Naslovna / Korona

Covid 19 vakcina štiti odrasle na dijalizi od infekcije i teške bolesti

Priredio/la: I. V. |11:00 - 10. 03. 2022.

Iako pacijenti na dijalizi imaju slabiji odgovor antitela nakon covid 19 vakcinacije, nova studija dokazuje da vakcina može da ih zaštiti i sačuva život

covid 19 vakcina Covid 19 vakcina, odnosno kompletna vakcinacija sa dve, odnosno tri doze, štiti odrasle pacijente na dijalizi od infekcije i teške bolesti Foto: Shutterstock

Covid 19 vakcina, odnosno kompletna vakcinacija sa dve, odnosno tri doze, štiti odrasle pacijente na dijalizi od infekcije i teške bolesti. Više studija je pokazalo da osobe sa oslabljenom funkcijom bubrega, koje su podvrgnute dijalizi, imaju slabiji odgovor antitela nakon covid 19 vakcinacije, od ljudi u opštoj populaciji. Međutim, nova istraživanja, objavljena u JASN, pokazuju da imuni odgovori ovih pojedinaca još uvek mogu da ih zaštite od covid 19 infekcije i teškog oblika bolesti.

Pacijenti na dijalizi često imaju potisnut imuni sistem

Tokom studije, dr Matthew Oliver sa University of Toronto i njegove kolege analizirali su zdravstvene kartone za 13.759 osob, a koje su bile na dijalizi između 21. decembra 2020. i 30. juna 2021. od kojih je 17 odsto njih bilo nevakcinisano, a 83 procenata je primilo najmanje jednu dozu  mRNA covid 19 vakcine.  Studija je sprovedena na celokupnoj populaciji na dijalizi u Ontariju, najnaseljenijoj kanadskoj provinciji i uključivala pacijente koji su primali i kućnu dijalizu i hemodijalizu u bolnici.

– Pacijenti na dijalizi često imaju potisnut imuni sistem i mnogi nisu u stanju da se izoluju jer moraju da idu na tretmane 3 puta nedeljno u centar za dijalizu. Smanjenje broja hospitalizovanih, kao i smrtnih slučajeva veoma je važno u ovoj populaciji, jer je oko dve trećine ovih pacijenata završilo u bolnici, a 1 od 4 pacijenta je preminuo kada se zarazio SARS-CoV-2 virusom na početku pandemije – objasnio je dr Oliver.

Covid 19 vakcina smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti

Dr Oliver i njegov tim otkrili su da je bilo 663 infekcije SARS-CoV-2 virusom, zajedno sa 323 hospitalizacije i 94 smrti tokom perioda istraživanja. U poređenju sa pojedincima, koji su bili nevakcinisani, oni koji su primili jednu dozu covid 19 vakcine imali su 41 odsto manje šanse da se zaraze virusom i 46 procenata manje šanse da razviju teški oblik covid 19, koji je zahtevao hospitalizaciju ili je doveo do smrti. Oni koji su primili 2. doze imali su 69 i 83 odsto manje šanse da se zaraze ili dožive tešku bolest. Rizik od hospitalizacije u nevakcinisanoj grupi bio je 52 procenata, a stopa mortaliteta 16 odsto, dok je rizik od hospitalizacije u grupi vakcinsanih sa 2 doze bio 30 procenata, a stopa mortaliteta 10 odsto.

Dve doze mRNA covid 19 vakcina značajno zaštitile ovu populaciju

– Zdrvatsvene vlasti i zdravstveni radnici u mnogim zemljama obezbedili su prioritet za vakcinaciju pacijentima na dijalizi. Ova strategija je bila ispravna i važna jer naši rezultati pokazuju da su 2. doze mRNA vakcine značajno zaštitile ovu populaciju, sprečavajući mnogo hospitalizacija i smrtnih slučajeva, pogoršanje stanaja već teško bolesnih pacijenata, njihovih porodica i zdravstvenog sistema – istakao je dr Oliver i dodao da je „efikasnost vakcina bila manja od one koja je primećena u studijama u opštoj populaciji, ali je i dalje pružala značajnu zaštitu“.

– Sada se preporučuje da svi odrasli i tinejdžeri, posebno oni sa oslabljenim imunitetom, prime treću dozu covid 19 vakcine kako bi se osigurao optimalan imuni odgovor – naglasio je dr Matthew Oliver sa University of Toronto. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo