Naslovna / Korona

Kanada je prva zemlja u svetu koja je odobrila biljnu covid 19 vakcinu

Priredio/la: I. V. |15:00 - 27. 02. 2022.

Kompanija Medicago koristi biljke za uzgoj neinfektivnih čestica, sličnih virusu, koje oponašaju S protein korona virusa

kanada biljna vakcina Kanada je preva zemlja u svetu koja je odobrila biljnu covid 19 vakcinu Foto: Shutterstock

Kanada je postala prva zemlja u svetu koja je odobrila biljnu covid 19 vakcinu koju su zajednički formulisale i proizvele kompanije Medicago i GlaxoSmithKline. Zdravstveni regulatori Kanade saopštili su da će se vakcina COVIFENZ, biljna, rekombinantna covid 19 vakcina sa adjuvansom davati u dve doze osobama od 18 do 64 godine. Ali, kako su naveli, još nema dovoljno podataka o efektnosti vakcina za životnu dob od 65 i više godina. Kanadski nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju će u narednim nedeljama dati preporuke o upotrebi vakcine.

Kanada za sada odobrila 6 covid 19 vakcina

COVIFENZ koristi tehnologiju Coronavirus-Like Particle (CoVLP) sa vakcinom koja se sastoji od rekombinantnog spike (S) glikoproteina izraženog kao čestice nalik virusu (VLP) koje se primenjuju zajedno sa GlaxoSmithKline adjuvansom. Vakcinacija od dve doze primenjivaće se intramuskularno, u razmaku od 21 dan.

Odluka kanadskih zdravstvenih zvaničnika zasnovana je na studiji sprovedenoj na 24.000 odraslih, koja je otkrila da je vakcina 71 odsto efikasna u prevenciji covid 19 i 75 procenata efikasna protiv Delta soja. Međutim, studija je sprovedena i završena pre nego što se pojavila Omikron varijanta. Covid 19 vakcina kompanije Medicago je šesta covid 19 vakcina koja je dobila regulatorno odobrenje u Kanadi, a zabeleženi neželjeni efekti su bili blagi i  podrazumevali su groznicu i umor.

Biljke proizvode čestice sličnu virusu, koje imitiraju S protein

Medicago koristi biljke za uzgoj neinfektivnih čestica, sličnih virusu, koje oponašaju S protein korona virusa. Čestice se uklanjaju sa listova biljaka i prečišćavaju. Zatim se u injekcije dodaje još jedan sastojak – hemikalija za jačanje imuniteta, koja se zove adjuvans, a koju je napravio britanski proizvođač lekova GlaxoSmithKline. Kompanija Medicago, sa sedištem u Quebec City, pristao je da isporuči do 76 miliona doza kanadskoj vladi, „što je pre moguće“.

Uskoro će se znati koliko je biljna vakcina dobra protiv Omikron soja

Iako su brojne covid 19 vakcine razvijene i odobrene širom sveta, globalni zdravstveni stručnjaci kažu da bi dodatne vakcine mogle da povećaju ponudu, u globalu. Medicago namerava da podnese zahtev za odobrenje vakcine u Japanu, a o vakcini razgovara sa regulatornim vlastima u SAD, Evropi i Aziji. Takođe se planira da se vakcina testira kao dodatna, treća doza kod dece, dok se trenutno proučava verzije vakcine specifične za Omikron soj. 

U narednih nekoliko meseci ćemo znati koliko je naša vakcina dobra protiv Omikron soja – izjavio je za CBC News Brian Ward, medicinski službenik kompanije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo