Naslovna / Korona

Osoba zaražena BA.2 sojem ima 39 odsto veće šanse da inficira ukućane

Priredio/la: I. V. |11:00 - 01. 02. 2022.

Podvarijanta BA.2 veoma zaraznog Omikron soja još je zaraznija od originalne verzije, mnogo lakše se širi i već je registrovana u komšiluku

BA.2 Foto: Shutterstock

Podvarijanta BA.2 Omikron soja korona virusa, takođe nazvana „stelt Omikron“ već je istisnula  prvu varijantu Omikron korona virusa ili BA.1, koja je bila dominantna vrsta u Danskoj. Prema danskoj studiji objavljenoj juče, podvarijanta BA.2 veoma zaraznog soja korona virusa Omicron još je zaraznija od originalne verzije. Originalna varijanta Omikron soja prvi put je otkrivena u Južnoj Africi, u novembru 2021. godine, i od tada je postala dominantna vrsta u svetu.

BA.2 podvarijanta mnogo lakše će zaraziti člana domaćinstva

Istraživanje danske zdravstvene uprave SSI pokazuje da osoba zaražena BA.2 ima 39 procenata šanse da prenese virus na nekog drugog u svom domaćinstvu, u roku od nedelju dana, u poređenju sa rizikom od 29 procenata koji nosi BA.1. Studija istraživača SSI i danskih univerziteta obuhvatila je 18.000 ljudi i sprovedena je između 20. decembra 2021. i 18. januara 2022.

Doktorka danske zdravstvene uprave SSI Camilla Holten Moller izjavila je da je veća verovatnoća da će BA.2 inficirati nevakcinisane ljude nego što će to učiniti osnovni Omikron soj BA.1. Svi koji su kompletno vakcinisani, posebno osobe koje su primile i treću dozu, imaju mnogo manje šanse da budu zaraženi, dodala je dr Holten Moller.

BA.2 oko 1,5 puta zarazniji od BA.1 Omikron soja

Danska zdravstvena uprava SSI ranije je saopštila da je podvarijanta BA.2 oko 1,5 puta zaraznija od BA.1, kako su pokazali preliminarni podaci.

Naučnici još uvek prate prenosivost podvarijante BA.2 i težinu bolesti koju izaziva, ali međunarodni podaci pokazuju da bi „stelt Omikron“ mogao mnogo brže da se širi. Inače, Danska će danas postati prva zemlja EU koja će ukinuti sva ograničenja uvedena zbog korona virusa uprkos rekordnom broju slučajeva, a kako se navodi, na taj potez su se odlučili zbog visoke stope  vakcinacije i manje težine bolesti izazvane Omikron sojem.

BA.2 širi se zemljama regiona

Juče je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo sekvenciranjem dokazano 5 uzoraka pozitivnih na podvarijantu Omikron soja BA.2. Pre toga registrovana je u Sloveniji, a prema zvaničnim podacima potvrđeno je prisustvo podvarijante u u više od 40 zemalja. Britanski naučnici podvarijantu BA.2 prati već neko vreme, nakon što je potvrđena u više od 400 slučajeva u Velikoj Britaniji, u prvih 10 dana januara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo