Naslovna / Korona

Visokoprecizni test na korona virus daje rezultate za nekoliko minuta, saopštili kineski naučnici

Priredio/la: I. V. |16:00 - 10. 02. 2022.

Kineski naučnici kreirali su test koji precizno, poput PCR testa, ali mnogo brže i van laboratorijskih uslova, otkriva prisustvo covid 19 infekcije

visokoprecizni test Kineski naučnici osmisli test za korona virus koji za 4 minuta daje rezultate Foto: Shutterstock

Visokoprecizni test na korona virus, koji su razvili kineski naučnici, daje rezultate za 4 minuta, a novi test je, kako su saopštili, tačan kao PCR laboratorijski test. Testovi polimerazne lančane reakcije (PCR) smatraju se najtačnijim i najosetljivijim na SARS-CoV-2 virus, koji izaziva covid 19 infekciju, ali obično traju po nekoliko sati. Trenutno se brojne zemlje suočavaju sa nedostatkom PCR testova zbog velike potražnje za testiranjem uslovljene eksplozivnim širenjem visoko prenosive Omikron varijante.

Visokoprecizni test na korona virus ne zahteva laboratoriju

Istraživači sa Fudan University u Šangaju kažu da imaju rešenje. U istraživanju, objavljenom u Nature Biomedical Engineering, naučni tim je objasnio da njihov senzor, koji koristi mikroelektroniku za analizu genetskog materijala iz briseva, može da smanji potrebu za dugotrajnim laboratorijskim testovima za utvrđivanje covid 19 infekcije.

Ugradili smo elektromehanički biosenzor za detekciju SARS-CoV-2 u integrisani i prenosivi prototip uređaja i pokazali da je detektovao (virus RNK) za manje od četiri minuta – naveo je tim u svom istraživanju.

Novi test je brz, visoko osteljiv, lak za rad i prenošenje

Tim naučnika istakao je da njihov metod nudi brzinu, lakoću rada, visoku osetljivost i prenosivost. Njihovo ispitivanje uključivalo je uzimanje uzoraka od 33 osobe u Šangaju, koje su bile zaražene korona virusom, a paralelno su im rađeni i PCR testovi. Rezultati njihove metode „savršeno“ su se  podudarili sa PCR testovima. Studija kineskih naučnika uključivala je testiranje nove metode na 54 uzorka, primenjene na ljudima sa temperaturom, koji nisu imali korona virus, osobe sa gripom i zdrave volontere. Rezulati nisu dali lažne pozitivne rezultate, saopštio je tim naučnika.

Visokoprecizni test idealan je za aerodrome i zadrvastvene ustanove

Istraživači sa Fudan University rekli su da njihov uređaj za testiranje može da se koristi za brzo testiranje u raznim situacijama, uključujući aerodrome, zdravstvene ustanove, pa čak i kod kuće. PCR testovi nisu samo spori, već zahtevaju i laboratorijsku infrastrukturu, koja može biti ograničena u mnogim zemljama, smanjujući broj slučajeva koji bi mogli da budu testirani svakog dana. I dok su brzi dijagnostički testovi sada dostupni u mnogim delovima sveta, oni su generalno manje tačni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo