Naslovna / Korona

Pandemija korona virusa ipak je krenula sa kineske pijace, tvrde naučnici

Priredio/la: I. V. |16:00 - 28. 02. 2022.

Početno širenje korona virusa bilo je poput vatrometa – prvo je buknuo na pijaci u Wuhanu a zatim počeo da se širi u zajednici

pandemija Pandemija korona virusa ipak je potekla sa pijace morskih plodova u Kini Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa počela je na pijaci u kineskom gradu Wuhan, zaključili su, na osnovu dodatnih dokaza dve nove studije, istraživači sa University of Arizona. Analizom podataka iz nekoliko izvora, naučnici su zaključili da se virus sa životinja proširio na ljude krajem 2019. godine, na pijaci morskih plodova Huanan. Takođe su naglasili da ni jedan dokaz ne podržava teoriju da je virus veštački napravlen u vuhanskoj laboratoriji.

Pandemija je počela na pijaci Huanan

– Kada pogledate sve dokaze zajedno, to je izuzetno jasna slika da je pandemija počela na pijaci  Huanan – rekao je za The New York Times Michael Worobey, koautor obe nove studije i evolucioni biolog na University of Arizona. Te dve nove studije još uvek nisu objavljene u naučnoj literaturi, već su postavljene na istraživačku platformu namenjenu naučnim istraživanjima.

U jednoj studiji, istraživači su koristili prostornu analizu kako bi pokazali da su najraniji slučajevi covid 19, koji su dijagnostikovani u decembru 2019. godine, povezani sa pijacom. Istraživači su takođe otkrili da su uzorci iz životne sredine, koji su bili pozitivni na virus SARS-CoV-2, povezani sa prodavcima životinja.

U drugoj studiji, istraživači su otkrili da su dve glavne virusne loze korona virusa rezultat najmanje dva događaja, kada se virus širio sa životinja na ljude. Prvi prenos se najverovatnije dogodio krajem novembra ili početkom decembra 2019, naveli su, a drugi se verovatno dogodio nekoliko nedelja kasnije.

Najjači do kazi do sada

Nekoliko istraživača, koji stoje iza novih studija, takođe su prošlog leta objavili izveštaj u kojem se navodi da je pandemija nastala od životinje, verovatno na pijaci divljih životinja. U to vreme su rekli da je prvi poznati slučaj bio prodavac na pijaci Huanan. Nova otkrića pružaju najjači dokaz do sada da pandemija ima poreklo povezano sa životinjama.

Više nema smisla zamisliti da je pandemija počela na drugi način, u laboratoriji – istakao je bilog Michael Worobey.

U posebnim istraživanjima, naučnici iz kineskog CDC sproveli su novu analizu uzoraka prikupljenih na pijaci u januaru. Otkrili su da su uzorci imali dve glavne linije korona virusa, i u prošlog petka su objavili rezultate u izveštaju na Research Square.

– Lepota je kako se sve sada jednostavno poklapa – izjavio je Jeremy Kamil, virolog sa Louisiana State University Health Sciences.

Početno širenje korona virusa bilo je poput vatrometa, rekao je Worobey, počevši od pijace, a zatim je krenuo da se širi.

– Ogromna većina slučajeva bila je posebno povezana sa zapadnim delom pijace, gde se nalazila većina prodavaca živih sisara. Zatim su se slučajevi covid 19 odatle proširili u zajednicu, a obrazac prenošenja se promenio do januara ili februara 2020 – naveli su istraživači u svom izveštaju, jer, kada su testirali površine na pijaci za genetski materijal za virus korona, jedna tezga je imala najviše pozitivnih, uključujući i kavez u kojem su držani rakunski psi.

Bolji nadzor pijaca potreban za sprečavanje budućih pandemija

Autori studije naveli su da svi nalazi ističu hitnu potrebu da se obrati pažnja na situacije u kojima su divlje životinje i ljudi svakodnevno u bliskom kontaktu.

– Moramo da uradimo bolji posao po pitanju uzgoja i regulisanja držanja ovih divljih životinja. To bi moglo da uključi bolju infrastrukturu na mestima kao što su pijace, gde se virusi prelivaju sa životinja na ljude. Nadzor je takođe ključan za sprečavanje budućih pandemija otkrivanjem novih respiratornih bolesti kod ljudi, izolovanjem pacijenata i sekvenciranjem novih sojeva virusa – izjavio je Robert Garry, profesor mikrobiologije i imunologije na Tulane University School of Medicine. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena Joksimovic
20:56, 28. 02. 2022.
Odgovori

Citaj

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo