Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Zašto nam krče creva kada nismo gladni, odgovor zna dr Miloš Mitrović

Piše: Marijana M.Rajić|8:53 - 15. 11. 2021.

I za pacijente i lekare mnogo opasniji je „tihi stomak“, budući da je to ponekad znak stanja koje zahteva hiruršku intervenciju

Dr Miloš Mitrović, krčanje creva, nervozna creva Dr Miloš Mitrović: Ako nema alarmantnih simptoma, korekcija načina ishrane i života i eventualna primena probiotskih preparata je uglavnom dovoljna za smirivanje nervoznijih creva Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Krčanje creva je normalna pojava i znak je normalnog rada creva. Pojam „krčanje creva“ odnosi se na zvukove koji nastaju u stomaku prilikom prolaska tečnosti i gasova kroz tanko i debelo crevo. Mehanizam kojim se hrana i gasovi prenose kroz creva zove se peristaltika. Najsmireniji je noću, pa se tada krčanje i najređe javlja. Inače, može da se javi i bilo kada u toku dana, ali je najizraženije pred obroke.

I zdrave namirnice mogu da pojačaju razmenu gasova i krčanje creva

Intenzitet razmene gasova, pa samim tim i krčanja creva, u velikoj meri zavisi od načina ishrane. Hrana koja je bogata fermentabilnim ugljenim hidratima (popularnim FODMAP), dovodi do povećanog nastanka gasova u crevima. To intenzivira i osećaj krčanja.

– Nažalost, čak i određene namirnice koje se tretiraju kao zdrave (brokoli, prokelj, kupus, pasulj), sadrže visok nivo fermentabilnih šećera. Zato mogu da povećaju produkciju gasova u crevima, te samim tim pojačaju i osećaj krčanja u stomaku. Sa druge strane, kao lekar, ne samo kako bi stomak bio smiren, uvek savetujem da pacijenti izbegavaju brzu hranu. Takođe, i hranu bogatu veštačkim zaslađivačima, gazirane sokove. Svakako će problemi sa krčanjem biti manji ako jedemo sporije, jedemo redovno (minimum 5 obroka na dan), unosimo dovoljno tečnosti, izbegavamo prejedanje. Neka vrsta hrane poput citrusa, svežeg paradajza, čajeva… može umiriti peristaltiku – objašnjava za eKlinika portal krčanje creva dr Miloš Mitrović, specijalista interne medicine Kliničkog odeljenja za gastroenteorologiju i hepatologiju KBC „Zvezdara“.

Kada krčanje creva traje duže od tri meseca, u pitanju je nešto ozbiljnije

Krčanje u stomaku, prema rečima dr Mitrovića, može biti i znak nekih patoloških događanja, poput opstrukcije creva ili bolesti creva praćenih dijarejom. U tim situacijama, kako objašnjava, krčanje creva uglavnom traje duži vremenski period – duže od tri meseca.

– Tada je sve praćeno i drugim patološkim znacima, odnosno prisustvom alarmantnih tegoba (bolovima, gubitkom u telesnoj masi, povišenom temperaturom, prisustvom krvi u stolici, noćnim simptomima). Dalje, određenim laboratorijskim parametrima (anemija, povišeni parametri zapaljenskog sindroma), te radiološkim znacima zastoja crevnog rada (prisustvo gasnih nivoa na rendgenu stomaka). Sve navedeno nam podiže sumnju na ova stanja. Kod određenih osoba postoji manjak enzima koji vare određene sastojke hrane ili su preosetljivi na određene namirnice. Pre svega se misli na nedostatak laktoze i celijakiju, gde iz jasnih razloga, nesvarena hrana fermentiše i povlači tečnost u lumen creva – opisuje ovu pojavu dr Miloš Mitrović.

Sindrom nervoznog creva (iritabilni crevni sindrom)

Dr Miloš Mitrović navode da je stanje zbog kojeg se bolesnici ipak najčešće javljaju u gastroenteorološku ambulantu sa ovim simptomima – iritabilni crevni sindrom, sindrom nervoznog creva. A kako ističe, definitivan razlog za nastanak ovog stanja nije najjasniji.

Najveći broj hipoteza tvrdi da postoji problem u komunikaciji creva i centralnog nervnog sistema – mozga, te da su ove osobe jednostavno svesnije sopstvene peristaltike. Sa druge strane, jasno je da kod ovih pacijenata postoji i pojačana motorička aktivnost creva, ali i delom izmenjen sastav crevne flore. Ono što je dobro, jeste da ovo stanje ne utiče na dužinu života i zdravlje organizma. Međutim, definitivno menja kvalitet života i utiče na radnu produktivnost osobe. Glavobolju lekarima predstavlja to što je ovo stanje prilično teško za lečenje – naglašava dr Mitrović.

Krčanje creva je prirodno, veći problem je kada peristaltike nema

Doktor Miloš Mitrović ističe da gastroenterologe uvek više brine odsustvo peristaltike i izostanak gasova i stolice nego naglašeno krčanje creva. Kako pojašnjava, prisustvo „tihog“ stomaka na auskultaciju stetoskopom, uglavnom upućuje na potrebu za hirurškim pregledom, a neretko i na intervenciju.

– Stoga u zaključku treba napomenuti da je krčanje stomaka prirodna stvar i znak normalne funkcije creva. U odsustvu alarmantih pokazatelja, korekcija načina ishrane i života i eventualna primena probiotskih preparata, dovoljna je za smirivanje tegoba. Ipak, u slučaju da simptomi traju duže od tri meseca, svakako bih savetovao barem osnovne laboratorijske analize i ultrazvučni pregled stomaka – poručuje čitaocima eKlinika portala  dr Miloš Mitrović, specijalista interne medicine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo