uvek ne rešava“.

 

 

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo