Naslovna / Korona

Testisi mogu da budu „skladište korona virusa“, navodi brazilska studija

Priredio/la: I. V. |11:00 - 16. 02. 2022.

Rezultati istraživanja navode na pitanje – da li covid 19 može da se prenese kroz spermu

 

testisi Testisi mogu da budu skladiište za korona virus Foto: Shutterstock

Testisi mogu da postanu skladište za korona virus, navodi mala studija izvedena na nevakcinisanim muškaracima, koji su umrli od komplikacija uzrokovanih infekcijom covid 19. Studija ukazuje da testisi mogu da budu „utočište korona virusa“, što postavlja dodatna pitanja o potencijalnim posledicama po reproduktivno zdravlje među zaraženima.

Analiza pokazala da testiti mogu da sadrže aktivni virus

Istraživanje, objavljeno na MedRkiv, otkrila je da „pacijenti koji postanu kritično bolesni pokazuju teška oštećenja i mogu da sadrže aktivni virus u testisima“, koji mogu „poslužiti kao utočište za SARS-CoV-2″. Studija nije još recenzirana, a vodio ju je dr Guilherme M.J. Costa, profesor na Universidade Federal de Minas Gerais u Brazilu.

– Korona virus nije jedinstven po ovome. Ova vrsta problema dešava sa mnogim drugim virusima, kaže dr Costa.

Nameće se pitanje – da li covid 19 može da se prenese putem sperme

Dr Brian Keith McNeil, sa Odeljenja za urologiju na SUNY Downstate Health Sciences University u Njujorku, kaže da se o temi covid 19 i plodnosti mnogo razgovaralo, ali su podaci dosta ograničeni.

– Pitanje koje se nameće je da li korona virus može da živi u testisima, a na osnovu rezultata studije, pokazalo se da je to izgleda moguće – isitiče dr McNeil, dodajući da se postavlja i pitanje da li se onda covid 19 može preneti i kroz spermu.

Sve nas ovo navodi da se zapitamo da li bi ovo moglo da ima dugoročni uticaj na plodnost kod muškaraca i žena – naglaša dr McNeil.

Zaražene ćelije proizvode spermu

Istraživači su 2021. analizirali 11 muškaraca, koji su umrli od komplikacija izazvanih covid 19 infekcijom. Niko od njih nije bio vakcinisan, i svih 11 pacijenata je, zbog težine bolesti, primljeno na odeljenje intenzivne nege. Svi, osim jednog pacijenta, imali su decu i nijedan nije imao simptome skrotuma ili tegobe tokom boravka u bolnici. Takođe, njihova medicinska istorija nije otkrila nikakve poremećaje testisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo