Naslovna / Korona

Imuni molekuli iz tela lame mogu da neutrališu sve sojeve korona virusa, rezulati su najnovije studije

Priredio/la: I. V. |13:00 - 11. 07. 2022.

Nanočestice super imuniteta lame toliko su evoluirale da se mnogo bolje nego ljudska antitela bore sa virusima, zbog čega se planira da se od njih prave tretmani za lečenje širokog spektra bolesti

imuni molekuli Imuni molekuli ili čestice super imuniteta iz organizma lame mogu da pruže zaštitu od infekcije covid 19, pokazuje nova studija objavljena u Cell Reports Foto: Shutterstock

Imuni molekuli ili čestice super imuniteta iz organizma lame mogu da pruže zaštitu od infekcije covid 19, pokazuje nova studija objavljena u Cell Reports. Istraživači su otkrili da imuni molekuli lame mogu da neutrališu sve sojeve SARS-CoV-2 virusa, uključujući i Omikron. S obzirom na to da su ovi molekuli jeftini, laki za proizvodnju i da mogu da se modifikuju, u naučnim krugovima smatraju se potencijalnim „spasiocima“ jer bi mogli da pruže široku zaštitu, isplativi su i veoma pogodni kao tretman za buduće epidemije.

Imuni molekuli mogu da budu isplativ antivirusni agens

Nanotela, antitela sa jednim polipeptidnim lancem umesto dva, prirodno se proizvode u lamama i zbog svoje male veličine mogu da ciljaju virusne antigene sa visokom preciznošću. Zbog toga mogu da budu isplativ antivirusni agens i posluže kao model sistema za proučavanje antitela. Nedavno su istraživači razvili ultra-potentno nanotelo koje bi moglo da pruži snažnu zaštitu od svake varijante SARS-CoV-2 virusa, uključujući Omikron.

– Ova nova, nanoantitela prevazilaze fundamentalne probleme sa kojima se suočavaju veliki molekuli, kao što su ljudska antitela. Ti problemi su loše prodiranje u tkiva čvrstih tumora i krvno-moždane barijere, na primer – objasnila je profesorka Elizabeta Mukaetova-Ladinska sa University of Leicester.

Organizam vakcinisane lame neutralisao sve svojeve virusa

Za ovu studiju, istraživači su imunizirali lamu po imenu Wally domenom koji vezuje receptor SARS-CoV-2 virusa kratkim šiljkom, koji se vezuje za proteine na ljudskim ćelijama kako bi ušao i inficirao ih. Zatim su uzeli uzorak krvi od Wally i ponovo je vakcinisali sa četiri dodatna pojačivača, dva meseca pre nego što su uzeli drugi uzorak krvi. U laboratorijskim testovima, drugi uzorak krvi pokazao je veći afinitet prema SARS-CoV-2 RBD od prvog. Takođe je neutralisao prvi, „vuhanski“ soj korona virusa, zajedno sa zabrinjavajućim Alfa i Lamba varijantama. Istraživači su takođe otkrili da je krv iz drugog uzorka efikasnije neutralisala Beta i  Delta soj korona virusa.

Zbog brže evolucije imuni molekuli lama se bolje bore protiv virusa

Na pitanje da objasni detaljnije kako nanotela lame mogu da budu efikasna protiv virusa sličnih SARS-u, dr Yi Shi University of Pittsburgh kaže:

– Ova nanotela snažno ciljaju na mesta, takozvane epitope na domenu za vezivanje receptora (RBD), koji su visoko konzervirani među virusima sličnim SARS-u. Ovi epitopi su važni za virusnu sposobnost, tako da obično ne mogu da mutiraju. To objašnjava zašto nanotela pan-sarbekovirusa mogu da zaštite od velikog spektra virusa sličnih SARS-u, uključujući varijante SARS-CoV-2 i SARS-CoV-1. Nanotela teško mogu da ciljaju konzervirane epitope jer su ti regioni mali, fleksibilni i ravni. Međutim, izgleda da su nanotela pan-sarbekovirusa, koja smo otkrili, veoma evoluirala i dobila izuzetnu sposobnost vezivanja.

Dr Yi Shi je istakao da su nanotela jeftina za proizvodnju u poređenju sa monoklonskim antitelima, jer mogu brzo da se proizvedu od mikroba kao što su E-Coli i ćelije kvasca. Takođe, nanotela su stabilna na sobnoj temperaturi, što znači da mogu da izbegnu probleme sa hladnim lancem koji je neophodan u lancu prenosa mRNA vakcina. Stabilna nanotela mogu da stignu do pluća udisanjem, drastično smanjujući potrebnu dozu, kao i troškove terapije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo