Naslovna / Zdravlje

Bol u preponama – šta sve može da ga izazove i kako se leči

Priredio/la: M. M.|15:00 - 23. 12. 2021.

Bol u preponama je karakterističan kod muškaraca, a mogu da ga izazovu neki od ovih 10 stanja

Bol u preponama može biti posledica povrede, problema sa testisima ili kukom. Foto: Shutterstock

Bol u preponama javlja se kao nelagodnost na mestu spajanja unutrašnje strane gornjeg dela butina i trbuha. Ova vrsta bola ponekad se preklapa sa bolom u testisima, a može i da se proširi na njih sa prepona. Bol u preponama mogu da izazovu razni zdravstveni problemi, a lečenje podrazumeva terapiju lekovima, fizikalnu terapiju ili hirurški zahvat.

Najčešći uzroci bola u preponama

Bol u preponama je rezultat istezanja mišića, ligamenata ili tetiva. Najčešće se javlja kod muškaraca koji se bave sportom, ponekad odmah po istezanju, a vremenom može da se pojača. Nastavak sportskih aktivnosti može da pogorša povredu. Postoje i drugi razlozi koji mogu da budu razlog bola u preponama.

Preponska kila – Preponska kila se javlja kada deo tkiva prođe kroz slabu tačku u mišićima donjeg abdomena (stomaka), u vidu ispupčenja u preponama ili skrotumu. Do pojave preponske kile tokom života dolazi kod četvrtine muškaraca. Simptomi su:

  • Crvenilo ili iznenadni bol u blizini izbočine
  • Zatvor ili gasovi
  • Mučnina, povračanje, temperatura.

Preponska kila zahteva hirurško lečenje.

Prostatitis – Prostatis se javlja kao otok ili infekcija. Pored bola, može da se javi i otežano mokrenje. Prostatis može da prođe sam od sebe, ali ako je nastao zbog urinarne infekcije, problem se rešava antibioticima.

Epididimitis – Epididimitis se karakteriše upalom epididimisa, zakrivljene strukture koja se nalazi na zadnjem delu testisa. Simptomi su:

  • Lagani bol na jednoj strani skrotuma
  • Bol tokom mokrenja
  • Temperatura.

Orhitis – Orhitis je otok u jednom ili oba testisa koji može da izazove probleme sa plodnošću. Ponekad ga izazivaju ga zauške. Epididimitis i orhitis se često javljaju zajedno. Ako je bakterijska infekcija uzrok orhitisa, problem se rešava antibioticima.

Torzija testisa – Torzija ili uvrtanje testisa se dešava kad se testis uvrne unutar skrotuma. Bol je jak i izgleda kao udarac nogom u međunožje. Torzija takođe prekida dotok krvi u testis. Ako se hirurški ne vrati u normalu, u roku od nekoliko sati, testis može da izgubi funkciju. Ovo je inače čest slučaj kod tinejdžera.

Rak testisa – U većini slučajeva, rak testisa uzrokuje bezbolna kvržica koja se nalazi u ili na testisu. Ponekad je bolna. Ako se otkrije u ranoj fazi, odnosno, na vreme, rak testisa je izlečiv.

Problemi sa kukovima –Ponekad, bol u kuku koji se javlja zbog artritisa ili nekog drugog problema može da se prenese u prepone. Obično se razvija sporo i može da se oseti prilikom vožnje ili sedenja u niskoj stolici. Preporučuju se fizikalna terapija i lekovi protiv upale. Kranja solucija je operacija.

Kamen u bubregu -Mali kristali koji se formiraju u bubrezima mogu da se zaglave u mokraćnim kanalima koji vode do bešike. Ovaj bol je izuzetno jak. Obično se javlja u leđima ili stomaku, ali i u skrotumu, ili na vrhu penisa. Ako je kamen ogromnih dimenzija, radi se operacija.

Infekcija bubrega – Infekcija bubrega takođe izaziva bol u preponama, često mokrenje i krv u mokraći. Često je uzrok infekcije bakterija E.coli. Ova infekcija se leči antibioticima.

Obratite se lekaru ako:

  • je bol u preponama veoma jak, ili se ne prestaje za nekoliko dana
  • postoji otok ili kvržica oko ili u testisu
  • bol u boku prelazi u prepone i testis
  • ima krvi u urinu.

Kako se leči bol u preponama?

Bol u preponama se leči lekovima ili operacijom, ua zavisnosti od uzroka. Ako naprezanje izaziva bol, savetuje se odlazak kod fizioterapeuta, a primenjuje se program vežbi istezanja i jačanja. Za vreme vežbanja, umotava se područje oko prepona kompresivnim zavojem ili kinezi-trakom, kako bi se sprečilo dalje oticanje. Pomažu i lekovi poput paracetamola i ibuprofena. Savetuje se prestanak svih sportskih aktivnosti, kao i odmor. Hlađenje ove regije ledom je takođe preporučljivo. Led držite nekoliko puta dnevno na bolnoj preponi 20 do 30 minuta.

Kako se sprečava bol u preponama?

Ako razlog nije neka druga bolest, preponski bol može da se spreči:

  • zagrevanjem mišića noge i prepona pre bilo kakve fizičke aktivnosti
  • nošenjem udobne obuće
  • laganim povećanjem intenziteta treninga
  • prestankom vežbanja ako se oseti bol.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Kristina
19:50, 21. 11. 2022.
Odgovori

Izvinite zanimame imam sina 11godina iznat desnog testisa ima otok i sirise prema kicmi i boliga sta bi to moglo biti

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo